Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

‘Het kind in mij ontdekt graag nieuwe dingen en houdt van avontuur’

Food column Jonathan Karpathios

Kinderen, ik heb ze in de leeftijd 7, 8 en 9 jaar. Een fantastische leeftijd, want ze krijgen hun eigen verhaal en idee bij het leven. Ik geniet als ik mijn zoon en dochters hoor praten: de verhalen over school, vriendjes, onrecht, hun vragen over wat er speelt in het nieuws, heerlijk!

Ik was jong vader. Toen mijn vrouw en ik ons restaurant openden kregen wij onze zoon. De eerste turbulente jaren hebben we doorstaan met hulp van oma’s en au pairs, dat was nodig. Omdat mijn vrouw en ik veel samenwerken moet je tijd reserveren om ook leuke dingen te doen samen. Wij beloofden elkaar dat het leven niet stopt als er kinderen in ons leven zouden komen. Dat lukt ons aardig als je het mij vraagt.

Aan de hand

De afgelopen 10 jaar vulden de dagen zich met het opzetten en runnen van mijn restaurant, kwekerij en tuinen, het schrijven van kookboeken, lezingen en presentaties geven, tv-programma’s maken – best veel dus maar de kinderen hielpen mee. Haalde ik de koe op van het slachthuis, nam ik ze mee aan de hand. Schreef ik een kookboek, dan gingen ze mee naar de fotoshoot, het was gewoon zo.

Nu ze ouder zijn en meer tijd bezet is met sportclubs, vriendjes en vriendinnetjes, voelde het voor mij dat er tijd was voor iets nieuws, want het allerbelangrijkste voor mij is: het KIND in mijzelf levend te houden. Het kind in mij ontdekt graag nieuwe dingen en houdt van avontuur, wanneer ik creëer heb ik het gevoel dat ik leef, voor mij dus niet te lang hetzelfde, dan raak ik verveeld.

Huiskamer

Zo kwam er onlangs een nieuwe uitdaging bij voor mij. Ik ben als partner ingestapt bij Lokaal Edel, ook wel de huiskamer van Amsterdam-West genoemd en beter bekend van de festivals Edelwise. Daar waar mensen in Amsterdam klein wonen, spreken ze al snel af buiten de deur. Lokaal Edel is zo’n plek waar je afspreekt voor een koffie met een vriendin of bij mooi weer heerlijk op het terras neerstrijkt aan het water. Ik wilde al langere tijd graag groente naar Amsterdam brengen, want vaak is mij gevraagd de afgelopen jaren: “Wanneer start je toch een zaak in Amsterdam, wanneer kom je nou ‘deze’ kant op?”

Gisteren was het dan zover, ik draai al een paar maanden mee bij Edel op de achtergrond maar nu werd officieel mijn keuken gepresenteerd aan de pers. Het was een geweldige avond, het swingde, de gerechten vlogen over tafel en de gasten waren enorm enthousiast, daar doe je het voor. Voor mij was het een spannende stap, ik werkte niet eerder met meerdere partners maar ik ben dankbaar voor het team waar ik nu mee werk, je vangt elkaar op en doet waar je goed in bent.

Goede zet

De terugkeer naar Amsterdam voelt als thuiskomen, waar ik mijn loopbaan ooit jong begon op de Hubertus Vakschool. Ik sloot deze stad direct in mijn hart. Al was dat, vrees ik, toen meer door het brede aanbod aan coffeeshops dan de school zelf. Maar uiteindelijk bleek het koksopleiding een goede zet geweest te zijn.

Ik ben dus vanaf nu niet alleen te vinden in mijn Vork en Mes in Hoofddorp maar verdeel mijn tijd tussen de twee zaken. Ben je in de buurt van de Postjesweg in Amsterdam? Je kunt Edel vinden in de oude ambachtsschool: Het Sieraad een prachtig pand gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.

Jonathan Karpathios (37), zoon van een Griekse vader en Nederlandse moeder, begon ooit als kok maar runt vandaag de dag zijn succesvolle restaurant Vork en Mes, schrijft kookboeken en vertelt als spreker over zijn manier van werken. Hij schrijft over waarom we bewust met voeding om moeten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *