Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

De krachtige vrouwen van Niki de Saint Phalle

Aan het werk van Niki de Saint Phalle wijdt Museum Jan van der Togt tot en met 25 oktober een tentoonstelling. Deze Frans-Amerikaanse kunstenares werd in de jaren zestig wereldberoemd met haar NANA’s, voluptueuze krachtige beelden van vrouwen die zelfverzekerd de wereld veroverden.

In 1961 nam Niki de Saint Phalle (1930 – 2002) – samen met haar levensgezel Jean Tinguely en de andere kunstenaars van de groep ‘Nouveaux Realistes’ – deel aan de iconische tentoonstelling ‘Bewogen Beweging’ in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zij toonde daar het werk ‘Saint-Sebastien’ (Portrait of my Lover), een wit mannenoverhemd met als hoofd een dartbord. Bezoekers konden daar pijltjes naar gooien.

De Saint Phalle baarde opzien met haar ‘shooting paintings’, met gips bedekte maagdelijk witte doeken waar achter zakjes met verf in felle kleuren waren verborgen. Met een karabijn schoot ze op het doek dat heftig begon te ‘bloeden’ in toevallige patronen. Gekleed in een witte overall haalde haar schiet-performance de wereldpers.

Schietacties

“Ik schoot op mannen, de kerk, de maatschappij, die vrouwen onderdrukken. Het werd een verslaving. Ik moest er na een tijd mee stoppen”, zei ze later over de schietacties. “Het schieten bevrijdde mij van diepe frustraties geworteld in het benauwende, rigide milieu van mijn jeugd.”

Spraakmakend is haar sculptuur HON/ZIJ, die De Saint Phalle in 1966 met Tinguely en Per Olov Ultvedt maakte voor het Moderna Museet in Stockholm. Een reusachtige liggende vrouw met de toegang tussen haar benen, waar het publiek, eenmaal binnen, een drankje kon drinken aan de bar, luisterend naar jazz, oude films van onder andere Greta Garbo kon bekijken en schilderijen kon bewonderen. De Zweedse kranten meldden aan het eind van dat jaar dat het geboortecijfer was verdubbeld.

Samen met Jean Tinguely ontwierp verder De Saint Phalle de fontein op de Place Igor Stravinsky bij het Centre Pompidou in Parijs. 15 sculpturen dansen op het water of spuiten water, geïnspireerd door de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky.

 

Museum Jan van der Togt

Dorpsstraat 50

1182 JE  Amstelveen

www.jvdtogt.nl

Openingstijden:

Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur

Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur

Niki de Saint-Phalle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *