Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Miró als inspiratie voor Cobra

Met een grote tentoonstelling van het werk van Joan Miró verkent het Cobra Museum voor het eerst de relatie tussen de Spaanse kunstenaar en Cobra. Het is 59 jaar geleden dat het werk van Miró tijdens zo’n grote expositie met meer dan 80 werken in Nederland te zien was.

“Met Miró & Cobra heeft het Cobra Museum een langverwachte tentoonstelling van één van de meest geliefde en bijzondere kunstenaars van de 20ste eeuw samengesteld,” vertelt Katja Weitering, artistiek directeur. “De tentoonstelling is bewust niet als een klassieke overzichtstentoonstelling opgezet. Door de verbinding met de Cobra beweging, en de eigen collectie van het museum, te leggen werpt Miró & Cobra een nieuw licht op de Spaanse meester.”

En ook Joan Punyet Miró, kleinzoon Joan Miró en hoofd van Successió Miró is enthousiast: “Dit is een van de meeste opwindende tentoonstellingen over Miró in lange tijd.”

De basis voor de oprichting van Cobra, een internationale groep naoorlogse kunstenaars, werd in 1946 gelegd tijdens een toevallige ontmoeting van de Deen Asger Jorn met de Nederlander Constant Nieuwenhuys. Ze troffen elkaar bij een tentoonstelling van Miró in de Parijse Galerie Pierre Loeb. Sindsdien loopt Miró als een rode draad door de geschiedenis van de beweging.

Poëtische houding

De verbindende factor tussen Joan Miró en de Cobrakunstenaars is een speelse en experimentele benadering van kunst. Het experimenteren met materialen, vormen en werkwijzen was voor de Spaanse meester als ook voor de naoorlogse generatie van Cobrakunstenaars een bron van kennis en vernieuwing. Door kunstwerken van Miró en Cobra met elkaar in verband te brengen geeft de tentoonstelling inzicht in de gedeelde speelse en poëtische houding die de basis vormt voor de kunst van Joan Miró en de Cobra kunstenaars.

De ontwikkeling van Miró wordt in zijn latere periode gekenmerkt door een bevrijding van vorm, gebaar en materiaal die opvallende verwantschappen vertoont met het werk en de artistieke denkbeelden van verschillende leden van Cobra. Dit werk is minder bekend bij het grote publiek. En nu voor het eerst in Nederland te zien. In de tentoonstelling komen uiteenlopende technieken aan bod waarmee de kunstenaars experimenteerden waaronder, naast schilderijen, ook werk op papier, keramiek, sculpturen, assemblages, beeldgedichten en kunstenaarsboeken.

Omvangrijk

De laatste overzichtstentoonstelling vond bijna 60 jaar geleden plaats, in 1956 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Met de expositie Miró & Cobra is het Cobra Museum geslaagd in haar opzet, om een omvangrijke tentoonstelling van Miró samen te stellen met werken uit binnen- en buitenland. Dit is gebeurd met de hulp van veel internationale bruikleengevers, zoals het Guggenheim Museum in New York bijvoorbeeld, dat Paysage (1927) leent. Uit de Scottish National Gallery of Modern Art komt het belangrijke werk Figures and birds uit 1934-36. Het Museo Reina Sofia uit Madrid leent vijf werken uit de periode 1945-1950.

De tentoonstelling bevat ruim 80 kunstwerken van Joan Miró en daarnaast 60 werken van verschillende Cobrakunstenaars, zoals Karel Appel, Asger Jorn, Constant en Pierre Alechinsky. Een reconstructie van de studio van Miró op Mallorca, met meer dan 40 originele voorwerpen, vormt een belangrijk onderdeel van de expositie. Niet eerder werd zijn atelier op zo’n grote schaal uitgevoerd, Dit is mogelijk gemaakt door samen te werken met de Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca.

‘Miró & Cobra. Een experimenteel spel’ is te zien van 9 oktober t/m 31 januari 2016

 

Cobra Museum voor Moderne Kunst

Sandbergplein 1

1181 ZX Amstelveen

W www.cobra-museum.nl

Openingstijden

Open dinsdag t/m zondag 11:00 – 17:00

Joan Miro Cobra Mueum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *