Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Museum Jan van der Togt is niet meer weg te denken

Museum Jan van der Togt is geopend in 1991 en heeft in de 22 jaar dat het nu bestaat zijn bestaansrecht wel bewezen. Tijdens de recente expositie rond het werk van Ans Wortel bleek maar weer eens dat ze vanuit het hele land het museum weten te vinden. “Als het dan zo druk is, realiseer je je: je doet het ergens voor,” aldus directeur Jan Verschoor.VdTogt3-appartement_2

Het museum en de collectie zijn het levenswerk van ondernemer Jan van der Togt. Hij is bekend geworden met Tomado, dat hij heeft grootgemaakt. De industrieel heeft z’n hele leven kunst verzameld en is zo ook in contact gekomen met de beeldhouwer Jan Verschoor, want dat is Verschoor ook. Van der Togt verzamelde vooral glas van Tsjechische kunstenaars, werk van de abstract expressionist Sam Francis en beelden van onder meer Zadkine en Verschoor.

350 stuks glas

Inmiddels omvat de collectie 350 stuks glas, 18 doeken van Francis en onder meer werk van Hans Kanters. Werk dat nu nog maar zelden is te zien, omdat de ruimte ervoor ontbreekt. “De achterzaal was hiervoor bedoeld, maar door de vele tentoonstellingen lukt het niet om de vaste collectie te laten zien. Dat is erg jammer,” vindt Verschoor. Nieuwbouw moet hierin verandering brengen. De plannen zijn in een vergevorderd stadium. Binnen twee jaar moet een en ander zijn gerealiseerd. Dan zal de tuin tussen het museum en het woonhuis van Verschoor – pal naast het museum – bebouwd zijn en onderdak bieden aan de vaste collectie.

Atelier

“Dan kunnen we het werk van Sam Francis in combinatie met glas laten zien, dat is een prachtige combinatie.” Het aanpalende schoolgebouw – het atelier van de beeldend kunstenaar Jan Verschoor – kan dan ook worden bezocht. “Ik wil dat bezoekers van het museum ook kunnen zien hoe een kunstwerk wordt gemaakt. Mensen hebben daar vaak geen idee van.”

Naast de vaste collectie en de wisselende tentoonstellingen biedt Museum Jan van der Togt dan een mooi totaalbeeld, vindt Verschoor. Dat neemt niet weg dat hij nog wel wensen heeft. “Lekkere koffie en een goed glas wijn – het zou mooi zijn als je dat hier kon drinken. Bij de entree bijvoorbeeld, in samenwerking met La Gare (op de hoek van Dorps- en Stationsstraat). Bezoekers van het museum krijgen nu al bij La Gare 10% korting op hun bestelling. Ja, en een terras op het Dorpsplein zou toch ook leuk zijn? Er is een prachtig plein aangelegd, maar je mist een plek waar je kunt zitten.” Verschoor woont overigens al sinds 1962 in het Oude Dorp.

Momenteel (5 september t/m 13 oktober) exposeren Anneke Schat met edelsmeedkunst, Janós Bittenbinder met schilderijen en Tomas Hillebrand met glasobjecten in het museum. Eerder dit jaar zijn er tentoonstellingen geweest met werk van Rita Kok, Pieter de Monchy en Gerti Bierenbroodspot.

Voor 2014 zijn er al nieuwe plannen, want dan komt Willem-Alexander op koningsdag naar Amstelveen en bestaat ‘Amstelveen’ vijftig jaar. In september komt er een tentoonstelling rond het werk van Jan Verschoor zelf.

Appel en Corneille

Sinds de opening van het museum zijn tentoonstellingen georganiseerd met werk van kunstenaars als Appel, Corneille en Brands, die ook persoonlijk bij de opening aanwezig waren. Van der Togt wilde in het museum alleen de collectie laten zien, maar volgens Verschoor was meer nodig om het te laten voortbestaan. “Na de dood van Jan van der Togt in 1995 zijn we ook verkooptentoonstellingen gaan organiseren. Dat was nodig ook, want het museum draait namelijk helemaal zonder subsidie,” vertelt Verschoor.
“Daarnaast zijn we op gegeven moment begonnen met het werven van bedrijfsvrienden. De bedrijfsvrienden zijn nu een belangrijke bron van inkomsten.”

Er kwamen exposities met werk van Rob Scholte, Herman Brood en Jan Cremer, die heel veel bezoekers trokken. “Voor het eerst zag je mensen met kinderwagens in het museum.” De vele bezoekers zagen ook de glascollectie die Museum Jan van der Togt te bieden heeft. De vaste collectie van het museum bestaat met name uit werken van Sam Francis en glasobjecten. “Glas is niet makkelijk, daar moet je steeds aandacht voor vragen. Nu combineren we het met schilderijen of met mode, zoals met de creaties van modeontwerpers Sheila de Vries en Ronald Kolk.”

Museum Jan van der Togt is niet meer weg te denken uit het Oude Dorp van Amstelveen. Het museum heeft door exposities over het werk van mensen als Karel Appel, Corneille, Rob Scholte en Eugène Brands naam gemaakt en trekt jaarlijks meer dan dertigduizend bezoekers.

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen
T 020 – 641 57 54, www.jvdtogt.nl

Openingstijden:
Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *