De gekte rond Michelinsterren

Jonathan Karpathios runt zijn succesvolle restaurant Vork en Mes, schrijft in UIT Magazine  waarom we bewust met voeding om moeten gaan. Dit keer heeft hij het over de Michelinsterren, oftewel ‘De gekte rond sterren’.

November en december zijn de maanden waarin er verschillende culinaire gidsen uitkomen. Lekker, Michelin, Gault&Millau, Special Bite, allemaal lijstjes waarin restaurants beoordeeld worden. Hele volksstammen worden gek gemaakt met die gidsen. Jarenlang bezocht ik ook wereldwijd verschillende restaurants van topchefs bekroond met sterren.

Voor het behalen van die sterren is veel discipline nodig en lange dagen van hard werken. De prijs die je daarvoor moet betalen is dan ook heel hoog. Sergio Herman sloot op zijn top z’n restaurant. Ook El Bulli, waar ik jaren geleden at, toen hij lang zo bekend nog niet was, besloot zijn zaak te sluiten. Chefs met sterren zijn continu op zoek naar perfectie, maar wat is dat eigenlijk? Bestaat dat wel, perfectie? De druk maakt je blind, ik heb in genoeg sterrenzaken gestaan waar ik dit heb gezien, voor mij brengt dit geen geluk.

Dit is ook de reden dat ik, al voor ik mijn eigen zaak opende, besloot er niet voor te kiezen. Heel veel gasten vragen me of ik ooit in aanmerking ben gekomen voor een ster, maar ik ambieer dit niet. Ik kan linnen op tafel gooien, de structuur aanpassen in mijn bedrijf, luxe stoelen kopen en dag en nacht op de zaak zijn. Want die ster behalen is een kunst, maar deze behouden is nog veel lastiger.

Lees verder in de nieuwe uitgave

One Comment

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *