Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Lampenspeciaalzaak De Verlichting is er voor barok èn ultramodern

De Verlichting, op een steenworp van het Gelderlandplein, is een lampenspeciaalzaak in het hogere segment.

Je vindt er Italiaanse en Scandinavische designklassiekers, maar ook het allernieuwste op het gebied van draadloze led-verlichting. Voordat Jan Blokker 15 jaar geleden De Verlichting opende, was hij decorontwerper bij de film. Hij werkte mee aan producties als ‘Mama is boos’ en ‘Een vrouw als Eva’. “Decorbouwen heeft alles te maken met interieurs en met licht, dat is essentieel bij filmen. Deze winkel was een logisch gevolg daarop.”

Van peertje tot compleet lichtplan

De laatste jaren zag Jan meer dan de helft van de verlichtingszaken verdwijnen. “De winkels in het lagere segment zijn overvleugeld door zaken als Karwei en Leen Bakker. Wij bleven vrolijk overeind omdat wij in het hogere segment opereren en doordat we een échte speciaalzaak zijn. Goede verlichting is meer dan een lamp verkopen, het vereist gespecialiseerd personeel met kennis van zaken. Je kunt hier terecht voor een simpel peertje, maar we maken ook complete lichtplannen voor projecten, restaurants en natuurlijk voor particulieren. De verkoop trekt behoorlijk aan, mensen verhuizen weer en hier vlakbij is de Zuidas volop in ontwikkeling.”

Op tijd over de verlichting nadenken

Het leukste van dit vak is het adviseren, vindt Jan. “Kies je voor een saaie, uitgelichte witte doos, of zorg je voor een interessante, spannende en levendige woning door mooie nuances in de lichtniveaus aan te brengen? We kunnen adviseren aan de hand van foto’s of bouwtekeningen, maar we gaan ook naar locaties toe.”

“Het is jammer dat veel mensen eerst met hun inrichting aan de gang gaan en dan pas aan het licht denken. Vaak nét te laat, als de muren al gestuct zijn. Dan moeten er alsnog sleuven worden getrokken en lichtpunten worden gemaakt. Als je het bedenken van de inrichting laat samenvallen met de verlichting, kun je een véél mooier geheel creëren. En uiteindelijk ben je ook goedkoper uit.”

Deens en Italiaans design

De keuze in stijlen bij De Verlichting is groot en gaat van ultramodern, minimalistisch en industrieel, naar koloniaal, barok en eclectisch. Deens en Italiaans design uit de jaren zestig, zeventig en tachtig verkopen er nog steeds goed. “Uit die periode stammen geniale ontwerpen, die een iconische status hebben. Iets wat nu trendy is zie je over een paar jaar niet meer, maar ontwerpen als bijvoorbeeld de Taccia uit 1962, de Pipistrello, de Fortuny en de Rietveldlamp uit 1920 nota bene, staan nog steeds als een huis.”

Led-verlichting

Door het bezoeken van toonaangevende lichtbeurzen zoals het tweejaarlijkse Euroluce/Salone del Mobile in Milaan en Light + Building in Frankfurt blijft Jan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. En van de geboorte van mogelijk nieuwe designklassiekers, zoals de Chlorophilia van de Britse ontwerper Ross Lovegrove.

“Een extravagant ontwerp, waarbij led-verlichting van onderaf naar boven schijnt. Dit geeft hetzelfde feeërieke effect dat je krijgt als de zon door de bladeren van een boom schijnt. Led-verlichting is zo compact dat er vormen kunnen worden gecreëerd die voorheen niet mogelijk waren. Bovendien is led een tiende zuiniger dan een conventionele gloeilamp en gaat het vijfentwintig keer langer mee. Sommige designklassiekers, zoals de Rietveldlamp, worden nu aangepast met led-verlichting.”

“Een andere mooie ontwikkeling zijn de oplaadbare lampen met lithiumbatterijen. De Roxxane Leggera van Nimbus is een lichtgewicht leeslamp die je draadloos kunt opladen op een docking station. Hij is dan 80 uur opgeladen. Je pakt hem zo mee, naar je leesplek, of de tuin in!”

 

De Verlichting
A.J. Ernststraat 667
Amsterdam-Buitenveldert

T 020 – 40 45 845
E info@deverlichting.com
W www.deverlichting.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *