Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

De verborgen parel van Kunstconsult

Liefhebbers van 20ste-eeuwse stijlen als Art Nouveau, Amsterdamse School, Art Deco,  Modernisme en Mid-century Modern van over de hele wereld kennen Kunstconsult via het internet. Kunstconsult is een gevestigde naam onder kenners. Maar in de eigen regio wordt de galerie gezien als een ‘verborgen parel’. Als mensen de showroom in Amstelveen eenmaal ontdekken valt hun mond open… 

Naast unieke, bijzondere en eigentijdse stukken uit vroeg 20ste-eeuwse stijlen legt Kunstconsult zich ook toe op naoorlogs design. Meubels uit alle moderne stromingen van de 20ste eeuw worden gecombineerd met glaskunst en keramiek van 1900 tot nu. Ook meubels, lampen, tapijten, sculpturen en schilderijen maken deel uit van de collectie. Deze combinatie maakt een bezoek aan de showroom aan de Smederij in Amstelveen tot een ware beleving. 

“Het is best apart dat mensen in Japan ons kennen en weten te vinden via het internet, terwijl onze eigen regio eigenlijk niet weet dat we bestaan. We horen vrijwel altijd van mensen die ons hier ontdekken: ‘Wat bijzonder! En dat in onze eigen achtertuin…’ Dus tijd om daar eens verandering in te brengen’, vertelt Wiljan Versteeg, mede-oprichter van Kunstconsult.

Van de buitenkant is niet direct te zien dat je een bijzondere galerie bezoekt. Het is een pui van een oude taxigarage. Maar eenmaal binnen, als de lichten worden ontstoken, schittert de kunst je tegemoet. De voorruimte wordt gevuld met een expositie, die gedurende het jaar wisselt. De andere ruimtes zijn het decor voor de bijzondere collectie van Kunstconsult. Deze loopt uiteen van teer eierschaalporselein uit 1900 tot een Rietveld-kinderstoel en vintage meubeldesign. De collectie is gestyled alsof je een woonkamer binnenloopt. Alleen is deze wel samengesteld uit heel bijzondere meubels en kunstobjecten… 

Bijzondere stukken

In 2016 werd Kunstconsult geselecteerd voor een showcase op TEFAF Maastricht, een erkenning van kwaliteit. “We zijn heel kritisch over welke stukken wij opnemen in de collectie. Het moet bijzonder zijn, van een gerenommeerde kunstenaar, ontwerper of architect. Dat betekent overigens niet dat alle stukken bij ons ook duur zijn. We hebben ook volop betaalbare kunst. En ook dát heeft een mooie kwaliteit”, benadrukt Belinda Visser, de andere oprichter van Kunstconsult.

Belinda Visser en Wiljan Versteeg begonnen Kunstconsult in 1993 uit liefde voor Art Nouveau, Art Deco en design. Inmiddels zijn de twee expert in 20ste-eeuwse toegepaste kunst. “We houden de markt heel nauwkeurig in de gaten als een spin in het web. Soms kom ik een stuk tegen, waarvan de achtergrond niet bekend is. Maar ik voel aan mijn water dat het een bijzondere geschiedenis heeft en dan laat het mij niet los. Meestal kopen we het dan en ga ik achteraf op onderzoek uit. Dat levert boeiende kunsthistorische verhalen op”, vertelt Belinda bescheiden alsof ze zich wil excuseren voor haar talent.

Originele ontwerpen

Zo kwam zij eens een fraaie set modeontwerpen tegen in de typische Art Deco-stijl van de jaren ‘20, maar ze kon er niet direct een vinger op leggen. “Ik wist dat het iets bijzonders was en beet mij erin vast. Soms duurt het weken of maanden voor ik erachter ben, maar uiteindelijk bleken dit de originele kostuumontwerpen te zijn van de Broadway-musical Tell me More van George Gershwin uit 1925. Nadat de show op Broadway had gestaan, speelde het later ook op het Londense West End.”

Bij Kunstconsult is alles te koop. Ook de stukken in de tijdelijke exposities, die voor iedereen te bezoeken zijn. “Bij ons komen liefhebbers van mooie kunstobjecten, maar ook van bijzondere meubels. Of als er een bijzonder jubileum gevierd wordt, wordt er met regelmaat een mooi cadeau uitgezocht.”

“Als iemand thuis een mooi stuk heeft uit een van onze stijlen en het wil aanbieden, heel graag! We zouden het geweldig vinden om wat meer in contact te komen met mensen uit de regio”, aldus Wiljan en Belinda.

 

Het team van Kunstconsult (Foto Erik Rijper)
www.kunstconsult.nl

 

Bovenste foto:
Eero Aarnio, Ball Chair, ontwerp 1963, uitvoering ca. 1970

 

Tentoonstelling Kaori Kurihara: Imaginature イマジネーチャー

 

“In oktober staat iets heel spannends te gebeuren bij Kunstconsult; de super getalenteerde Japanse kunstenares Kaori Kurihara exposeert bij ons. Dat vinden we echt heel bijzonder”, aldus galeriemanager Naomi Verbeek. “Ze heeft veel succes in Parijs en haar volgende stop is New York.”

De kunstobjecten van Kaori Kurihara (Osaka, 1987) zetten je op het verkeerde been. Haar op vruchten, plantvormen en zeeleven geïnspireerde keramische werken zien er bedrieglijk echt uit. De werkelijkheid is: deze fascinerende levensvormen bestaan helemaal niet. Elk object is ontsproten aan de fantasie van de kunstenares. 

‘Imaginature’ is de toepasselijke titel van de verkoopexpositie, van 19 oktober t/m 3 november te zien bij Kunstconsult in Amstelveen. 

Kaori Kurihara, Fleur de soleil, keramiek

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *