Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Jan van der Togt: juweeltje in het Oude Dorp

Museum Jan van der Togt is niet meer weg te denken uit het Oude Dorp van Amstelveen. Het museum bestaat ruim twintig jaar, heeft door exposities met werk van mensen als Karel Appel, Corneille, Rob Scholte en Eugène Brands naam gemaakt en trekt jaarlijks dertig- tot veertigduizend bezoekers.

Sinds 1962 woont Jan Verschoor, directeur van Museum Jan van der Togt, al in het Oude Dorp. Toen reden er bussen over het Dorpsplein, nu ligt het plein er strak en rustig bij. Iets te rustig wat Verschoor betreft. “Het Oude Dorp is enorm verbeterd met de komst van de winkels en de restaurants. Het Dorpsplein is recent helemaal gerenoveerd, prachtig hoor, maar een terras vind je er niet. Zo jammer vind ik dat.”

Verschoor loopt al een tijdje met het idee voor een koffiegelegenheid in het museum, aan de kant van het plein. “Door de komst van La Gare (op de hoek van Dorps- en Stationsstraat-red) leek het mij niet meer nodig. We werken ook prima samen door een museumbezoek te combineren met een high tea in La Gare. Maar ja, op zondag zit dat zo stampvol, dat ik toch weer begin te denken over een eigen plek in het museum om koffie en thee aan te bieden.”

Museum Jan van der Togt en zijn collectie zijn het levenswerk van ondernemer Jan van der Togt. Hij is bekend geworden met Tomado, dat hij heeft grootgemaakt. De industrieel heeft z’n hele leven kunst verzameld en is zo ook in contact gekomen met de beeldhouwer Jan Verschoor, want dat is hij ook. Van der Togt verzamelde vooral glas van Tsjechische kunstenaars, werk van de abstract expressionist Sam Francis en beelden van onder meer Zadkine en Verschoor.

Zonder subsidie

Na de opening van het museum in 1991 werden er tentoonstellingen georganiseerd met werk van kunstenaars als Appel, Corneille en Brands, die ook persoonlijk op de opening kwamen. Van der Togt wilde in het museum alleen de collectie laten zien, maar volgens Verschoor zou meer nodig zijn om het te laten voortbestaan. “Na de dood van Jan van der Togt in 1995 zijn we ook verkooptentoonstellingen gaan organiseren. Dat was nodig ook, want het museum draait namelijk helemaal zonder subsidie,” vertelt Verschoor.

“Daarnaast zijn we op gegeven moment begonnen met het werven van bedrijfsvrienden. De bedrijfsvrienden zijn nu een belangrijke bron van inkomsten voor het museum.”

Er kwamen exposities met werk van Rob Scholte en Jan Cremer, die heel veel bezoekers trokken. “Voor het eerst zag je mensen met kinderwagens in het museum.” De vele bezoekers zagen ook de glascollectie die Museum Jan van der Togt te bieden heeft. De vaste collectie van het museum bestaat met name uit werken van Sam Francis en glasobjecten. “Glas is niet makkelijk, daar moet je steeds aandacht voor vragen. Nu combineren we het met schilderijen of met mode, zoals laatst met de creaties van modeontwerpster Sheila de Vries en modeontwerper Ronald Kolk.”

Meer mode

Nu we het toch over mode hebben: Wat Verschoor betreft komt hiervoor meer aandacht.“ Ik zou graag meer modeontwerpers en jonge kunstenaars willen presenteren. Hiervoor moet je nu naar Groningen of Den Haag.” Plannen heeft de museumdirecteur trouwens genoeg voor het museum: Dit najaar staat een expositie rond het werk van realist Hans Kanters op het programma. Hij exposeerde al eerder met veel succes in het museum.

Op ArtZuid wil Verschoor graag inhaken door in het museum kleinplastiek te brengen. ArtZuid is dé internationale sculptuurroute van Nederland die in Amsterdam-Zuid in de openlucht wordt gehouden. De volgende editie vindt volgend jaar plaats van 24 mei tot en met 22 september. Op het jaarlijkse Japan Festival haakt het museum in met de expositie “Amstelveen loves Japan”.

Niet zo gek dus dat jaarlijks dertig- tot veertigduizend bezoekers het museum weten te vinden. “Tijdens het Museumweekend was het heel druk in het museum. Tijdens de kunstmarkt voor amateurs op het Dorpsplein waren er ruim zevenhonderd mensen binnen.” Verschoor vermoedt dat een aanzienlijk deel van de bezoekers van buiten Amstelveen komt. “Dat blijft moeilijk. Ik denk dat je meer moet promoten van wat Amstelveen allemaal te bieden heeft. Veel mensen zijn helemaal weg van het Oude Dorp, van het museum en van De Poel, maar niet iedereen weet dat het er is.”

 

Museum Jan van der Togt

Dorpsstraat 50

1182 JE Amstelveen

T 020 – 641 57 54

www.jvdtogt.nl

 

Openingstijden:

Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur

Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *