Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Museum Jan van der Togt heet voortaan Museum Jan

Vanaf 1 januari 2020 gaat Museum Jan van der Togt voortaan door het leven als Museum Jan. De naam Museum Jan refereert zowel aan Jan van der Togt, uit wiens privé collectie het museum is voortgekomen, als aan Jan Verschoor, die de eerste 25 jaar directeur van het museum was en er nog steeds aan verbonden is. 

“We merkten dat de naam Jan van der Togt vragen opriep,” vertelt Marieke Uildriks, sinds juni 2018 de directeur van nu nog Museum Jan van der Togt. “Men vraagt zich of of hij kunstenaar was en vertegenwoordigd is in onze collectie. Als je vertelt dat dat niet het geval is en dat hij directeur was van Tomado, vragen zeker jongeren: Tomado? Wat is dat? We moesten steeds zoveel uitleggen, dat is niet handig.”

Iets anders is om een goede naam voor het museum te bedenken, vertelt ze. “We hebben er goed over nagedacht. We wilden geen stads- of gemeentemuseum. Dit museum is voortgekomen uit een privé collectie met glaskunst als niche en dat koesteren we. Tegelijkertijd ben je bij Jan thuis, alsof je in een huiskamer rondloopt, en dat is ook zo. Jan Verschoor woont ook meteen naast het museum. Het is zonde om daar aan voorbij te gaan.”

Jan en Jan

Voortaan zijn het Jan en Jan die het museum hebben opgezet. Jan van der Togt, de collectionneur, en Jan Verschoor, beeldend kunstenaar en de eerste 25 jaar directeur van het museum. “Zie het als een soort merknaam. Vanuit het oogpunt van marketing is zo’n naam goed te laden. En ik denk dat mensen de naam beter onthouden.”

Jan van der Togt was directeur Tomado, fabrikant van huishoudelijke producten, en verzamelde jarenlang schilderijen van onder andere Sam Francis en veel glasobjecten  van vooral Nederlandse en Tsjechische kunstenaars. Hij raakte bevriend met de Amstelveense beeldend kunstenaar Jan Verschoor en toen Van der Togt een locatie zocht voor zijn kunstcollectie, is het Museum Jan van der Togt er uit voortgekomen. 

“In het najaar van 2020 is er een expositie en komt er een boek uit met het museum als onderwerp. Verder krijgt het museum dan ook invalidentoiletten en wordt de voorgevel aangepast, zodat het museum er nog beter uit springt. Dan zijn we in 2021 helemaal klaar zijn om het dertig jarig bestaan van het museum te vieren,” aldus Marieke Uildriks.

 

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
Amstelveen
T 020 641 57 54
W www.jvdtogt.nl

 

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur

 

Bij de foto: Jan Verschoor en Marieke Uildriks

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *