Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Gezond smullen, snaaien en snacken

Na het succes van Amber Albarda’s eerste boek “Eet jezelf mooi, slank & gelukkig”, waarin ze een pleidooi houdt voor écht en onbewerkt eten en je leert te begrijpen op welk voedsel je lichaam het beste draait, kon een vervolg niet uitblijven. Nu is er het “Eet jezelf mooi, slank & gelukkig KOOKBOEK”, boordevol gerechten, tussendoortjes en snacks die niet alleen verrukkelijk zijn, maar ook nog eens goed voor je. Het boek is gelardeerd met waardevolle gezondheidstips. We bellen Amber in hartje Londen, waar ze een gedeelte van het jaar met man en kind woont.

Toen wij vorig jaar in ons magazine 5 exemplaren van jouw eerste boek mochten weggeven, is onze mailbox bijna ontploft met aanvragen. Hoe is je eerste boek verder ontvangen?

Boven verwachting! Maar nog afgezien van de goede verkoop, de reacties van lezers zijn soms gewoon ontroerend. Mensen die hun eetpatroon omgooien en zich dan veel beter voelen of ineens van hun allergieën afzijn. Ik kreeg laatst een mailtje van een dame die vertelde dat ze avonden organiseert waarbij gekookt wordt volgens mijn methode. De hele groep dames was afgevallen als een trein en een aantal was verlost van allerlei vage kwaaltjes.

Mijn tweede boek, het kookboek, kwam binnen van niks op nummer 5 in de Bestseller 60. Da’s raar hoor, je eigen boek te zien staan tussen dat van Karen Slaughter en Nicci French…

Vet werd jaren gezien als grote vijand van de slanke lijn, maar in je boek zeg je ‘Vet is goed’. Vertel!

Als je bedenkt dat je hersenen voor een groot deel uit vet bestaan, kan vet niet slecht zijn, toch? Je lijf heeft vet hard nodig. Als je vetvrij eet, zul je zien dat je niet afvalt; oud vet blijft dan zitten. Kleine nuance: alleen goed vet is gezond. Goed vet zit in noten en zaden, in vette vis, in avocado’s en goede olie. Verzadigd, dierlijk vet is ook niet zo slecht als wordt gedacht, als het maar van goede kwaliteit is en door het lichaam wordt herkend als voedingsstof. Dus als er niet mee geknoeid is. Het vet in een goede biefstuk van vee dat in een wei heeft staan grazen bijvoorbeeld, helemaal prima!

Gewoon brood vervang jij door zuurdesem- of speltbrood. Waarom is dat?

We krijgen ongemerkt door allerlei producten heel veel tarwe en daarmee gluten binnen. Het gevaar bij zo’n overdaad is dat je lichaam daar last van krijgt en een intolerantie ontwikkelt. Dat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, maar ook tot een echte allergie. Een simpele manier om een beetje variatie toe te passen is te kiezen voor brood gemaakt van een andere graansoort. Speltbrood bijvoorbeeld. Spelt is overigens niet glutenvrij, maar heeft een ander effect dan de gluten in tarwe. En zuurdesembrood heeft een veel langere rijstijd dan fabrieksbrood, waardoor enzymen de tijd krijgen fytaten af te breken, die een goede opname van mineralen in de weg zitten.

Waar kunnen we jou voor wakker maken?

Ik ben echt van de snack department, dus dan ga ik voor de ‘meesterlijke muffins’ uit mijn boek. Of nee, de notenchocolade. Of toch de pindakaaskoekjes? Dat wordt een lange nacht, want ik kan niet kiezen.

Zeg eens eerlijk Amber, sta jij écht elke ochtend selderijstengels, wortels en peterselie in een blender te gooien?

Jazeker, ik ben verslaafd aan mijn sapjes! In ’t begin is het even wennen, maar ik voel me er zó goed bij dat ik niet meer zonder kan. ’s Ochtends zuigt je lichaam al die goede voedingsstoffen gulzig op. Die zijn dan maar vast binnen. Een betere start is er niet.

Je bent onlangs voor het eerst moeder geworden, heb je tijdens de zwangerschap nog ‘cravings’ gehad, een onbedwingbare trek in bepaalde dingen?

Het was inderdaad soms raar om zwanger een kookboek te maken, want dat doet wel iets met je smaak. Gelukkig was daar mijn man die me af en toe weer het rechte pad optrok! Iemand merkte op dat ik in mijn tweede boek veel minder streng met kaas om ga en dat klopt wel. Mijn muffins bevatten kaas, zongedroogde tomaatjes en basilicum en zijn – ook niet zwanger – lekkerder dan de meeste zoete muffins.

Wordt jouw dochter straks het enige meisje in de klas dat geen koek, snoep en snacks mag…?

Haha, nee hoor, dat mag ze best, maar dan wel gezonde koekjes en snacks natuurlijk! Gezonde chocoladetaart, blauwe bessencake, pastinaakfrietjes, kinderen vinden het heerlijk!

What’s next, een kookboek over gezond eten voor kinderen?

Momenteel ben ik mijn derde boek aan het afronden, een compilatie van de 50 meest gestelde vragen uit mijn praktijk en mijn workshops. Handige informatie variërend van ‘hoe slecht zijn nepsuikers’, tot aan ‘wat betekenen die witte plekjes op mijn nagels toch?’ De werktitel is “Amber beantwoordt”. Maar dat kinderkookboek, dat is helemaal geen slecht idee…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *