Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

La Fourchette: topkwaliteit en verse kant-en-klaarmaaltijden

Na ruim 42 jaar is het voor Ben en Marga Vork mooi geweest. Hun zoon Bart neemt de leiding van groente- en fruitspeciaalzaak en traiteur La Fourchette op het Gelderlandplein over. Wat onveranderd blijft: de topkwaliteit van de producten en het grote aanbod verse kant-en-klaarmaaltijden.

Als we ’s ochtends om elf uur een kijkje nemen in de keuken van La Fourchette, staat er zes man te hakken, te snijden, te pellen, te schillen en te koken. Alle maaltijden worden dagelijks vers bereid en daar komt geen halffabricaat aan te pas. Hier wordt ambachtelijk gekookt. Zelfs de kippen voor de vermaarde kippensoep en de tom kha kai worden er met de hand geplukt. 

Chef-kok René van Hoorn staat gehaktballen te draaien en zegt: “Die kip staat de hele nacht op, want dan krijg je die diepe, rijke smaak. De hutspot moet mooi oranje zijn en de boerenkoolstamppot groen. Met heel veel groente en zeker niet doodgekookt. Alles draait om smaak!”

Aanpakken

Ben Vork (66) werd zoals hij zelf zegt ‘geboren in een andijviekist’, als oudste van 10 kinderen in een groenteboerengezin in de Maasstraat. “Mijn ouders werkten hard en hadden weinig tijd. Als peuter zat ik met een touw vastgebonden aan de regenpijp voor de zaak te spelen. Vanaf mijn twaalfde stond ik elke ochtend klaar om de auto van mijn vader te lossen als hij terugkwam van de veiling. En in de winter zaten we met het hele gezin spruiten schoon te maken voor in de winkel. Zo was het gewoon. Aanpakken, niet zeuren en hard werken, dat was het devies. En: de klant is koning.”

Samen met zijn vrouw Marga (66) begon Ben in 1978 een eigen groentezaak in Abcoude. “Op vrije dagen schilden we aardappels. Schoongemaakte aardappelen, dat was toen een premium product. En alles ging in een ongekoelde toonbank, dat kun je je nu niet meer voorstellen.” In 1995 verhuisden ze naar het Gelderlandplein en dat bevalt nog steeds heel goed. “We zitten hier op een toplocatie en alleen het beste is goed genoeg. Daarmee onderscheiden wij ons, want de supermarkt heeft ook peren en mandarijnen. Onze klanten hebben hoge verwachtingen, en terecht. Ik ben ook veeleisend. Alle schalen moeten continu gevuld zijn, het moet elke seconde perfect zijn. Je eet met je ogen. En het moet nog lekkerder zijn dan dat het eruit ziet.”

Kijken, voelen en proeven

“Ook al zijn we traiteur, Ben blijft een echte groenteman,” zegt Marga. “Door te kijken, te voelen en te proeven weet hij precies de beste producten te vinden. Maar het zijn lange, intensieve dagen. Om half 5 gaat zijn wekker en om 6.00 uur is hij bij het Foodcenter in de Jan van Galenstraat voor de inkoop. Als hij om 10.00 uur in de winkel is, heeft hij er al een dag opzitten. En dan begint het pas. ’s Avonds na de koffie gaat hij nog aan de administratie.”

Ben: “Ik sta de hele dag op mijn benen, dat ga je wel voelen. We hebben vier mooie kleinkinderen, daar willen we meer tijd voor hebben. Of gewoon een keer niks aan je hoofd hebben. Het is tijd om te stoppen. Maar het contact met de klanten gaan we missen, hoor! Sommigen kennen we al zo lang. Vanochtend kwam een mevrouw een taart brengen voor de koks. ‘Jullie koken zó lekker, ik kook al weken niet meer’, zei ze. We krijgen veel waardering, dat is mooi. Maar nu is Bart aan zet.”

Kisten vol gember en vers fruit

Zoon Bart Vork (38) zit al ruim 10 jaar in de zaak. Hij deed Hotelschool, verbleef lange tijd in Amerika en werkte in de horeca. De brede kennis die hij opdeed komt goed van pas in La Fourchette. Bart: “René en ik bedenken steeds nieuwe dingen. De diversiteit is onze grote kracht. Mensen zijn erg met gezondheid bezig, daar spelen we op in. Onze juice boy staat de hele dag verse sappen te maken; er gaan kisten vol gember, kale, spinazie en vers fruit doorheen. Quinoasalade, parelcouscous met geroosterde groenten en de vegan linzensalade gaan erg hard. Alle salades eigenlijk. Maar ook traditionele gerechten als hachee, andijviestamppot en Walfdorfsalade blijven populair.”

“We hebben een open keuken en klanten roepen René er wel eens bij met een verzoek. Witlofschotel zonder ham? Kan! Curry van bloemkool? Maken we. Of ze komen met een eigen schaal en vragen die te vullen met gratin dauphinois. En dan vertellen ze hun gasten dat ze het zelf gemaakt hebben, haha! Met kerst hebben we wat meer exclusieve groenten, fruit en desserts. We garneren de coq au vin dan met truffelaardappels, de risotto met cantharellen, we maken soepen van topinamboer, dat idee.”

“Mijn ouders hebben heel hard gewerkt en verdienen tijd voor zichzelf. Ik zet La Fourchette op mijn eigen manier voort. We zijn een modern bedrijf met 16 medewerkers. Een hechte club, die voor elkaar klaar staat. Het team verdient een dikke pluim, zonder hen zijn we nergens. Op de achtergrond zullen dingen veranderen, maar we gooien niet het roer om. De ziel van mijn vader en moeder zit in het bedrijf en die zal er altijd in blijven.”

La Fourchette
Gelderlandplein 43
AMSTERDAM

T 020 – 644 44 56
Maandag t/m zaterdag 8.00 – 18.00 uur
Zondag 10.00 – 17.00 uur

Voor bestellen en bezorgen: bestel@lafourchette.nl

Bij de foto: Ben en Marga Vork en hun zoon Bart

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *