Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Amstelveense kunstenares maakt muurschildering met kinderen Peru

De Amstelveense kunstenares Stepahnie Rhode maakte samen met kinderen in de Peruaanse hoofdstad Lima een muurschildering.

Twee weken lang voerde de kunstenares met kinderen uit een voormalige sloppenwijk een kunstproject uit. Het idee voor dit project is afkomstig van Anne Kaiser, medewerker internationale betrekkingen van de gemeente Amstelveen. Zij vertelde Rhode over een grote muurschildering die Karel Appel in de jaren zeventig maakte in deze destijds nieuwe buitenwijk in Lima, die op de omliggende woestijn was veroverd.

Begin augustus 2019 besloot de Amstelveense kunstenares samen met Peruaanse jongeren opnieuw een muurschildering te maken, als hommage aan Karel Appel, maar ook als eerbetoon aan de vrouw die in deze wijk een buurtcentrum oprichtte (Villa el Salvador): Mariá Elena Moyano Delgado. Later zou ze door terreurorganisatie Sendero Luminoso (Lichtend Pad) worden vermoord.

Begeleid door Rhode gingen de kinderen op een muur van het buurtcentrum aan de slag. Met waskrijtjes en ecoline tekenden en schilderden ze dieren en planten in de stijl van COBRA, waarbij ze vooral werden aangemoedigd hun fantasie te volgen. De Amstelveense kunstenares werd daarbij door vier jonge Peruaanse kunstenaars bijgestaan.

De kinderen werkten met enthousiasme en plezier aan het project, waar de kunstenares  hartverwarmende herinneringen aan bewaart: van een dikke knuffel en een natte kinderzoen op haar wang tot snoepjes die ze voor haar kochten op hoek van de straat. En dat terwijl hun leven niet altijd vrolijk is, want de buitenwijk wordt gekenmerkt door huiselijk geweld en gezinnen die moeite hebben om voldoende voedsel op tafel te krijgen.

De muurschildering werd 15 augustus feestelijk geopend door Gerwin Woudt, medewerker van de Nederlandse ambassade in Lima. Voor mee informatie: www.stephanierhode.nl.
Het project werd onder andere ondersteund door de gemeente Amstelveen.

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *