Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

KinderRijk: buiten spelen moet!

Slootje springen, hutten bouwen, kikkervisjes vangen, de avonturen die je bij het buiten spelen beleefde zijn vaak de mooiste herinneringen uit je jeugd. Toch is het “Mam, ik ga buiten spelen” tegenwoordig veel minder algemeen dan vroeger. De Amstelveense kinderopvangorganisatie KinderRijk brengt kinderen weer in contact met de natuur en bouwt natuurspeelplaatsen bij haar locaties. Vieze kleren en een enkel blauw plekje horen daar soms bij.

“Kinderen worden met de auto overal naar toe gebracht, er wordt veel televisie gekeken en gecomputerd. Terwijl het voor de ontwikkeling van kinderen zó belangrijk is om buiten te spelen, om zelf dingen te ontdekken, te voelen en te ervaren in de natuur. Het maakt bijvoorbeeld dat ze later makkelijker natuurkundige, wiskundige of biologische vraagstukken begrijpen.” Aan het woord is mevrouw Martijn van der Kroef, directeur van KinderRijk, een kinderopvangorganisatie met 500 werknemers en 30 – grotendeelse Amstelveense – kinderdagverblijven en locaties voor buitenschoolse opvang. “Door het drukke verkeer vinden we het tegenwoordig buiten vaak gevaarlijk en onze omgeving is erg geplaveid, er zijn nog maar weinig wilde landjes. Kinderspeelplaatsen zijn vaak saai: een zandbak, een klimrek en een wipkip. Dat nodigt niet uit tot ontdekken, tot avontuur. Bovendien ontstaan op saaie plekken vaker conflicten, begeleiders moeten daar veel meer ruzietjes sussen dan in een omgeving waar de fantasie wordt geprikkeld.”

KinderRijk wordt geroemd om haar pedagogische aanpak en is sinds 2004 erg actief met het aanleggen van natuurspeelplaatsen bij de vestigingen. In samenwerking met kunstenaars en gespecialiseerde hoveniers worden tuinen aangelegd met onder andere waterloopjes, klim- en klauterplekken, moestuintjes, harde en zachte ondergronden, leuke paadjes, theaterheuveltjes, mini-vijvertjes – indien nodig voor de veiligheid afgeschermd met een rek – hutten, verstopplekjes en bogen van wilgentenen. Altijd veilig – de tuinen worden jaarlijks gekeurd – en altijd afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

“Naast het educatieve aspect, is buiten zijn heel gezond. We hebben kinderdagverblijven met buitenbedjes voor de allerkleinsten, die slapen daar heerlijk in. Sommige ouders moesten hier aan wennen, maar het gaat natuurlijk in overleg. De Amstelveense kinderen – ongeveer de helft gaat naar buitenschoolse opvang – zijn meestal goed gekleed. Daarom zijn er bijna altijd laarzen en overalletjes beschikbaar, want vies worden hoort er bij!”

“De natuurtuin is nooit af, dat vinden de kinderen geweldig, dat maakt ze tot tuinman. Eén van onze projectmanagers, Jeanette van der Meulen, zei me laatst nog: “Wij hebben niet zomaar kinderen in de natuurtuin, maar deltawerkers, bouwers en biologen!”

 

KinderRijk

Bovenkerkerweg 4

1185 XE Amstelveen

T 020 – 426 08 88

W www.kinderrijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *