Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Lichtmonument voor Auschwitz

De Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens onthult op 26 januari in de Stadstuinen een tijdelijk lichtmonument om te herdenken dat het 75 jaar geleden is dat concentratie- en vernietigingsmonument Auschwitz werd bevrijd.

De lichtmonument ‘Levenslicht’, dat van 26 januari tot en met 2 februari 2020 is te zien, is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Aan deze herdenking doen 170 Nederlandse gemeenten mee.

In Amstelveen woonden in de Tweede Wereldoorlog 167 Joden. Zij kwamen nooit meer terug.

Het lichtmonument is gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde, die zich daarbij liet inspireren door de Joodse traditie om stenen op een graf te leggen, als eerbetoon aan de overledene. Ook in de Roma- en Sinticultuur (zowel Joden, Roma en Sinti werden in de oorlog gedeporteerd) zijn stenen belangrijk.

Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers in Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de blijvende impact van de Holocaust. De stenen in het monument zullen om de paar seconden oplichten. De 104.000 stenen zijn over 170 Nederlandse gemeenten, die aan de herdenking meedoen, verspreid.

De opening vindt 26 januari om 20.00 uur plaats en iedereen is welkom om daarbij aanwezig te zijn.

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *