Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Koudijs, honderd jaar betrouwbaar

Deze maand is het precies een eeuw geleden dat de firma Koudijs begon in een hoekje van de manufacturenwinkel van Stevens Grootvader. Dat de wereld ooit nog eens door ledjes, chips en camera’s zou worden beheerst konden ze toen nog niet bevroeden.

Dit is het nieuwste van het nieuwste: een Oled-tv van Loewe. Een ultradun scherm, eenvoudige bediening, perfect geluid. Steven Koudijs van de gelijknamige elektronicawinkel aan de Stationsstraat in Amstelveen schroeft het volume op. De filmtrailer die op staat, dreunt door de winkel. Maar wat met name opvalt is het zwartniveau van het beeld. Zwart is ook echt diep zwart.

“Komt door de miljoenen ledjes die erin zitten, daardoor krijg je een extreem contrast.” Als Koudijs de tv uitdrukt, verschijnen aan beide zijkanten elektronische zwarte balken die naar binnen lijken te schuiven, vervolgens zakt het 65 inch-scherm naar beneden. Poppetje gezien, kastje dicht. Prachtig.

Contrast

Een groter contrast met honderd jaar geleden is niet denkbaar. In december is het precies een eeuw geleden dat de firma Koudijs begon in een hoekje van de manufacturenwinkel van Stevens overgrootvader.

“Mijn opa Hendrik Koudijs begon vanuit de winkel van zijn ouders met het aanleggen van elektra overal in Amstelveen. Lange tijd was Koudijs het enige bedrijf dat dat deed. Zo heeft Koudijs jarenlang de elektra in het Amsterdamse Bos in onderhoud gehad. Dat breidde zich uit tot een winkel met radio’s, tv’s en huishoudelijke apparaten. Mijn opa is zelfs nog de deuren langsgegaan om demonstraties te geven met de eerste wasmachine, een loodzwaar apparaat. Hij moest wel, de mensen wilden niet geloven dat zoiets goed kon werken.”

Van vader op zoon groeide het elektronicabedrijf in de loop der jaren uit tot een betrouwbaar baken in het Oude Dorp van Amstelveen. Steven Koudijs herinnert zich de eerste tv-uitzending in kleur nog: “Wij hadden in de winkel de eerste kleurentelevisie staan. Minister De Block haalde een hendel over en ineens werd het zwart-witbeeld kleur. Dat was magisch. Er werden toen een tijd lang alleen maar Amerikaanse tv-series uitgezonden, in Nederland was er namelijk nog niets om uit te zenden in kleur. De Thunderbirds, die ik tot dan toe alleen in grijstinten kende, hadden ineens groene en gele vervoermiddelen.”

Destijds waren veel producten nog op afbetaling. Steven Koudijs weet dat er twee personeelsleden op de factuurafdeling werkzaam waren die de hele dag ellenlange facturen tikten. “Dat ging om een afbetaling van 1 of 2 gulden per week.”

Compatibel

Tijden veranderen. Evenals de producten en de wensen van de klant. Zo heeft Koudijs al veel noviteiten zien komen en gaan. Neem recentelijk de 3D-televisie, die alweer op z’n retour is. “Veel tv’s kunnen teveel”, is Koudijs van mening. “Er is maar een heel kleine groep consumenten die dat wil. De meeste mensen willen gewoon een tv die aan en uit kan. En het liefst één afstandsbediening die compatibel is met alle apparaten. Zoals die van Loewe en Bang & Olufsen.”

Slimme huizen

Naast specialist op het gebied van wit- en bruingoed, mag Koudijs zich sinds kort ook ElectroStylist noemen. Door tijdig betrokken te worden bij de bouw van een nieuw huis, zorgt de ElectroStylist dat overal in huis waar een wifi-netwerk gewenst is, een contactpunt komt. “Draadloos beeld en geluid is hartstikke mooi, maar bekabelen geniet nog steeds de voorkeur. Hoe meer draadloze apparaten je in huis hebt, hoe groter de kans dat er storingen optreden. Al die kabeltjes kun je tijdens de bouw mooi wegwerken, zodat alle apparaten in huis perfect zullen werken, bedraad of draadloos.”

Met smart home-oplossingen helpt Koudijs mee om levensloopbestending te bouwen. “Met één druk op de knop gaan alle lichten in huis aan op de gewenste sterkte. Niet alleen gemakkelijk, maar stel je bent hulpbehoevend, met één touch kun je ’s avonds en ’s nachts zien waar je bent. Reken eens uit hoeveel handelingen je moet verrichten om alle lichten in huis aan te zetten. Stel je hoort iets ’s nachts en je kunt de tuin met één simpele beweging vol in het licht zetten, dat schrikt inbrekers wel af hoor.”

Maar ook een deurbel of rookmelder die aangesloten wordt op de geluidsapparatuur. “Het maakt niet uit waar je je in huis bevindt, de alarmbellen zijn niet te missen.”

Internet of Things

Een blik in de nabije toekomst is The Internet of Things, waarbij alledaagse elektrische apparaten via internet met elkaar verbonden zijn. “Ik was laatst op de IFA-beurs in Berlijn. Daar hadden ze een koelkast met cameraatjes aan de binnenkant. Loop je in de supermarkt, kun je via je smartphone kijken of je nog een pak appelsap hebt staan. Er zijn zelfs toepassingen om te controleren of de houdbaarheidsdatum nog goed is.”

Het klinkt absurd, maar dachten we dat ook niet van de mobiele telefoon, de wasmachine en zelfs van de kleuren-tv? Het aantal mogelijkheden van elektrische apparaten wordt steeds uitgebreider, zodat een goed advies en goede service ook steeds belangrijker worden. Nu staat de vierde generatie Koudijs klaar om de zaak over niet al te lange tijd over te nemen.

Maar eerst het honderdjarig jubileum, dit weekend van 16 en 17 december. De invulling daarvan houdt Steven Koudijs nog even geheim.

Kom gewoon maar kijken.

KOUDIJS
Stationsstraat 18 – 22
1182 JN Amstelveen
T 020 641 3006
www.koudijsonline.nl

“Het Arsenaal”
Kooltjesbuurt 1
1411 RZ Naarden
T 035 887 7700

KOUDIJS
LOEWE GALLERY
Stadhouderskade 24A
1054 ES Amsterdam
T 020 370 0055

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *