Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Op het terras van Klein Kalfje verveel je je geen moment

Wie op een mooie dag op het terras van restaurant Klein Kalfje wil zitten, moet er vroeg bij zijn.

De tweehonderd stoelen zijn in no time bezet. Maar als je een plekje bemachtigd hebt en met een lekker drankje in de zon zit, kun je de rest van de dag genieten van het prachtige uitzicht over de Amstel.

“Mag ik een lekkere koude kletser van u,” vraagt een wielrenner aan de serveerster terwijl hij neerploft op een van de terrasstoelen van Klein Kalfje. Hij veegt zweetdruppels van zijn rode voorhoofd. Hij is niet de enige fietser die hier even stopt voor een koude verfrissing. Het is druk. In de berm, op straat, tegen het terrashek; overal staan fietsen. Toerfietsen, stadsfietsen, maar vooral veel snelle racemodellen.

Op de grens van Amstelveen en Amsterdam langs de Amstel is restaurant Klein Kafje de perfecte plek om even te stoppen voor een natje en een droogje tijdens een mooie fietstocht. Lidy Huis in ’t Veld, Eigenaresse van Klein Kalfje: “Er komt hier echt van alles voorbij. Je hoeft je geen moment te vervelen.”

Herberg

Klein Kalfje kent een lange geschiedenis. Al in de zeventiende eeuw wordt Jan Claesz Kalf als herbergier genoemd in de geschiedenisboeken. De uitspanning doorstond de tand des tijds, werd weer opgebouwd na een brand en onderging meerdere verbouwingen. Lidy Huis in ‘t Veld en haar man kochten het restaurant zo’n elf jaar geleden. Het echtpaar heeft altijd horeca gehad. Zo waren ze onder meer eigenaar van discotheken iT en Marcanti in Amsterdam. “Klein Kalfje paste meer bij onze leeftijd,” grapt Lidy.

Op mooie dagen is het dringen voor een plekje op het terras. Fietsers, wandelaars, automobilisten, maar ook veel gasten die per boot komen. “De bootjes liggen vaak in de rij om aan te kunnen meren. Als het zonnetje een beetje schijnt, is het hier al gauw stampvol.”
Lidy en haar man namen het restaurant flink onder handen. Een nieuwe bar, een aparte rookruimte met open haard en een flinke uitbouw. “We hebben gemoderniseerd, maar wel de vertrouwde sfeer weten te behouden.” Na vijf jaar verpachtten Lidy en haar man het restaurant, maar sinds een jaar staan ze zelf weer in de zaak. Samen met dochter Lia en kleindochters Joëlle en Kéli. “Het is fantastisch dat ik samen met die meiden kan werken. Als ik m’n dochter en kleindochters hier rond zie lopen en zie hoe goed ze het doen, ben ik heel trots.”

Topkok

“Is dat niet die bekende blonde presentatrice?”, fluistert een vrouw op het terras tegen haar vriendin. Vanachter hun grote zonnebrillen volgen ze zo ongemerkt mogelijk de bewegingen van de blonde vrouw. “Er komt hier van alles. Jong en oud, arm en rijk. We hebben best wel wat vaste klanten. Sommigen daarvan zijn behoorlijk op leeftijd, soms zelfs ver in de tachtig. Die komen niet meer op hun racefiets, maar worden met de auto gebracht. Helaas is parkeren vlak voor onze deur een ramp. Daar zou de gemeente echt eens iets aan moeten doen.”
“Er komen best wel wat bekende Nederlanders en mensen met geld. Natuurlijk voor de fijne locatie, maar vooral voor het goede eten. Ik ben echt trots op onze kok, een echte topkok. Of het nu gaat om een knapperig broodje geitenkaas met honing voor de lunch of een heerlijke saté als diner, de recensies zijn onverminderd positief. Sommige mensen eten hier wel vier keer in de week.”

Sfeerverlichting

Tegen de avond gaat buiten de sfeerverlichting aan. De helft van het terras wordt netjes gedekt. Witte lakens, glimmend bestek en een kaarsje. “Wat is er nu romantischer dan een diner bij kaarslicht aan de Amstel?”, vraagt dochter Lia terwijl ze een dienblad vol glazen witte wijn naar buiten draagt.

Wie niet komt voor het lekkere eten of de prachtige locatie, geniet vast en zeker van de muzikale sfeermakers die in de weekenden vaak uitgenodigd worden. Lidy: “Met een zanger als Robert Leroy of een leuke deejay is het hier super gezellig.”

 

Restaurant Klein Kalfje
Amsteldijk-Noord 355
1083 AB Amsterdam
T 020 644 53 38
W www.restaurantkleinkalfje.nl
Dagelijks geopend vanaf 10.00 uur
WS-NB-Klein-Kalfje1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *