Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

De kleurrijke wereld van Leo Schatz

Bijna 95 jaar is de Amsterdamse kunstenaar Leo Schatz. Hij tekent en schildert nog vrijwel dagelijks met grote passie. Zowel in Museum Jan van der Togt als het Cobra Museum voor Moderne Kunst is werk te zien van deze angry young man op leeftijd.

Kleurrijk, boeiend en geestig. Zo verbeeldt Leo Schatz het leven als een mysterie van vlekken en vlakken, met daaronder schuilend de melancholie. Steeds zoekt hij naar de juiste kleur, laag over laag, pasteus, tot hij tevreden is. Zijn veelgeroemde kleuren zijn van een betoverende pracht.

Schatz kreeg zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool en de Rijksacademie te Amsterdam. In 1942 dook hij onder vanwege zijn joodse afkomst en ging in het verzet. Vanwege zijn verzetsactiviteiten werd hij na de oorlog door de Deense regering uitgenodigd naar Kopenhagen, waar hij in contact kwam met een aantal Deense schilders, verbonden aan CoBrA. De veelgeroemde kleuren van Leo Schatz zijn duidelijk verwant aan de stijl van Cobra. Jan Vrijman zei ooit over hem: ”Misschien is Schatz de enige die de fakkel van Cobra heeft opgenomen, toen de anderen hem lieten vallen”.

Van 1 december 2012 tot en met 13 januari 2013 exposeert Leo Schatz in Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling gaat gepaard met de boekpresentatie van ‘In ieder hoofd zit een ander hoofd’ over het werk van de kunstenaar. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst toont in deze periode pentekeningen van de kunstenaar.

Museum Jan van der Togt

Dorpsstraat 50

1182 JE Amstelveen

www.jvdtogt.nl

 

Cobra Museum voor Moderne Kunst

Sandbergplein 1

1181 ZX Amstelveen

www.cobra-museum.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *