Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Mode ABC ontrafelt modetermen

In de modewereld wemelt het van de vaktermen. Daarom lanceerde modejournalist Natasja Admiraal (29) het online platform Mode ABC. Een handige website waarop al die termen haarfijn worden uitgelegd.


Door iedere werkdag een item te delen via social media speelt Natasja de website in de kijker bij haar lezers. Vaak haakt ze daarbij in op de actualiteit: “Volgers vinden het leuk om tijdens de Tour de France de in één oogopslag herkenbare bolletjestrui in hun tijdlijn voorbij te zien komen. Andere kledingstukken vallen juist op omdat ze bij het grote publiek minder bekend zijn. Zo deelde ik op Bevrijdingsdag de Nationale Feestrok, bedacht door de Amsterdamse verzetsheldin Mies Boissevain-van Lennep, kort na de Tweede Wereldoorlog. Door de diversiteit van de objecten in de datebase spreek ik een breed publiek aan, van echte modeliefhebbers tot geschiedenisstudenten.”

Sommige bezoekers gebruiken het platform professioneel, zoals stylisten en modestudenten, anderen als handige tool voor bijvoorbeeld online shoppen. “Onlangs vertelde iemand mij dat ze op zoek was naar een nieuwe winterjas, maar nog geen idee had welk soort jas. Daarom bezocht ze eerst Mode ABC om zich te oriënteren op alle bestaande modellen. Toen ze eenmaal wist welk type jas ze mooi vond, kon ze gericht op die term zoeken.” Sinds de lancering is de website uitgebreid met stoffentermen en op verzoek ook met de categorie ‘Stijlen & dresscodes’.

De meest gestelde vraag die Natasja krijgt is wat het verdienmodel is van haar online platform. “Dat is er niet. Ik doe dit in de eerste plaats vanuit mijn passie voor mode en taal. Al voor mijn modelexicon officieel was gelanceerd, werd ik benaderd voor affiliate marketing, maar het moet geen commerciële website worden. Ik wil dat het een onafhankelijke kennisbank blijft. Wat ik wel heel eervol vind is dat ik door Mode ABC nieuwe opdrachten krijg als modejournalist, denk aan het geven van presentaties of artikelen waarvoor veel vakinhoudelijke kennis vereist is.”

Waar Natasja ook erg naar uitkijkt is dat zij samen met Modemuze – een platform geïnitieerd door zeven Nederlandse musea – een stagiair gaat begeleiden bij een gezamenlijk onderzoeksproject rond modetermen. Zo blijft het platform groeien en daarmee het aantal fans. “Niets leuker dan een mailtje te krijgen van een vaste lezer die schrijft: ‘Ik ging alleen maar even naar je website om iets op te zoeken en voor ik het weet zit ik weer uren te bladeren’.”

www.mode-abc.com

 Mode ABC Natasja Admiraal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *