Het Rijksmuseum begint juli 2019 het grootste onderzoek dat ooit is gedaan naar ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt.
Op basis van dit onderzoek zal worden bepaald hoe Rembrandts meesterwerk zo goed mogelijk kan worden behouden voor toekomstige generaties.
Het onderzoek zal plaatsvinden voor het oog van het publiek. Daartoe komt volgend jaar zomer om De Nachtwacht een glazen ruimte met bijzonder helder glas te staan, waardoor het schilderij zichtbaar blijft. Het onderzoek gaat zeker een paar maanden duren.
Het Rijksmuseum controleert continu de conditie van De Nachtwacht. Daarbij is gebleken dat er veranderingen optreden, zoals het wit uitgeslagen hondje rechtsonder op het schilderij. Om een beter begrip te krijgen van de algehele staat van het schilderij, gaat het Rijksmuseum het schilderij diepgaand onderzoeken. Dat is nodig om het beste behandelplan te kunnen maken, waarbij gebruik wordt gemaakt van hoge-resolutiefotografie en zeer geavanceerde computer analyse.
Rembrandt voltooide het schuttersstuk in 1642, in opdracht van de schutters van het Amsterdamse Kloveniersgilde. De Nachtwacht is eigendom van de stad Amsterdam en vormt sinds 1808 het hoogtepunt van de collectie van het Rijksmuseum. Jaarlijks komen er 2,2 miljoen mensen naar kijken.
Rembrandtliefhebbers kunnen intussen ook een bezoekje brengen aan het Rembrandthuis, waar tot half januari 2019 twee recent herontdekte schilderijen zijn te zien: Portret van Petronella Buys (1635) en Man met zwaard (cicrca 1640-1644). Beide schilderijen, die eigendom zijn van een New Yorks verzamelaarsechtpaar, hangen nu nog in de woonkamer van Rembrandts voormalige woonhuis en verhuizen half januari naar het Louvre in Abu Dhabi voor een overzichtstentoonstelling van The Leiden Collection.
Fotobijschriften:
3d tekening Wilmotte die laat zien hoe het schilderij vanaf zomer 2019 te bezichtigen zal zijn