Als model liep Maas de Goede shows tijdens de fashionweeks in Parijs en Milaan, maar wat de zestienjarige middelbare-scholier pas echt onderscheidt van zijn leeftijdsgenoten is dat hij samen met een vriend zijn eigen kledingmerk heeft opgericht: ZW.ART AMSTERDAM.
We treffen elkaar in de trendy lobby van het CitizenM Hotel in Amsterdam-Zuid. Maas de Goede valt op door z’n lengte (“Ik hoop niet dat ik nog verder groei, want ik ben al bijna te lang voor modellenwerk”) en zijn knappe, vriendelijke gezicht. Ondanks zijn jeugdige leeftijd oogt hij volwassen en zelfverzekerd. Vandaag draagt hij een korte broek, een casual wit T-shirt en een zwart trainingsjasje, dat hij over de leuning van zijn stoel hangt. Het is een verlengd model met op de rug een artistiek geborduurd gezicht en de drie Amsterdamse andreaskruizen. Eigen ontwerp, dat kan niet missen.
Hij bestelt een colaatje, legt zijn zwarte gleufhoed voor zich op tafel en begint enthousiast te vertellen: “Een belangrijk criterium voor onze ontwerpen is dat ze voor iedere outfit een toevoeging zijn. Natuurlijk gaan we uit van onze eigen smaak, dat is de maatstaf: we maken geen dingen die we zelf niet zouden dragen.” In deze beginfase is het volgens hem vooral een kwestie van een goede basis leggen voor ‘zijn merkje’ – zoals hij tijdens het interview meermalen aan zijn modelabel refereert – door het creëren van een herkenbaar handschrift waar hij en zijn partner Jair Darnoud voor de volle honderd procent achter staan.
Zwart en wit
Even terug naar dat trainingsjasje. Meestal wordt zulke jacks gemaakt van glimmende stoffen, dus om zich te onderscheiden gaven de jongens het kledingstuk een eigen twist. “We hebben bewust voor een matte, kreukvrije stof gekozen”, zegt Maas. “Eentje die niet kraakt als je ‘m tussen je vingers wrijft zoals bij een regenjas. We overwegen het jasje opnieuw uit te brengen in een wat zwaardere stof, waardoor de voering overbodig is. Dat geeft meteen een heel andere uitstraling.”
Behalve over de look en feel van de materialen hebben de twee vrienden goed nagedacht over de merknaam. “Het is een combinatie van zwart, wit en art: Jair is zwart, ik ben wit en samen maken we draagbare kunst. Zwart is bovendien de basiskleur van alles wat we maken en een kleur die eigenlijk altijd goed staat. Het past bij de sfeer van ons merk, een beetje underground.”
Het idee voor Zw.art Amsterdam ontstond op een saaie zondag. Maas lag op bed en speurde het internet af op zoek naar een nieuw project, iets anders dan het maken van longboards, katapulten of de brandende lasers waar hij zich normaal gesproken mee vermaakte. Ditmaal stuitte hij op een app waar je je eigen designsweaters kan delen. Hij maakte een ontwerp, zette het erop en vond het zo cool, dat hij meteen Jair belde en naar hem toe fietste. Zw.art Amsterdam was geboren.
Gelimiteerde oplage
Het vinden van een geschikte leverancier was nog niet eenvoudig. Meestal moet je in grote oplages afnemen, wil je dat er per item nog winst te behalen valt. “Maar het is gelukt, we hebben een producent gevonden. In Pakistan.” Dat de contactpersoon gebrekkig Engels spreekt neemt het duo voor lief. Het belangrijkste is dat hun collectie er in gelimiteerde oplage kan worden gemaakt én voor een toegankelijke prijs verkocht kan worden. “In feite zijn alle items uniseks. Dat zie je steeds vaker in de mode, ik vind dat een leuke ontwikkeling. Mogelijk willen we in de toekomst een paar specifieke heren- of damesmodellen uitbrengen, maar bij het merendeel van de ontwerpen laten we dat in het midden. Wij zien dat als een kracht, iets waar je voor kunt staan.”
Op zijn school is de lancering van Zw.art Amsterdam niet onopgemerkt gebleven; vrijwel iedereen weet ervan. Een docente van middelbare leeftijd heeft een jasje aangeschaft en paradeert er trots mee door de gangen. Ondanks dat het ontwerp “best wel arty-farty is” staat het haar goed, vindt Maas. Ook de schoolleiding toont zich zeer betrokken. Officieel mag hij drie uur per week aan ‘zijn merkje’ besteden. Vijf van de 125 leerlingen komen voor zo’n traject in aanmerking.
“Op high schools in Amerika zijn dit soort programma’s bekender en heet dat een Honors Project. Het houdt in dat je lesuren mag skippen en in plaats daarvan een logboek bijhoudt over je project, essays schrijft en jezelf beoordeeld. Aan het einde van de rit moet je door middel van een uitgebreide verklaring aantonen dat je gegroeid bent en een bepaald niveau hebt bereikt.”
360-graden videoclip
Buiten schooltijd omringt Maas zich met andere jonge creatieven. “Je trekt elkaar een beetje aan en het is leuk om elkaar te helpen.” Met rapper Jan van Overeem (17) alias De Behosser (oud-Hollands voor de bespotter) maakte hij een 360-graden videoclip. Daarbij kreeg hij hulp van zijn vader, die een eigen reclamebureau heeft. We bekijken het filmpje op de iPhone. Door middel van virtual reality sta je er meteen middenin. En door de telefoon te bewegen, kan je rondkijken: naar beneden, omhoog en opzij.
“Het is goede marketing en we zijn benieuwd of we hiermee bij een talkshow terecht kunnen, want dit is een vrij nieuw fenomeen. Google Chrome biedt deze feature bijvoorbeeld pas net aan,” vertelt Maas trots. Zijn groene ogen stralen. Dat Zw.art Amsterdam de voorpagina van Het Parool haalde leverde qua verkoop al een kleine boost op. Als het merk straks echt gaat lopen, is het vooral zaak om te zorgen dat er geleverd kan worden. Nu worden de jacks en polo’s nog in kleine oplage geproduceerd.
“Voor mij is het een droom om zelf kleding te ontwerpen. Als we er op een gegeven moment ook nog geld mee kunnen gaan verdienen, is dat helemaal geweldig. We zijn begonnen met ons kleedgeld en een paar sweaters. Nu zijn we een jaar verder en maken we winst, al steken we alles terug in het bedrijf. Vrienden die bij de Albert Heijn werken verdienen meer, maar ik kan met trots zeggen dat ik iets doe wat ik écht heel leuk vind.”
Als we afscheid nemen valt mijn blik op zijn geinige sneakers. Die heeft Maas eigenhandig vol gekladderd met poppetjes en leuzen als ‘too cool for school’. “Ik verveelde me tijdens Latijn”, verklaart hij lachend, waarna hij op zijn racefiets stapt. De rest van zijn vrijdagmiddag spendeert hij op de boot met vrienden. Het is tenslotte nog zomervakantie.
Zwart Amsterdam is verkrijgbaar bij Local Goods Store in De Hallen in Amsterdam en via de webshop.
One Comment
Leave a Reply