Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Muziek- en Dansschool Amstelveen: van kunst maken ontspan je

In september gaat Muziek- en Dansschool Amstelveen samen met Kunstuitleen Amstelveen en Volksuniversiteit Amstelland. Op 9 september, tijdens de Open Dag, wordt de nieuwe naam onthuld.

Marcel Jansen is de nieuwe directeur van de drie gefuseerde stichtingen, maar van ‘zijn’ Muziek- en Dansschool Amstelveen weet hij natuurlijk het meest. Dat zo’n 90% van zijn leerlingen uit kinderen en jongeren bestaat, zie je ook in het aanbod terug. Zo zijn er DJ-lessen, die jongeren leert hoe je een dancetrack opbouwt. En voor wie graag in een popband wil rocken, is er een cursus waarin je van alles kunt uitproberen: zingen, drummen, keyboard, elektrische gitaar.

Kinderen en muziek

“Door YouTube en Instagram hebben kinderen al heel vroeg muziek en om zich heen,” legt Jansen uit. “Ze komen bij ons binnen met liedjes die ze graag willen spelen en daar spelen wij op in. Overigens is er nog steeds een groep kleuters die aan de hand van hun ouders bij ons binnenstapt voor vioolles.” Maar je kunt aan het Stadsplein niet alleen voor muziek terecht. Je kunt er ook leren mangatekenen of op Japanse les.

Op een muziekschool leer je niet alleen een instrument bespelen, samen spelen is minstens zo belangrijk. Jansen: “Bijna iedereen die een instrument wil leren bespelen, wil samenspelen. Zo kom je verder. Met een groep mensen repeteren om iets zo goed mogelijk te laten klinken, is dan ook de mooiste ervaring die er is.”

Het is ook fijn om andere mensen te laten horen wat je kunt en daarom zijn er regelmatig uitvoeringen. Niet alleen voor familie en bekenden, maar voor iedereen die van muziek houdt. Na afloop is er gul applaus voor de vaak jonge en trotse muzikanten. Jansen begrijpt die trots. “Juist als je een jaar of tien bent, ben je kwetsbaar en wordt het spannend als je, nadat je je suf hebt geoefend, het podium op moet. Door veel met ze te repeteren zorgen we dat het goed gaat; dat geeft een boost aan het zelfvertrouwen.”

Muziek zorgt voor ontspanning

Als Marcel Jansen èèn ding wil beklemtonen dan is het hoe eenvoudig het is om met muziek beginnen. “Je hoeft echt niet eerst twee jaar noten te leren lezen voordat je muziek kunt maken. De docenten van vandaag hebben vaardigheden in huis om er voor te zorgen dat jij na een paar weken al een leuk liedje kunt spelen. Ook als je niet meer piepjong bent. Die noten worden er pas later spelenderwijs aan toegevoegd.”

“Muziek en kunst maken is een heerlijke vorm van ontspanning,” weet Jansen. “We zijn druk met van alles: huiswerk, boodschappen, verjaardagen. Maar als je muziek kunt maken, of een schilderij, lijkt het wel of de tijd even stil staat. Hetzelfde geldt voor een nieuwe taal leren of een kookworkshop. Het zorgt ervoor dat je in balans bent en dat je daarna weer fris door kunt gaan met je klusjes of je schermpje.”

Kunstuitleen samen met Dansschool

Op de open dag van 9 september zal de nieuwe naam worden onthuld van de nieuwe stichting. Jansen: “Kunstuitleen Amstelveen zit hier nu ruim een jaar en al pratende kwamen we erachter dat we eigenlijk dezelfde doelstelling hebben: inwoners van Amstelveen en Amstelland uitnodigen om iets te doen met creativiteit en communicatie. Zo kwamen we op het idee om de krachten te bundelen.”

Klanten van Muziek- en Dansschool Amstelveen, Kunstuitleen Amstelveen en Volksuniversiteit Amstelland kunnen hierdoor eenvoudiger gebruik maken van elkaars aanbod. “De Volksuniversiteit heeft bijvoorbeeld een groot aanbod aan kunsthistorische en creatieve cursussen, dat ook interessant kan zijn voor de andere gebruikers van ons pand. Verder gaan we de balies samenvoegen en de beeldende kunst nog meer de ruimte geven, zodat we het gebouw gastvrijer en gebruikersvriendelijker kunnen inrichten.”

Tijdens de Open Dag ligt de nadruk op het aanbod voor groepen, van Muziek met baby’s en peuters tot en met de Musicalklassen. De docenten van de Volksuniversiteit zullen iets vertellen over het aanbod van talen, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, kunst en cultuur. Bij de Kunstuitleen kun je inspiratie opdoen voor kunstwerken die je huis kunnen verfraaien. “Iedereen is van harte welkom,” besluit Jansen. Vandaar dat ons motto luidt: ‘Kom verder!”

De open dag vindt 9 september plaats in het gebouw Stadsplein 97-99 in Amstelveen en duurt van 12-16 uur. Zie ook: www.muziekschoolamstelveen.nl www.vu-amstelland.nl www.kunstuitleenamstelveen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *