Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Vasten én lekker eten, dat kan echt!

In haar nieuwe boek Eet je Fit legt Nanneke Schreurs uit wat het met je lichaam doet als je twee dagen per week gaat vasten. Dat klinkt nogal rigide en op z’n minst ongezellig, maar de foto’s van de recepten in dit boek bewijzen het tegendeel. Ja, óók de foto’s van de vastenrecepten! En 5 exemplaren van Eet je Fit mogen we weggeven.

Killerbody

Om Nanneke Schreurs (45) een bezig bijtje te noemen is een understatement. Ze is orthomoleculair therapeut, voedingsdeskundige, personal trainer, yogadocente, heeft met haar man restaurant Rendez Vous in Mijdrecht, schreef het boek Gezond aan Tafel en maakte voor de Killerbodyboeken van Fajah Lourens de recepten. Daarbij managet ze een gezin met drie kinderen en twee honden en loopt ze marathons. En toch zit ze er stralend en blakend van gezondheid bij in haar studio Optimal Health in Mijdrecht.

In tegenstelling tot wat de meeste diëtistes propageren, namelijk het op peil houden van de verbranding door continu kleine porties te eten, is Nanneke groot voorstander van intermittent fasting, oftewel periodiek vasten: “Van oorsprong is het menselijk lichaam ingesteld op uitdagingen, op wisselende omstandigheden. In onze cultuur is daar geen sprake meer van. Er zijn geen periodes van schaarste en overvloed meer, voedsel is de hele dag beschikbaar. En als we het koud hebben zetten we de verwarming hoger.”

Voordeel van vasten

“Het is bewezen dat we sterker en gezonder worden als we ons lichaam uitdagen, prikkelen. ‘Use it, or lose it’ zei een docent ooit, met andere woorden: een functie die je niet gebruikt, raak je kwijt. Een arm die in het gips zit, verliest zijn spierkracht. Of denk aan thermoregulatie, het vermogen om lichaamstemperatuur te handhaven. We hebben het snel koud of warm, want we verwennen onszelf meteen met een dikke jas of airco.”

“Als je twee dagen per week gaat vasten, dat wil zeggen 500 tot 600 calorieën tot je neemt, dan gebeurt er iets bijzonders! Je lichaam is niet druk bezig met verbranden, maar komt aan andere dingen toe. Het gaat reparatiewerkzaamheden uitvoeren, cellen vernieuwen. Bovendien gaat je lichaam over op de vetverbranding. Om diezelfde reden zeg ik ook altijd: éérst bewegen, dan eten.”

Lopen op nuchtere maag

“Mijn looptrainingen doe ik altijd op een nuchtere maag. Daarmee leer je je lichaam om in plaats van suikers, vet als energiebron te gebruiken. Je voorkomt er de zogenaamde hongerklap mee, die optreedt als de glucosevoorraad op is. Vroeger ging de mens ook eerst op jacht, om daarna pas te eten. En ze gingen echt niet met sportdrankjes en gelletjes de bush in! Een bijkomend voordeel van intermittent fasting is dat je afvalt, maar het hoofddoel blijft gezonder en sterker worden, je immuunsysteem versterken.”

Na twee dagen vasten – het boek voorziet in handige schema’s om die dagen in te delen – blijven er nog vijf dagen over. Het goede nieuws: je kunt die dagen eten wat je wilt. “Je moet natuurlijk een beetje in de gaten houden of je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, maar je kunt zonder enig schuldgevoel genieten. De foto’s die José van Riele heeft gemaakt spreken voor zich: eten is een feest en genieten staat voorop. Eet je Fit is geen dieetboek, maar een sfeervol boek over een gezonde leefstijl, met heerlijke recepten en prachtige foto’s!”

Nanneke: “Ik kan erg genieten van een glas wijn of een ijsje. Dan geen Magnum, maar een ijsje van een goede ijssalon. En ik kom geen Starbucks langs zonder een stuk carrot cake te nemen.” Ze lacht. “Niet heel gezond misschien, maar je moet je lichaam af en toe prikkelen!”

UIT Magazine mag 5 exemplaren van Eet je Fit weggeven. Like & share UIT Magazine en deze actie op Facebook en stuur een mail met je naam en adres naar redactie@uitmagazine.com, met als onderwerp Eet je Fit.

Eet je Fit – ISBN 978 90 5956 5956 766 5 € 19,95 / Fontaine Uitgevers / fotografie©José van Riele

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *