Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Kunstuitleen Timeless voorziet in kleurige kunst voor iedereen

‘Ik koop alle stukken vanuit mijn hart, ik moet het voelen’

Kunst. Kleurige schilderijen, strakke beelden en bijzondere fotografie. Dat is toch voor mensen die daar verstand van hebben? Absoluut niet. Als je Kunstuitleen | Galerie Timeless Uithoorn van Ida en Richard bezoekt, verdwijnt die figuurlijke drempel onmiddellijk. Het is alsof je een gezellig woonkamer binnenstapt, inclusief korrelthee en cappuccino.

“Kunst is er voor iedereen! Van studenten tot ouden van dagen. Dat is het mooie van kunstwerken…”, steekt Ida van wal. Ondanks dat haar kunstuitleen al een breed scala aan klanten trekt, zou ze de drempel om kennis te komen maken met het fenomeen kunst nog verder willen verlagen.

“Je mag hier binnenlopen, je krijgt een kopje thee of koffie en je kunt gewoon je gang gaan. Je hoeft niet direct lid te worden of iets te kopen. Ga eerst maar eens voelen. Welk gevoel krijg je bij bepaalde stukken? Wat vind je mooi en minder mooi? En heb je vragen? Stel ze gerust! Daar zijn we voor.”

Zoektocht

Volgens Ida en Richard is de kunstuitleen dé manier om veilig kennis te maken met de grote hoeveelheden kunst die er bestaan. “Het is best een zoektocht om uit te vinden wat je mooi vindt en waar je hart ligt. Doeken van gerenommeerde kunstenaars zijn niet goedkoop, daarom kan het best spannend zijn om een stuk aan te kopen. Vandaar dat kunst lenen dan een mooie tussenoplossing is. Vind je het mooi, dan laat je het voorlopig hangen en koop je het misschien zelfs ooit aan. Ben je het na een maand, jaar of vijf jaar zat, dan ruil je het om voor een nieuw stuk. Je zit nooit aan ergens aan vast”, zegt Richard.

Ida en Richard nemen dit jaar een stap om kunst nog breder in te zetten. “We hebben de grote beslissing genomen om ook fotografie in onze collectie te gaan opnemen. Ik heb het jaren tegengehouden. Foto’s zijn fragieler. Er komt makkelijk een kras op en niet iedereen gaat even zorgvuldig met stukken om. Dat is inherent aan uitlenen. Maar ik heb mijn hart inmiddels toch verloren aan deze vorm van kunst, dus volgende maand presenteren wij een nieuwe grote collectie met nieuwe kunstenaars, inclusief prachtige fotografie”, zegt Ida trots.

Timeless Uithoorn

Het betreft beelden van verschillende fotografen van over de hele wereld. Kleur en zwart/wit, groot en klein. “Ik ben er ontzettend trots op. Natuurlijk blijven doeken en beelden de boventoon voeren in onze Kunstuitleen | Galerie, maar dit is wat mij betreft een mooie toegevoegde waarde.”

En weer een stap richting het grote publiek. “Fotografie is inderdaad voor veel mensen toegankelijker. Dus als we daarmee een nieuwe groep bereiken, is dat alleen maar mooi meegenomen”, zegt Ida.

Dat Timeless Uithoorn werkelijk alle lagen van de bevolking tot de klantenkring kan rekenen, bleek onlangs toen twee heren een afspraak maakten om kennis te komen maken. “Ze bleken van een gerenommeerde jachtwerf te zijn. Of we een jacht van tientallen meters lang even wilden voorzien van passende kunststukken. We besloten samen naar de werf te gaan waar het prachtige schip lag. Onze mond viel open van verbazing, wat een pracht en praal! Terwijl ik als een dwaas over het schip dwaalde, zette Ida direct haar professionele pet op en ging aan de slag. Ze wist direct welk stuk waar paste. Na afloop gaf ze de heren nog wat inrichtingsadviezen mee om de stukken nog beter tot hun recht te laten komen. En weet je wat? Ze hebben alles doorgevoerd!”, vertelt Richard trots.

Laagdrempelige kennismaking met kunst

“Natuurlijk is dit een prachtige klus, maar we zijn serieus net zo blij als er een student binnen komt lopen en op zoek is naar een betaalbaar stuk voor in zijn of haar woning. Dat is ook weer een uitdaging: om iemand die nog niet zoveel kennis heeft, toch heel tevreden de deur uit te laten gaan met een stuk waar diegene echt blij van wordt”, zegt Ida welgemeend.

Soms gaat het de kunstliefhebber aan het hart om een aangekocht stuk – alle kunst is eigendom van Timeless – uit te lenen. “Ik heb wel eens een enkele keer tegen een klant gezegd dat er een optie zat op een bepaald kunstwerk, omdat ik er nog even iets langer van wilde genieten… Erg hè”, lacht Ida een beetje beschamend.

Palet

“Ik koop alle stukken vanuit mijn hart, ik moet het voelen. Ik koop dus ook alleen wat ik ècht mooi vind. Maar omdat we inmiddels al meer dan achttien jaar bezig zijn, is mijn palet van wat ik mooi vind wel heel erg groot geworden. Dus meestal kan ik mijn klanten wel blij maken met een stuk uit de collectie…”

Op 7 april presteert Kunstuitleen | Galerie Timeless de eerste collectie met fotografie. De collectie zal feestelijk gepresenteerd worden met bubbles & bites aan de Ondernemingsweg 45 in Uithoorn.

Op de foto: Ida voor een werk van Leon Bosboom

 

Kunstuitleen | Galerie Timeless
www.kunstuitleen-timeless.nl
Ondernemingsweg 45
1422 DZ Uithoorn
T 0297 534 598
info@kunstuitleen-timeless.nl

Openingstijden:
Woensdag: 12:00 – 17:00 uur
Donderdag: op afspraak
Vrijdag: 12:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 11:00 – 16:00 uur

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *