Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Mazda 3: verraderlijk eenvoudig

Autotest Mazda 3

Kan dat? Een auto die uitblinkt door niet op te vallen? Dat dat kan realiseer je je na een testrit in de nieuwe Mazda3.

Want wat een lekkere auto is dat! Zitten, starten, moeiteloos wegrijden en gewoon je gang gaan – een auto die je past als een goed maatpak, zonder dat je in de gaten hebt dat je het aanhebt.

Eigenlijk moet je de specificaties van een wildvreemde auto vooraf helemaal niet bekijken als je gaat proefrijden. Gewoon instappen en je laten verrassen, dan valt je het meeste op. Nou, dat gaat voor de Mazda3 maar ten dele op. Want wat is het geval: er valt je eigenlijk helemaal niet zo veel op. Ja, dat je er zo in wegrijdt en dat de nieuwe Mazda lekker trekt, om maar iets te noemen.

Zoals er bij makkelijk klinkende muziek wel wat voor nodig is om het zo verraderlijk simpel over te laten komen, zo komt dat lekker snel accelereren niet zo maar uit de lucht vallen. Alle Mazda’s worden standaard met een 2 liter motor uitgerust, om te beginnen. Deze Mazda3 kent een compressieverhouding van 14:1, wat inhoudt dat de motor 120 pk levert, zonder turbo. En dat laatste is mooi, want het betekent dat het toch een zuinige auto is. Skyactiv Technology noemen ze dat bij Mazda.

Prima reagerende wegligging

Dat de Mazda3 zo makkelijk rijdt, heeft hier ook mee te maken. Het gebruik van staal met hoge treksterkte maakt de carrosserie 30% stijver, maar ook lichter. Het is deze combinatie die voor een prima reagerende wegligging zorgt. En om nog even op dat benzineverbruik terug te komen: mede door de zesversnellingsbak verbruikt de Mazda3 5,1 liter benzine op iedere 100 kilometer.

Goed, we zoeven door Abcoude, op weg naar restaurant Anna Haen. Het is langs het Gein krap en smal, helemaal met tegenliggers, maar de auto stuurt moeiteloos waar we heen willen. Met de uitstraling van een roofdier dat je wil verslinden – zeker de voorkant van de Mazda3 – passen we wel in deze omgeving. De strakke LED-koplampen, de xenon verlichting, de sierlijk gevleugelde grille: het is het Kodo design dat de vormgeving van alle typen Mazda kenmerkt.

Wanneer we willen draaien, laat de sensor zich horen. Het is het Rear Vehicle Monitoring systeem, dat je attendeert op auto’s achter en naast je. Het is een dode-hoekdetectie. Veilig. De muziek staat aan intussen, want de Mazda3 Sedan is ook de eerste Mazda die MZD Connect biedt: door smartphone-connectiviteit heb je toegang tot online diensten als muziek, podcasts en luisterboeken via de geselecteerde apps Aha Radio en Stitcher.

Minst reparatiegevoelige auto

Niet zo gek dat deze Mazda3 volgens dealer Motorhuis tegen het premium segment aanschurkt, met auto’s als de BMW1, Alfa Giulietta en Audi A3. En als je weet dat Mazda in Duitsland nota bene in het afgelopen jaar is uitgeroepen tot de minst reparatiegevoelige auto…

Na wat omwegen ontkomen we er niet aan om de testauto weer terug te brengen. Met de nodige tegenzin kunnen we wel zeggen. Een minpuntje hebben we niet ontdekt. Wel blijken we het Smart City Breakcontrol helemaal over het hoofd te hebben gezien. Deze veiligheidsvoorziening maakt gebruik van een nauwkeurige radar met lasersensor die het verkeer vóór je in de gaten houdt.

Als botsinggevaar dreigt, vult het de remmen zodat deze onmiddellijk reageren als je remt. En rem je niet, dan maakt het systeem zo nodig een noodstop. Dit werkt bij snelheden tussen de 4 en 30 km/uur. Handig en veilig in het drukke stadsverkeer.

En dan hebben we het ook nog niet gehad over het Lane Departure Warning System, dat je waarschuwt als je van je rijstrook afwijkt. En de noodstopsignalering die je waarschuwingslichten laat flitsen als je plotseling hard remt.

Volgende keer gaan we ons toch maar weer eerst inlezen…

Mazda3 is er vanaf € 22.990. Het model van de autotest is de Hatchback, SKYACTIV-G 120, 6AT, vanaf € 26.490.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *