Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Kleurrijke schoenen van Jan Jansen worden in het zonnetje gezet

Liefhebbers van bijzondere schoenen kunnen vanaf 2 april hun hart ophalen met een tentoonstelling van ontwerpen van Jan Jansen in Museum JAN.

Jansen is al meer dan zestig jaar een meester in kleurrijk, extravagante en grensverleggende schoenontwerp. Zo verwierf hij wereldfaam  met zijn technische constructies die de zwaartekracht lijken uit te dagen, zoals de ‘zweefhak.’ De tentoonstelling vindt plaats ter ere van zijn tachtigste verjaardag.

Zijn werk wordt getoond in combinatie met werk van andere Nederlandse designers, zoals couturier Ronald van der Kemp, productontwerpers Lex Pott en Mae E ngelgeer en modetalent Lisa Konno. Hiermee  wil Museum JAN een podium aan jong talent bieden.

Schoenontwerper Jan Jansen heeft duizenden ontwerpen op zijn naam staan. Zijn ontwerpen combineren comfort en ambacht met innovatief design mèt een knipoog. Om die reden noemde Vogue Italia hem liefkozend ‘the crazy shoemaker.’ Explosief kleurgebruik is kenmerkend voor zijn schoenen. Schoenen die organische en speelse vormen hebben en van experimenteel materiaal zijn gemaakt. Zo ontwierp hij in 1973 zijn bekende ‘Bamboeschoen.’

Het werk van de overige Nederlandse ontwerpers die door curator Lisa Goudsmit zijn aangezocht sluit min of meer bij het werk van Jan Jansen aan: het patchwork van Ronald van der Kemp, de felgekleurde vrolijkheid van Bas Kosters, de outfits van traditioneel gevlochten Berberse kleden van Karim Adduchi en de opwaaiende rokken van David Laport, die natuurwetten net zo tarten als Jansens zweefhak.
Speciaal voor de tentoonstelling verschijnen in gelimiteerde oplage de memoires van Jan Jansen, die zijn vormgegeven door zijn zoon Lok Jansen.

De tentoonstelling duurt van 2 april tot en met 29 augustus 2021. Meer informatie is hier te vinden.

 

Bij de foto’s:

Selectie schoenontwerpen van Jan Jansen

 

 

Links en midden: werk van ontwerper Lisa Konno, rechts: textielontwerp van ontwerper Max Engelgeer

 

 

Links: werk van modeontwerper Karim Adduchi, midden: mantel van couturier Ronald van der Kemp en geheel rechts werk van ontwerper Bas Kosters

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *