Lemon Poppy: de smaak van Albanië

Voor een studie International Business en Development verruilde Edvina Erebara 15 jaar geleden Albanië voor Nederland. Als consultant werkte ze vervolgens bij Deloitte en ABN Amro en nu is ze onder de naam Lemon Poppy haar eigen bedrijf begonnen en laat ze Nederland kennismaken met de thee uit haar vaderland.

Ze is net terug uit Albanië, waar ze met familie haar trouwfeest heeft gevierd. Want Edvina Erebara (34) kwam weliswaar alleen naar Nederland om te studeren, tien jaar geleden liep ze haar huidige echtgenoot Vincent tegen het lijf. Dat ze in ons land belandde, was puur toeval.

“De bedoeling was om in Duitsland te gaan studeren, maar in Nederland kon ik sneller aan de slag.” Ons land kende ze eigenlijk alleen door Vincent van Gogh, van de Aardappeleters. “Mijn ouders zijn allebei kunstenaars. Het is wel grappig dat mijn man Vincent heet.”

Jarenlang nam Edvina een bosje thee mee vanuit Albanië, zodat ze in de winter in Nederland haar favoriete drank kon drinken. “Çaj Mali (je speekt het uit als ‘ts-jai mali’-eh) betekent thee van de berg. Het is de nationale thee. Prima om de dag mee te beginnen. Het geeft energie, je voelt de kracht van ijzer die het bevat. Ik ben ermee opgegroeid, het is de smaak van mijn jeugd.”

Businessidee

Eind 2013 viel ineens het kwartje om met de Albanese thee iets op de Nederlandse markt te gaan doen. “Ik wilde altijd al voor mijzelf beginnen. Mijn eerste businessidee was om stroopwafels in Albanië te introduceren. Daar was ik al mee begonnen, toen ik op het idee van de thee kwam. En thee ligt veel dichter bij mij, ik drink het elke dag.”

Toen ze mensen in haar omgeving de thee liet proeven, bleek iedereen enthousiast. “Het is een kruidenthee en bevat geen cafeïne en theïne. Het is niet exotisch, maar het staat wel voor een nieuw concept: je doet een takje in heet water en het is net alsof dat takje opnieuw begint te bloeien.”

Ze stapte vervolgens op Mr. Jones af, het Amsterdamse theemerk. “Het sprak ze aan, maar het had net een nieuwe serie theeproducten uitgebracht, dus het kwam niet goed uit.” Inmiddels is Edvina onder de naam Lemon Poppy – ‘dat vond ik al jaren zo’n leuke naam’ – haar eigen theemerk begonnen.

Puurste vorm

“Çaj Mali is de puurste vorm van thee, het is geen verwerkt product. Je zet de thee van de toppen van een takje die in de bergen in Albanië groeit. Er is verschil tussen de takjes die je in het noorden of het zuiden plukt, afhankelijk van de grond waar de thee groeit, maar die nuances zijn heel subtiel. Ik breng één smaak op de markt, die van de mooiste en puurste bergthee uit de zuiden.”

In juni en september wordt de thee geplukt en vervolgens binnen een paar dagen gedroogd in een donkere ruimte. Duurzaam verpakt bevat een kleine doos Çaj Mali drie takjes, elk goed voor 1 kopje thee, en een grote doos, voldoende voor dertig kopjes thee. De verpakking is vormgegeven door dezelfde vormgevers die UIT Magazine maken.

De thee is verkrijgbaar via de webshop van Lemon Poppy en nu al te koop op diverse locaties. “De Local Goods Store in De Hallen verkoopt het, de travelling store Gekaapt (Bilderdijkstraat-eh) en het is verkrijgbaar in de bedrijfskantines van Google, KPMG, ABN Amro. Ik heb ze benaderd en ook zelf de promotie gedaan. Ik bied het aan vanuit mijn hart en vertel het verhaal over Albanië.”

Goede try-out

Ze vindt Nederland een vrij kritische markt. “Het is een goede try-out om te kijken hoe mensen reageren. Ik richt me niet alleen op de early adapters. Ik wil ook niet dat het een superfood genoemd wordt en een hype wordt. De Çaj Mali bestaat al zo lang. Ik ben internationaal ingesteld en ik denk dat je de thee in veel meer landen kunt verkopen.”

Ze mag door haar verblijf van 15 jaar en haar huwelijk aardig geworteld in Nederland, Edvina wil graag iets terugdoen voor haar vaderland. “Het is maar heel weinig en toch kan een aantal families in Albanië leven door de thee die ik verkoop. Thee van hard werkende boeren. Het zou mooi zijn als ik op de lange termijn iets duurzaams kan opzetten, wat betreft de opslag van de thee bijvoorbeeld. Dat is nu allemaal maar heel simpel.”

www.lemon-poppy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *