Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Cobra Museum besteedt aandacht aan intens Mexico

Met de tentoonstelling ‘Intens Mexico: politiek, identiteit, seks en dood’ haalt het Cobra Museum Mexicaanse meesterwerken uit de collectie van het Museo de Arte Moderno naar Amstelveen. Vanaf 11 oktober is er werk te zien van wereldberoemde kunstenaars als Frida Kahlo, Diego Rivera en David Alfaro Siqueiros.

Met ‘Intens Mexico: politiek, identiteit, seks en dood’ maakt het Nederlandse publiek kennis met belangrijke Mexicaanse moderne kunst en de culturele betrokkenheid van de kunstenaars in Mexico. De selectie beslaat de periode vanaf de Mexicaanse Revolutie in 1910 tot de stormachtige opkomst van de globalisering in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw.

In de vroegste werken uit deze tentoonstelling zien we hoe schilders de armoede en de onvrede onder de boeren aan de kaak stelde. Later, als gevolg van de trek van het platteland naar de grote steden en de migratie naar de Verenigde Staten, ontstonden andere vormen en archetypes van armoede en ongelijkheid, zoals we zien in het werk van Pablo Ortiz Monasterio. 

Tolerantie

In portretten komen thema’s als nationale identiteit, het onderscheid in klasse, tradities of etnische afkomst regelmatig aan de orde. De soms erotische portretten zijn tegelijkertijd een eerbetoon aan afgelegen streken van het land, waar voorouderlijke tradities als het matriarchaat en historische tolerantie ten opzicht van seksuele diversiteit, nog steeds voortbestaan. Dat is te zien onder meer in het suggestieve werk Los cocos van Frida Kahlo.

De tentoonstelling geeft tevens alle ruimte aan de verbeelding van het onderbewuste. Een van oudsher wezenlijk onderdeel van de Mexicaanse maatschappij en dus ook een belangrijk thema in de Mexicaanse kunst. We zien droomwerelden en spookbeelden (Ricardo Martínez) en zoömorfe en antropomorfe motieven (onder andere Francisco Toledo en Rufino Tamayo). Kunstenaars verbeelden daarbij in hun idyllische landschappen zowel de spiritualiteit als het primitieve karakter van Mexico.

Dias de los Muertos in Amstelveen 

Ieder jaar op 1 en 2 november viert heel Mexico Dias de los Muertos. Inmiddels is dit ‘feest van de dood’, dat we kunnen vergelijken met onze Allerzielen/Allerheiligen, een wereldberoemd fenomeen dat onderdeel is geworden van de Mexicaanse identiteit. Dit Unesco erfgoed trekt ieder jaar miljoenen mensen naar Mexico. Op Dias de los Muertos worden de doden herdacht en geëerd met privé-altaren, papier maché poppen (cartonería), poëzie (calaveras) processies en vele andere bijzondere verbeeldingsvolle manieren.

Op 1 en 2 november haalt het Cobra Museum Diaz de los Muertos naar Amstelveen. In het Cobra museum zal een altaar gemaakt worden door Mexicaanse kunstenaars waar Amstelveners hun eerbetoon komen brengen aan de overledenen. Het museum zal speciaal voor deze gelegenheid ’s avonds open blijven en als een feestelijke herdenkingsplek opereren. 

In de weken voorafgaand zullen er cartonería workshops zijn gegeven door Mexicaanse kunstenaars. In Cinema Amstelveen wordt op 2 november voor de kinderen van Amstelveen de film Coco getoond (Pixar Animation Studios/Walt Disney Pictures 2017). Vooraf aan de film kunnen kinderen in het Cobra Museum een bezoek aan het altaar brengen en worden ze geschminkt volgens de Mexicaanse Dia de la Muerte traditie.

 

‘Intens Mexico: politiek, identiteit, seks en dood’ is van 11 oktober t/m 29 maart 2020 te zien

 

Cobra Museum voor Moderne Kunst
Sandbergplein 1
Amstelveen
T 020 5475050

W www.cobra-museum.nl

 

 

Beeld Cobra Museum

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *