Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Kunstroute Aalsmeer: elk jaar weer een feestje

Plezier beleven aan kunst op bijzondere plekken, dat is zaterdag 19 en zondag 20 september uitgangspunt van Kunstroute Aalsmeer.

Muzikante Judith Glasbeek, die al jaren actief is in de werkgroep die voor de 18e keer de kunstroute organiseert, kwam dit keer met het idee om een kleurboek te maken. Behalve van kunstenaars die aan de kunstroute meedoen, zijn er ook drie tekeningen van Aalsmeerse scholieren in opgenomen. De watertoren, het oude raadhuis, de kassen, ze komen allemaal aan bod. Glasbeek: “Ook al hou je niet van inkleuren, dan is het toch een leuk boek om in huis te halen.” Dankzij sponsors is het kleurboek tijdens de kunstroute voor vijf euro te koop, daarna voor € 7,50.

In de Historische Tuin laat topkeramiste Marja Kennis zien hoe ze bloemen en bladeren in haar beelden verwerkt. Kesem Yahav die alleen op zondag aanwezig is, sluit daar op aan met fraaie en betaalbare borden, waarin eveneens planten zijn verwerkt. Luuk van Binsbergen komt met krachtige en mooie beelden, die hij uit dikke boomstammen heeft gezaagd.

Bosdoeken

Bij Jachthaven Otto (Uiterweg 94) is onder meer werk van Marijke van Oostrum is te zien. Elke ochtend wandelt zij met haar hond door het Amsterdamse Bos en legt ze een stukje natuur met haar camera vast. Thuisgekomen kruipt ze achter haar naaimachine om de afbeelding op doek vast te leggen. Ronny Ris, die in Aalsmeer een tattooshop drijft, toont zijn mythische schilderijen. En de Aalsmeerse kunstenares Cathy van der Meulen maakt grote, subtiele schilderijen van mensen en hun omgeving.

Michiel Deylius maakt prachtige schalen en gedenktekens van steen, waarbij hij zich door letters en poëzie laat inspireren. Zijn werk is verwant aan de keramiek van zijn gastvrouw Anneke Harting, die ook kalligrafie in haar oogstrelende keramiek verwerkt. In dezelfde botenloods aan de Uiterweg 123 geeft Mark van Kuppefeld workshops in hoe je je fantasie kunt omzetten in een beeldje, dat desgewenst in brons kan worden gegoten.

Fruitbomenselfies

Karin Borgman betrekt de gemeenschap graag bij haar kunstprojecten. In voorgaande jaren leverde dat gebreide kunstwerken en bloemschilderijtjes op. Voor de kunstroute van dit jaar riep ze mensen op een zelfportret in zwart-wit te maken. Dat leverde tweehonderd ‘selfies’ op, die op de fruitbomen in haar boomgaard aan de Uiterweg 185ws2 worden tentoongesteld. En nu we toch op de Uiterweg zijn, kunnen we net zo goed even doorfietsen naar nummer 266, waar een huis te koop staat, dat drie kunstenaars gaan inrichten met hun schilderijen en foto’s.

Een beetje buiten de route, maar nu ook weer niet aan de andere kant van de wereld, is Kunstenaarscentrum Jovar aan de Aalsmeerderweg 230, waar negen kunstenaars hun werk laten zien. Edwin Wessel is dan wel geen kunstenaar, maar hij gaat wel kunstzinnige pizza’s bakken.

Workshops

Behalve naar kunst kijken kun je tijdens de kunstroute ook workshops volgen. In het Westeinder Paviljoen, Kudelstaartseweg 22, kun je aan de hand van de ontwerpen uit het kunstroute-kleurboek zelf aan het kleuren slaan. Het tekenwerk is al gedaan, dus eigenlijk hoef je alleen maar mooie kleurencombinaties uit te zoeken. Dat kan onder begeleiding van illustrator Nanna Koekkoek (13.30-14.30 uur), maar je kunt ook zelf aan de slag gaan (12-17 uur). Fotografe Judith Keessen geeft in haar studio aan de Uiterweg 279 workshops waarbij ze uitlegt hoe je een goed portret kunt maken.

Voor coördinator Kaat Sloggatt is de kunstroute elk jaar weer een feestje, dat veel plezier en energie losmaakt. Judith Glasbeek kan het daar alleen maar mee eens zijn. “Het is laagdrempelig. Je stapt op je fietsje en je komt op plekken waar gewoonlijk geen kunst is te zien, zoals een botenloods of een jachthaven. Het is weer eens wat anders dan een museum. Soms kom je bij de mensen thuis. Het aardige is ook dat je met de kunstenaars zelf kunt praten. Verder is er muziek en zijn er lekkere hapjes. Kortom, er heerst een informele Uitmarkt-sfeer.”

De kunstroute is gratis toegankelijk en start zowel zaterdag als zondag om 11 uur bij Jachthaven Otto, Uiterweg 94, Aalsmeer. Een gratis plattegrond is bij winkels, musea, galerieën, theaters en bibliotheken verkrijgbaar. Wie een museumkaart bezit, wordt vriendelijk verzocht die bij de Historische Tuin te tonen. Zie ook www.kunstencultuuraalsmeer.nl.

Kunstroute Aalsmeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *