Geen carrière die zo snel gaat als die van Loes van Delft. Op haar 21ste heeft ze al haar eerste solo-expositie in een galerie op de Prinsengracht en daarna volgen tentoonstellingen in België, Duitsland, Taiwan, New York en nu in Parijs en Amsterdam. “Ik leef mijn droom.”
Ze is even in Amsterdam. Niet te lang, want er moet wel gewerkt worden. “Op 12 september opent een solo-expositie van mijn werk in Parijs! Echt heel gaaf. Ze willen 12 nieuwe schilderijen van mij rond het thema ‘Dare to be happy’. En happy is het mooiste wat je kunt zijn als mens.” Schilderen doet ze in Drunen, waar ze is opgegroeid.
“In Amsterdam is altijd wat te doen. Een opening, een fancy feestje. Daarom woon je ook in de stad. Vriendinnen vragen of ik mee ga, en dat doe ik altijd, maar van schilderen komt dan niks.” En schilderen is nou net haar grote passie. “Ik ben nu zeven jaar fulltime aan het schilderen, het is het enige dat ik doe. En het is net een achtbaan: het gaat steeds sneller en steeds hoger.”
Groot maken
Na de expositie in Parijs volgt in oktober in Amsterdam de Affordable Art Fair, waar Loes Artist Ambassador van is. Intussen zijn er gesprekken gaande over een show in China, waar ze voor benaderd is en heeft ze de afgelopen jaren geëxposeerd in België, Duitsland en Taiwan. En dat terwijl haar docenten op de kunstacademie in Boxtel helemaal niets in haar werk zagen. “Het kan echt niet, kreeg ik als commentaar. En ik kreeg een 1 voor mijn projecten! Ik had toen al het character Pjipje bedacht en ergens wist ik: dit ga ik groot maken.”
Na de kunstacademie mailde ze naar allerlei galeries, maar zonder enige reactie. “Mijn vader zei: we laden wat schilderijen van je in de auto en gaan er gewoon langs, dan kunnen ze je werk met eigen ogen zien en beleven.” Het leidde tot haar eerste solo-expositie in GO Gallery in Amsterdam. “Voor de opening verkocht ik al verschillende doeken, zo gaaf!”
Geschenk
In een extra stroomversnelling kwam de carrière van Loes (28) toen ze social media ging gebruiken om haar schilderijen bekendheid te geven. “Ik woon in zo’n klein dorp, daar moest ik het dus niet van hebben. Facebook, Instagram en Twitter zijn het grootste geschenk van deze tijd. Ik heb door Instagram verschillende werken verkocht aan mensen in Mexico en Californië, waar ik zelf nog nooit ben geweest!”
Inmiddels heeft Loes 40.000 volgers op Facebook, 90.000 op Instagram en 125.000 op Twitter. Ik ben er jarenlang iedere dag mee bezig geweest, want je moet top of mind blijven.” Het leidde ertoe dat de vader van Justin Bieber haar om een schilderij vroeg, die ze overigens niet kon leveren. “Ik had een expositie in Taiwan en mocht contractueel geen ander schilderij maken. Maar een jasje beschilderen, dat kon wel, dus dat heb ik gedaan. De foto van Justins jasje leverde 100.000 likes op.” Nu zijn het de galeries die Loes volgen, in plaats van andersom.
Eerbetoon
De schilderijen die ze maakt, omschrijft ze als pop art, in cartoonstijl. “Snelle vlakken, veel kleuren en veel zachte contourlijnen. Niet hele verhalen of zo. Vaak gaat het mij om het beeld en het gevoel dat je ervan krijgt, dat vind ik belangrijk. Soms heeft een doek wel een onderliggende laag. Zoals ‘Love’, een eerbetoon aan mijn held, mijn broer die overleden is. Ik heb hem goud gemaakt, de hoogst haalbare kleur in een kleuren palet. Op het art work staan alleen love related afbeeldingen, want dat is wat ik voor hem voel en zijn boodschap naar de buitenwereld. Niets dan heel veel liefde.”
Een hoofdrol in al haar schilderijen speelt natuurlijk het character Pjipje, herkenbaar aan zijn ene grote oog en dikke wenkbrauwen. “Ik heb het zelf ontwikkeld, het is zeg maar mijn handelsmerk. En herkenbaarheid is natuurlijk het sterkste punt van een kunstenaar.”
“Het grappige is dat niet alleen meisjes Pjipje leuk vinden, maar ook stoere tattooboys er mee weglopen. Ook grote kunstverzamelaars, zoals Ernesto Esposito, een vriend van Andy Warhol en Helmut Newton, en tot voor kort de designer van Louis Vuitton, hebben werk van mij aangeschaft. Deze week kocht een belangrijk man uit Hong Kong, Jack Yeung (industrialist, impact investor, OIC Capital) een aantal schilderijen. En dat is dan wel lachen als ik denk aan mijn docenten op de kunstacademie en wat zij ervan vonden.”
Affordable Art Fair Amsterdam 2019
Van 31 oktober tot en met 3 november
De Kromhouthal
Gedempt Hamerkanaal 231
Amsterdam
W www.affordableartfair.com/amsterdam