Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Sheila de Vries: hippe nachten in Istanbul

Museum Jan van der Togt staat met een tentoonstelling van Sheila de Vries en Bernard Heesen stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Onder de titel ‘Bosphorus Nights’ presenteert zij haar najaarscollectie in het Amstelveense museum.

Couturier Sheila de Vries drukte jaren een stempel op de Nederlandse modecultuur. Zij maakte naam doordat ze talrijke vooraanstaande vrouwen kleedde, onder wie koningin Beatrix. Na 35 jaar stopte zij echter met haar winkel en de coutureshows. De Vries was toe aan een nieuwe uitdaging.

Eén van De Vries’ nieuwe initiatieven is het geven van masterclasses op de modeacademie in het Turkse Bursa. De couturier voelt zich van kindsbeen af al verbonden met Turkije. In de jaren vijftig liet stripheld Arretje Nof, een dapper Turks jongetje, haar kennismaken met het oriëntalisme. Sindsdien koestert De Vries de voorliefde voor Turkije.

In Museum Jan van der Togt presenteert zij haar najaarscollectie ‘Bosphorus Nights’. De collectie is een vertaling van de hippe nachten in Istanbul. Bovendien worden er kostuums getoond van de Turkse ontwerper Faruk Saraç. Hij liet zich inspireren door Ottomaanse sultans. De modeacademie waar De Vries lesgeeft, is naar Saraç vernoemd.

Bernard Heesen is een van de meest toonaangevende glaskunstenaars van dit moment. De doorgaans robuuste vorm van zijn objecten gaat harmonieus samen met de fijnzinnigheid en zijn gevoel voor humor.

In de zomer van 2012 verruilt Heesen zijn glasblazerij ‘De Oude Horn’ tijdelijk voor de Istanbulse Glass Furnace. Daar gaat hij samenwerken met plaatselijke studenten. Het resultaat van de workshop is in oktober te zien in de SALT Galata galerie in Istanbul. Met zijn expositie in Museum Jan van der Togt geeft Heesen een prelude op de glasobjecten die hij in Turkije zal blazen.

Museum Jan van der Togt

Dorpsstraat 50

1182 JE Amstelveen

www.jvdtogt.nl

Openingstijden:

Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur

Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *