Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Kunst + Co is de grootste gallerie van het land, en nog gezellig ook

De grootste galerie van Nederland, dat is Kunst + Co, gevestigd in het high-end interieur- en designwalhalla Co van der Horst in Amstelveen. In de galerie en verspreid over het vier verdiepingen tellende pand kun je ruim 300 werken van 40 kunstenaars bewonderen. Hier vind je altijd een stuk dat jouw hart raakt!

Ruim twintig jaar geleden kreeg Margreet Brakel de kans om de vrijgekomen kunstgalerie bij Co van der Horst over te nemen. “Een buitenkans, maar ik wilde het wel met iemand samen doen,” vertelt Margreet. “Ik dacht daarbij maar aan één persoon: mijn nichtje Arianne Duijster, zij was net gestopt met haar kledingzaak. Maar Arianne riep, ik wil nooit meer een eigen zaak! Na een etentje met een goed gesprek en een paar flessen wijn, was ze om. Dat is dus twintig jaar geleden en dat vieren we op 4 april met een grote groepsexpositie!”

De twee vormen een bijzondere combinatie: Arianne uitbundig en een open boek, Margreet ingetogen en georganiseerd. Maar juist die tegenstelling maakt hun samenwerking zo succesvol: het verdelen van de taken gaat organisch en ook het gezamenlijk selecteren van kunst verloopt wonderbaarlijk goed. 

Arianne: “We zijn het altijd diréct eens over een nieuwe kunstenaar, maar als we dan in het atelier zijn wil ik werk A en Margreet werk B. Margreets smaak is extremer en gedurfder, zij gaat eerder voor werk dat iets meer begeleiding vergt bij de klant. Mijn smaak is commerciëler. Dat verschil juist is goed, want dat maakt onze collectie veelzijdig en prikkelend. Uiteindelijk kiezen we meestal voor beide werken!”

Toegankelijk voor iedereen

Over een ding zijn ze het vanaf dag één roerend eens: kunst moet toegankelijk zijn voor iedereen. Arianne: “Galeries zijn vaak ivoren torens, muisstil en stijfjes en met relatief weinig keuze. Alles wat wij níét zijn. Wij hebben een heel grote en ook brede collectie. Je vindt hier realistische, figuratieve en abstracte kunst, schilderijen, beelden, objecten, glaskunst, fotografie, stillevens, brons en keramiek. Gaaf werk van professionele kunstenaars. Niet dat we iets tegen amateurs hebben – zeker niet, Margreet organiseert samen met twee vriendinnen de Kunstroute aan het Zijdelveld in Uithoorn – maar amateurkunst hoort hier niet thuis. Dat zou ook niet passen bij het hoge niveau van Co van der Horst.”

“Een deel van onze collectie vind je bij ons op de tweede verdieping, maar het meeste hangt en staat verspreid door het hele Co van der Horst-pand. Alles is met zorg uitgekozen en geplaatst, zodat het past in de setting. Je kunt op je gemak door het gebouw dwalen en ongestoord rondkijken, maar we gaan ook vaak aan de wandel met klanten. Denk niet dat je na een kwartier klaar bent, er is zó veel!”

Galerie met lunchcafé

Wat erg bijdraagt aan het bijzondere en laagdrempelige karakter van Kunst + Co is het door Margreet en Arianne gerunde CoCo café, waar je terecht kunt voor een stuk taart, heerlijke broodjes, soep en salades. Margreet: “Dit is een galerie met de gezelligheid van een lunchcafé. Terwijl je hier wat eet of drinkt ben je omringd door kunst en design, mooier kan het niet.”

Hun collectie kiezen Margreet en Arianne puur uit op buikgevoel. “Je kunt wel heel gewichtig doen over kunst, maar uiteindelijk gaat het om wat je erbij voelt,” vindt Margreet. “Doet het iets met je, geeft het je een kriebel in je buik? Onze doelgroep is heel divers, maar ik kan wel zeggen dat onze klantenkring kiest voor mooie unica’s, voor wat exclusievere  stukken. Je kunt bij ons terecht voor een prachtig beeldje van 400 euro tot museaal werk, dat beduidend hoger in prijs is.”

Vrijblijvend op zicht

Omdat kunst uitkiezen een heel proces kan zijn, kun je bij Kunst + Co gekozen werk vrijblijvend op zicht nemen. Margreet en Arianne gaan soms met een hele bus vol naar een woning of bedrijf, zodat de klant op zijn gemak een paar dagen kan kijken of het werk er tot zijn recht komt. 

“Wij vinden het ’t mooiste als iemand net zo blij is met een kunstwerk, als wij waren toen we het uitkozen,” besluit Arianne. “Dat gevoel van: óóóh, dát is gaaf! Kunst geeft karakter aan je huis, het maakt het eigen. Een bank heeft iedereen en van een bank zijn er echt altijd meer gemaakt. Maar een kunstwerk dat je met je hart uitkiest, maakt je interieur persoonlijk. Kunst maakt van je woning echt jóúw huis!”

 

Kunst + Co galerie en CoCo café
Co van der Horst ‘Amstelveen Design Village’
Binderij 2
Amstelveen

T 020 34 52 753
W www.kunstenco.nl

Openingstijden
dinsdag tot en met vrijdag 10.00 – 18.00 uur
zaterdag 10.00 – 17.00 uur

4 april: Arts & Crafts Event Co van der Horst, met een grote groepsexpositie en de feestelijke viering van het 20-jarig jubileum van Kunst + Co galerie.

 

Bij de foto: Margreet Brakel en Arianne Duijster

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *