Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Enjoy Kinderopvang: ‘Wij denken altijd mee met de wensen van ouders en kinderen’

Yoga, Engelse les, koken, pianoles. Maar vooral ook kleinschalig, professioneel en uiterst flexibel. Enjoy! Kinderopvang doet het net even anders dan andere opvangorganisaties.

Zes jaar geleden zegde Joy Ellen Bos haar baan op in het basisonderwijs en startte haar bedrijf. Inmiddels is Enjoy Kinderopvang uitgebreid met peuteropvang en huiswerkbegeleiding.

Had je het niet meer naar je zin in het onderwijs?
“Ik heb eerst een tijd op de A.G Bellschool in Amsterdam gewerkt. Na een poosje in Amerika te hebben gewoond, ben ik juf geworden op de Piet Heinschool. Hier heb ik acht jaar met veel plezier gewerkt. Wat ik lastig vond is dat je in je eentje zo weinig invloed hebt op het beleid van zo’n grote organisatie. Je hebt te maken met zoveel lagen en instanties. Ik wilde meer kunnen beslissen.”

Ben je meteen Enjoy Kinderopvang gestart?
“Via een vriend kwam ik terecht bij Herbert Minderhoud, een geweldige loopbaancoach. Met hem ben ik plannen gaan maken. Ik vind zoveel leuk. Ik wilde bijvoorbeeld een koffiewinkeltje beginnen in het Oude Dorp of weer gaan studeren. Maar mijn coach bracht me aan het twijfelen. ‘Weet je het wel zeker? Je werkt zo graag met kinderen’, zei hij. En omdat ik een duidelijk idee had over naschoolse opvang, ben ik daarmee begonnen. Overigens is de studie er ook nog van gekomen. Ik heb de opleiding voor Remedial Teacher en Intern Begeleider in de avonduren gedaan en afgerond.”

Hoe voelde de eerste dag als zelfstandig ondernemer?
“Het is inmiddels bijna zes jaar geleden, maar ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik fietste op mijn speciaal aangeschafte bakfiets naar school om kinderen op te halen. In het begin waren het er nog maar een paar. Ik ving ze bij mij thuis op. Het voelde heerlijk die vrijheid. Alles zelf beslissen.”

Wat doe jij anders dan de meeste opvangorganisaties?
“Als juf merkte ik dat veel kinderen niet met plezier naar de opvang gaan. Als moeder wilde ik ook de fijnste opvang voor mijn kinderen. Dit bij elkaar waren de beste ingrediënten voor start van Enjoy! Ook vind ik het belangrijk dat ouders een volwaardige gesprekspartner vinden in degene die voor hun kinderen zorgt. Bij Enjoy! werken enkel hoger opgeleide mensen. Het verloop van personeel bij andere organisaties is hoog. Ons team is zeer stabiel. Ook ontwikkelingspsycholoog Steven Pont, waar wij met elkaar een opleiding hebben gedaan, is onder de indruk van ons team.”

Hoe zorg je dat het leuk is voor de kinderen?
“Door een vertrouwde, prettige sfeer te creëren. Ik vind het belangrijk om continu bewust te blijven. Zo bewaak ik mijn visie en hou het personeel betrokken en gemotiveerd. Met elkaar hebben we een opleiding gevolgd onder leiding van Steven Pont. Hij is een grote inspirator. Hier hebben wij bijvoorbeeld met elkaar besloten om met de oudere kinderen niet meteen uit school met z’n allen aan tafel zitten. De kinderen hebben dan net de hele dag op school gezeten, die willen eerst hun energie kwijt. Ze kunnen wat te eten en te drinken pakken van het buffet en ondertussen even gaan ballen, rennen, springen of iets anders waar ze zelf behoefte aan hebben. Met de jongere kinderen gaan we wel aan tafel zitten om de dag door te nemen en wat te eten en drinken. Zij hebben na een schooldag juist wel behoefte om op die manier bij te komen. Zo kan een kind even tot zichzelf komen naar een lange schooldag. Daarna hebben we een breed aanbod aan activiteiten waarmee de kinderen zich kunnen vermaken en ontwikkelen.”

Wat voor soort activiteiten?
“We koken veel met de kinderen. We leren ze van alles over gezond en bewust eten. Dit willen we nog verder uitbouwen. Ons moestuintje wordt steeds voller. We leren de kinderen ook waar ons eten vandaan komt en werken met producten van het seizoen. Daarnaast krijgen de kinderen yoga, we werken samen met de kinderyogatuin.nl en Engelse les volgens de methode ‘My name is Tom’. Ook kunnen ouders hun kind opgeven voor pianoles en gaan we regelmatig sporten op de velden van Martinus. Indien nodig brengen we kinderen ook naar hun sportclub of zwemles. We zijn uiterst flexibel. Een extra dag opvang of het ruilen van een dag is nooit een probleem.”

Naast de naschoolse opvang ben je gestart met Enjoy Preschool en Enjoy Learning. Wil je graag groeien?
“Ik zag dat er behoefte was aan peuteropvang. Peuterspeelzalen zijn in Amstelveen wegbezuinigd. Maar ouders vinden het fijn dat hun kinderen op een speelse manier voorbereid worden op de basisschool. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Enjoy Learning. We gaven al wel eens wat bijlessen op de naschoolse opvang, maar omdat er steeds meer vraag naar was, zijn we het apart gaan organiseren. Zelf ben ik moeder van vijf kinderen, twee bonuskinderen en drie eigen kinderen. Variërend in leeftijd van peuter tot puber.

Toen mijn dochter twee werd bleken alle peuterspeelzalen opgeheven. Samen met twee fantastische juffen, die ik al kende van school of mijn kinderen, zijn we begonnen met Enjoy! Preschool. Hier worden peuters, net als vroeger, voorbereid op de basisschool, inclusief de Engelse les.”
“Enjoy! Learning is voortgekomen uit mijn liefde voor lesgeven en het zien groeien van kinderen. Steeds meer ouders stimuleren hun kinderen het beste uit zichzelf te halen. Ik herken dat. Ik wil ook dat mijn kinderen zich zo goed mogelijk ontwikkelen. En dat ze daarvoor extra inspanning leveren maakt kinderen sterker en geeft ze een zeker gevoel. Oefenen helpt altijd!”

Gaan jouw kinderen ook naar Enjoy?
“Uiteraard. De jongste gaat met veel plezier naar Enjoy! Preschool, de andere vier zijn regelmatig bij Enjoy! Kinderopvang en Enjoy! Learning te vinden.”

Wil je nog verder groeien?
“Ik sluit niets uit. Onze huiswerkbegeleiding zal zich uitbreiden naar hockeyclub Pinoké. Zo kunnen kinderen voor en na de hockeytraining onder begeleiding hun huiswerk maken. Ook een mooie uitbreiding zijn onze gelukslessen. In zeven lessen van de gelukskoffer nemen we de kinderen mee op reis. We laten ze bewust worden dat geluk maakbaar is. Zoals gezegd staat gezonde voeding hoog in het vaandel. In samenwerking met De Kookfabriek (www.kookfabriek.nl) ben ik bezig met een project gezonde voeding voor en door kinderen. De ontwikkeling van ons project zal te volgen zijn op onze website. En dan is er nog de droom ‘Enjoy! Pancakes’, uiteraard verantwoorde pannenkoeken!”

Enjoy Amstelveense Kinderopvang
Jan Benninghstraat 17
1181 SB Amstelveen
T 020 503 6424
W www.enjoy-kinderopvang.nl
WS-Enjoy1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *