Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Zeven waardevolle tips voor een Kerst zonder al te veel stress

Kerstmis is het duizenden jaar oude feest van licht en het delen van liefde met elkaar. Een eenvoudig samenzijn met degene waar je van houdt. Helaas is deze mooiste tijd van het jaar ook ietwat verworden tot een hoog gespannen, commercieel doorgeslagen eetfestijn. Holland Health Clinic geeft zeven tips om stress tijdens de feestdagen te voorkomen.

De voorbereidingen voor diners, de verschillende eetwensen, cadeaus, kledingkeuzes, extra (werk)diners en drukte, plus alle (familie)patronen die weer zichtbaar worden, zorgen voor veel spanning, zowel in de periode voor Kerst als op de dag zelf. Met al het koken, decoreren, bezoeken en cadeau geven, kan december meer lijken op het proberen een deadline te halen dan een feest. Dus, probeer de volgende kersttips uit om de druk te verlichten en te genieten van het ware kerstgevoel. Lees hier hoe je heel simpel terug kunt gaan tot de kern van het kerstfeest, zodat je weer gaat genieten van quality time met de mensen waar je van houdt. Tijd voor Zero Stress Christmas en samen genieten van het èchte decemberfeest.

1. Christmas​ ​Help

Santa heeft zijn elfjes en wij? Wij hebben vrienden en familie. Doe het dus allemaal niet alleen, vraag hulp. Het is zo simpel en het wordt zo vaak vergeten: het stellen van de hulpvraag. De wereld alleen op je schouders dragen, kan zijn tol eisen voor je lichaam en geest. Roep daarom hulp in bij het uitvoeren van een aantal van de taken op jouw lijst. 99% van de mensen is bereid te helpen als je het maar even gezellig vraagt. Accepteer daarbij dan wel dat niet alles misschien zo perfect loopt als je zou willen. Denk aan het doel: gezellig samen zijn met Kerst. Dat kan ook als vork en mes per ongeluk verkeerd om liggen of als de plumpudding net te laat is besteld.

2. Time-out

Neem tussendoor een time-out. Even 30 minuten opladen op drukke dagen en zelfs voordat iedereen binnen komt. Richt je juist tijdens deze drukke dagen op iets dat je ontspant om snel je batterij weer op te laden, zoals een boek lezen, naar muziek luisteren of een half uurtje liggen en je hoofd leeg maken. Overmatige stress verhoogt de eetlust en het verlangen naar suikerhoudende en vette voedingsmiddelen, en chronisch drinken kan stress verergeren door de niveaus van het stresshormoon cortisol te verhogen. Geniet en focus daarnaast heel mindfull op wat je wél doet. Terwijl je de kerstboom decoreert of feestelijke koekjes bakt, vergeet je alle andere items die nog op je takenlijst staan, en geef je jezelf toestemming om nu plezier te hebben. Maar een echte time out kan ook een goed plan zijn. Boek een vakantie tijdens de feestdagen en geniet van jouw eigen gezin zonder de druk van tradities. Boek dit wel ruim van te voren.

3. Christmas presents light

Wij denken nog steeds dat Kerstmis de geboorte van Jezus belichaamt en dat vieren we. Hij zou dus idealiter verjaarscadeaus moeten krijgen. Wij toch niet, hoe komen we daar toch bij? Elkaar geschenken geven wordt echter driftig gestimuleerd door de industrie en de Santa Claus hype. Het is natuurlijk ook heel leuk om iemand middels cadeaus een blijk van waardering te geven. Echter een gebrek aan tijd en geld, creditcardschuld en de druk van het geven van geschenken kan vaak bijdragen aan stress tijdens de feestdagen. Wil je toch iets doen, denk dan altijd dat de geste belangrijker is dan de waarde van het cadeau. Hou het simpel. In het digitale tijdperk kan een hand geschreven boodschap al snel veel waardevoller zijn dan welke ring dan ook. Of stel iedereen tien vragen, neem de antwoorden op met je telefoon en maak er een video van. Tot slot: in tijden van materiële overvloed is recyclen ook een hele milieu bewuste optie.

4. Small Christmas expectations

Iedereen heeft een idee in zijn hoofd van de perfecte Kerst, maar wanneer de realiteit tekortschiet kan stress ontstaan. Om dat te voorkomen volgen hier een paar eenvoudige tips. 1) Wees realistisch. Het familie kerstdiner is niet altijd harmonisch. Het diner is niet altijd van 3-sterren niveau. De boom is niet altijd opgetuigd. Maar wie heeft ooit gezegd dat Kerst perfect moet zijn? 2)  Geniet van wat er wel is: het samen zijn, en lach om alles wat niet helemaal top is, want de essentie is: we zijn onder ons, samen kunnen we alles aan. Ondanks je grote plannen verloopt geen enkel evenement naadloos, en dit geldt ook voor kerstfeesten. Het doel is het creëren van mooie herinneringen waar je de komende jaren van kunt genieten

5. Christmas Diet

Het is het seizoen voor verwennerij, en of het nu een feestelijk vakantieverblijf is of een familiediner, we worden omringd door extravagante voedingsmiddelen en alcoholische dranken. Hier volgen wat tips om zo makkelijk mogelijk door de feestdagen te komen: 1) Het beste is om overdag gezond te eten. Eet high-proteïne snacks, zoals yoghurt of een omelet, zodat je niet al te hongerig bent tegen de tijd dat het eten arriveert. 2) Geniet van kerstlekkernijen, maar probeer de portiegroottes te regelen: pak een klein bordje. 3) Begin altijd met groente: de worteltjes en radijsje bij de borrel, de salade en rode kool bij het diner. 4) Beweeg extra: maak een extra lange kerstwandeling, ren een rondje in het park, laat de hond extra lang uit. 5) Drink diplomatiek: water – wijn – water – wijn. Een slok nemen is vaak ook gedrag en niet eens om de dorst te lessen. Wees daar bewust van en zet daarom altijd een karaf water op tafel en zorg dat je waterglas altijd gevuld is. Een dag van ongezond eten zal niet direct leiden tot gewichtstoename, zolang je het aankan om snel weer op het goede spoor te komen met gezonde voedingskeuzes en sporten.

6. Christmas Hike

Net als de Engelse koninklijke familie is de familiewandeling een mooie traditie die de balans tussen eten en samen zijn met de familie kan versterken. Het tegengif voor stress tijdens de vakantie is eenvoudig:  een wandeling maken. Onderzoek toont aan dat fysieke activiteit de hersenen op een zodanige manier reorganiseert dat het de reactie op stress vermindert. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de spanning te verminderen en de stemming te verhogen. Bovendien produceert lichaamsbeweging endorfines – natuurlijke, pijnstillende chemicaliën die vrijkomen in de hersenen – die uw slaapvermogen verbeteren en stress verminderen. Onderzoek toont ook aan dat als je de rest van het gezin overhaalt om de bank en tv te verlaten en mee te gaan wandelen, je stressniveaus nog verder worden verlaagd. Onderzoekers ontdekten dat wandelen in een groep de stressniveaus met 26 procent verminderde en de fysieke, mentale en emotionele kwaliteit van leven verbeterde.

7. Christmas Smile

Zorg dat je continue een glimlach op je gezicht hebt en geef je jezelf toestemming om plezier te hebben. Lachen is het beste wapen in de strijd tegen stress en kan precies zijn wat de dokter graag ziet. Lachen verlicht je humeur, stimuleert je hart, longen en spieren, en maakt ook endorfine vrij. Lachen stimuleert de bloedsomloop, helpt de spieren ontspannen en vermindert de fysieke symptomen die gepaard gaan met stress. Het maakt niet uit of je glimlach nu wordt aangedreven door kant-en-klare momenten in je favoriete film, grappen aan de eettafel, een vakantiegrap, of een middag met leuke activiteiten; geniet van vakantiehumor, gegiechel en gegrom. Zelfs het uitkijken naar een grappige gebeurtenis verhoogt de ontspanning en verlaagt de stresshormonen.


Doe de Christmas Stresstest

En is het toch niet helemaal gelukt om stressvrij de feestdagen door te komen, maak dan in het nieuwe jaar een afspraak met de Holland Health Clinic voor een stresstest en een persoonlijk gesprek om een behandelplan af te spreken om op weg te gaan naar een stressvrij bestaan. Een beter voornemen voor 2019 bestaat er niet!

 

www.hollandhealthclinic.com

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *