Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Lichtarchitect Lars Mallant zorgt graag voor een wow-effect

Belichting is een ondergeschoven kindje. Dat geldt voor de belichting binnenshuis, maar ook zeker voor tuinverlichting. Daar wil Lars Mallant, lichtarchitect en eigenaar van het in Huizen gevestigde bedrijf Rainforest Lighting, iets aan veranderen. “Ben je op zoek naar dat wow-effect, dan ben je bij ons aan het goede adres.”

De behoefte om een tuin of een pand mooi te belichten is de laatste jaren enorm toegenomen. De ontwikkelingen op het gebied van armaturen en lichtbronnen zijn dan ook ontzettend snel gegaan. Lichtarchitect Lars Mallant raakte zo’n 30 jaar geleden, tijdens een bezoek aan Sumatra, geïnspireerd door het regenwoud en de mystieke lichtinval. 

De mooie ervaring van zijn reis vertaalt Lars sinds 2014 in sprookjesachtige en adembenemende lichtconcepten. Sinds zijn reis trekt Rainforest Lighting alles uit de kast om klanten ervan te overtuigen dat het mysterieuze effect van gebroken lichtinval voor een zacht en sfeervol tafereel zorgt.

Natuur nabootsen

Lars en zijn team zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van de mooist denkbare buitenverlichting en hebben vele tuinen in een ander daglicht geplaatst. Rainforest Lighting werkt – zoals de naam al doet vermoeden – op een geheel eigen wijze. “Bij Rainforest Lighting willen we de natuur nabootsen”, zo legt Lars uit. 

“Denk aan het gefilterde licht dat wordt verspreid in een regenwoud. Licht dat wordt gebroken door bomen, bladeren, struiken en takken. Hierdoor wordt het licht zacht en schaduwrijk en creëer je een mystieke sfeer. Dit mooie licht wilden we nabootsen en dachten: wat de natuur kan, kunnen wij ook.”

Buitenverlichting

Waar bij de meeste hoveniers en installateurs een keuze uit buitenverlichting moet worden gemaakt vanuit een catalogus, komt Rainforest Lighting zijn ideeën graag tonen. “Waar het bij buitenverlichting om draait, is sfeer, veiligheid en functionaliteit. Of het nu gaat om een tuin van 500m2, 2.500 m2 of een parktuin. Met onze LED-lichtbronnen betrekken we de tuin bij het huis. Mensen kijken niet meer vanuit de verlichte woonkamer in een donker gat. Dat zorgt voor een sfeervol en veilig gevoel.”

“Maar het verlichten van de tuin doen we niet door het simpelweg plaatsen van een stel lampen. De sfeer die wij willen creëren is misschien moeilijk onder woorden te brengen en daarom geven we lichtdemonstraties bij de klanten thuis. We hebben altijd 100 verschillende lichtarmaturen in alle lichtsterktes bij ons; onder andere grondspots, richtspots, gevellampen, paaltjes, kunstwerkverlichting enzovoort.”

Lichtmetamorfose

“Binnen een uur tijd creëren wij een totale lichtmetamorfose. Zo kunnen de mensen het effect van ons lichtplan met eigen ogen zien. Soms laten we verlichting bewust weg of voegen een struik toe voor meer schaduwspel. Na onze basisopstelling boetseren we graag samen met de klant verder. Het eindresultaat zorgt altijd voor een wow-effect. De tuin is tot leven gekomen.” 

De meeste mensen werken in hun tuin met slechts één en dezelfde lichtbron of verlichten alleen bomen. Het aanbrengen van een stel lampen is dan ook geen kunst en geeft een heel saai beeld. Hoe gaan de lichtkunstenaars van Rainforest Lighting te werk?

Zichtlijnen

“Met een enkele lichtbron krijg je een heel saai lichtbeeld. Wij kijken eerst overdag hoe de tuin eruitziet, wat voor bomen, planten en struiken erin staan. Daarna maken we een plan. We gaan kijken wat we willen verlichten, wat de zichtlijnen zijn en waar vanuit huis de mensen het meest naar buiten kijken. Je leefruimte binnen kun je alleen maar naar buiten toe vergroten wanneer je de zichtlijnen daarbij betrekt. Zo ontdekken de klanten hun tuin op een hele andere manier.”

Sprookjesachtig

“Wij werken veel met accentverlichting, zacht licht. Hiermee creëren we schemerlicht wat voor een sprookjesachtig, mysterieus effect zorgt. We werken, in tegenstelling tot veel hoveniers en installateurs, ook met zo weinig mogelijk lampen. Less is more in dit geval. Ook het functionele licht – bij een trap, looppad, terras of parkeerplaats – houden we sfeervol en rustig.”

Rainforest Lighting gebruikt alleen de beste materialen van toonaangevende Europese producenten. “Wij werken uitsluitend met de A-merken. Onze producten gaan jarenlang mee, iets wat we belangrijk vinden in deze tijd. Wil je de wereld een beetje mooier maken, dan moeten we af van het gebruik van lampen die maar één of twee jaar meegaan. Met B-merken, gemaakt voor eenmalig gebruik, werken we dus niet. En in stijl met onze naam steunen we het Wereld Natuur Fonds voor het behoud van het regenwoud op Sumatra. Zo dragen ook wij ons steentje bij.” 

 

Rainforest Lighting
Aalberselaan 12
Huizen

T +31 6 12 59 09 79
T Studio: +31 35 36 90 543

E info@rainforestlighting.com
W www.rainforestlighting.nl

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *