Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Tennis en de invloed op mode

Als het tennistoernooi op Wimbledon gaat beginnen is er veel aandacht van de tennisliefhebbers, maar ook vanuit de modewereld. Deze mondiale sport is een platform voor het lanceren van nieuwe langdurige modetrends. Let vooral op de geraffineerde kleurcombinaties die gebracht worden, overigens nog immer op basis van overwegend witte kleding, aldus columnist Rick Moorman.

Het is het bewijs dat sport en dagelijkse kledingdracht vloeiend in elkaar overgaan. De tenniswereld heeft altijd al iets gehad met mode, het succesvolle merk Björn Borg vindt ook zijn oorsprong in deze sport.

De eerste die zijn naam kon verbinden aan en dat uitbouwde tot een van de succesvolste merken is René Lacoste. Toen hij op 19jarige leeftijd indoorkampioen van Frankrijk werd, werd hij lid van het Franse Davis Cup-team en moest hij nog datzelfde jaar naar Boston om tegen Australië te spelen. In Boston kwam hij een kapitein tegen met een prachtige koffer van krokodillenleer en sloot een deal: als hij zijn wedstrijd tegen Australië zou winnen, kreeg hij de koffer. Hij won niet en later in de pers vertelde hij de journalist van Boston Globe over de weddenschap. In het artikel stond dit als het volgt vermeld: ‘Lacoste heeft gisteren weliswaar zijn koffer van krokodillenleer verloren, maar daar tegenover staat dat hij als een ware alligator heeft gespeeld!’ Dit incident zorgde ervoor dat zijn vrienden hem ‘le Crocodile’ gingen noemen.

In 1926 begint hij zich zorgen te maken om zijn kleding, want tenniskleding in die tijd was niet echt sportief. Op Wimbledon rilde hij van de kou en op Forest Hills in de Verenigde Staten zweette hij zich kapot. Hij bedenkt een tennisshirt met korte mouwen in een speciaal weefsel, jersey petit piqué genaamd.

Er zit katoen in zodat transpiratievocht goed wordt geabsorbeerd en het is gebreid met een meer open structuur, zodat het de warmte makkelijker door laat en afkoelende wind er gemakkelijk doorheen komt. ‘Jersey’ staat voor een fijn breisel en ‘petite piqué’ staat voor ‘kleine prik of steek’, dat verwijst naar de soort breisteek die gebruikt is om dit open korrel structuureffect te verkrijgen. En zo ontstond, de inmiddels wereldberoemde, de Lacoste polo.

Maar zijn nieuwe shirt veroorzaakt wel een klein schandaal in de tenniswereld met zijn strenge kledingregels. In de tussentijd heeft zijn vriend, die tevens zijn ‘ontwerper’ was, een logo ontwikkeld: een lachende krokodil. René is er zeer trots op.

Nu is de piqué polo niet meer weg te denken uit ons modebeeld, maar dat hoeft niet per se Lacoste te zijn.

Ga op onderzoek uit en laat je verassen door het enorme aanbod in poloshirts. Maar profiteer vooral van het geweldige draagcomfort.

 

Rick Moorman is eigenaar van House of Men, waarvoor hij vorig jaar de Retail Excelence Award kreeg. Al meer dan 25 jaar voorziet hij vele mannen, onder wie Humberto Tan, van stijlvolle kleding.

Rene Lacoste

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *