Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

‘Kleine sjoel’ van de sloop gered

Na een kleine verbouwing kunnen belangstellende Amstelveners weer terecht in de ‘kleine sjoel’ aan Randwijcklaan 13. Hier zullen kleinschalige maatschappelijke en educatieve activiteiten plaatsvinden.

Het gebouw is in 1930 ontworpen door architect Philip Warners in de stijl van de Amsterdamse School. In de beginjaren werd het gebruikt door de Nederduits hervormde gemeente. In 1938 werd het ingewijd als synagoge en gebruikt als school voor Joodse leerlingen die elders niet welkom waren. In 1942 moesten 239 Joodse Amstelveners zich hier verzamelen, waarna ze werden gedeporteerd.

In 2017 waarschuwden omwonenden, die zich in de Sjoelgroep hadden verenigd, de gemeente dat het pand op het punt stond gesloopt te worden in ruil voor nieuwbouw. Om dit te voorkomen, kocht de gemeente het gebouw in 2018 aan en maakte er een gemeentelijk monument van.

‘Door de inzet van de Sjoelgroep, en in het bijzonder Wim Born, Yuri Colman en Mart Benders, maar ook met medewerking van de gemeenteraad en de voormalige eigenaren, hebben we de sjoel kunnen behouden,’ zei wethouder Herbert Raat begin december bij de opening van de ‘kleine sjoel.’ Op een informatiebord van de ANWB kunnen voorbijgangers voortaan lezen over de bewogen geschiedenis van het gebouw.

Amstelveners die een sociale, maatschappelijke of educatieve activiteit op deze lokatie willen organiseren, kunnen zich bij Heem Locaties melden.

 

Op de foto schudt wethouder Herbert Raat de hand van de kleinzoon van de architect Philip Warners, die ook Philip heet.

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *