Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Hoe rijdt ie? Jaguar XF Sportbrake

Wie een auto koopt, wil weten of ie lekker rijdt. Motorinhoud, aantal kleppen, acceleratie, het is leuk, maar je vraagt je toch vooral of die auto bij jou past. Een auto is tenslotte vooral lifestyle. Met dat als uitgangspunt neemt Eveline Steenaart in deze rubriek een net verschenen model de maat.

IFB-Jagn 2008 kocht de Indiase multimagnaat Ratan Tata de Engelse automerken Jaguar en Landrover. Niet alleen uit nostalgische overwegingen – zijn vader was eind jaren ’40 een van de eerste Indiërs die een Jaguar XK120 reed – maar vooral om de opkomende markten in India en China te bedienen. Miljarden aan research en development zijn er inmiddels ingepompt en met succes. Met de Jaguar XF Sportbrake gaat Tata de strijd aan met de Duitse BMW 5-serie en de Audi A6 op de Europese markt.

Het is opmerkelijk om te zien wat auto’s – en bepaalde merken in het bijzonder – bij mensen teweeg kunnen brengen. Toen bleek dat ik voor deze aflevering van “Hoe rijdt-ie” een Jaguar zou testen, meldden zich van diverse kanten ‘vrijwilligers’ om de auto te rijden. Zelfs collega Eduard Herkes, de uitgever van deze fraaie periodiek, mailde mij direct: “Ik rijd ‘m zelf!” Daar ga je niet om kibbelen met de baas, dus togen wij samen op pad.

Elegant design

De Jaguar XF Sportbrake is de estate variant van de veel bekroonde Jaguar XF, die vijf jaar geleden werd geïntroduceerd. De auto die bij Kimman Haarlem op ons staat te wachten, ziet er allerminst uit als een typische stationcar, zo’n praktische bak waar je makkelijk een paar honden in vervoert of je tante mee verhuist. De XF Sportbrake heeft juist een uiterst elegant en sportief design en ziet er, ondanks zijn bijna vijf meter lengte, zeer dynamisch uit. Hij oogt dus als een chique coupé, maar hij doet het met gemak, die tante verhuizen: de bagageruimte heeft een inhoud van 550 liter en als je de leuning van de achterbank neerklapt – door simpelweg een klein rukje te geven aan de hendels in de zijkant van de achterbak – ontstaat er een laadbak van maar liefst 1.675 liter.

Skiluik

Onder de laadvloer zit nog een verborgen compartiment om waardevolle zaken uit het zicht op te bergen. Andere handige details zijn het skiluik, een knopje dat de achterstoelen moeiteloos naar voren doet schieten en de mogelijkheid om de achterbak te openen met de afstandsbediening. Handig als je met je handen vol boodschappen aan komt lopen.

Het luxe gevoel van de buitenkant, wordt binnen eigenlijk alleen maar sterker door het zachte leer en de fraai vormgegeven bedieningselementen. Bij het starten komt uit de middenconsole de bedieningsdraaiknop van de automaat omhoog en draaien de ventilatieopeningen automatisch open. Jaguar levert de XF Sportbrake alleen met dieselmotoren. De auto is speciaal voor de Europese markt ontwikkeld en in Europa zijn benzinemotoren in dit segment nou eenmaal niet populair. De auto is leverbaar met vier- en zescilinder turbodieselmotoren. De 2.2 liter viercilinder, met 163 of 200 pk, is uitgerust met een stop-start systeem, de 3.0 liter twin-turbo V6 is er in een 240 en een 275 pk variant.

Licht en soepel

Het meest opvallend aan het rijden in deze Jaguar is dat het heel licht en soepel aanvoelt. Je vergeet gewoon dat je in een grote en zware auto rijdt, als je bijna geruisloos over de weg glijdt. En hierin schuilt een bekend gevaar: je gaat gauw te hard. Bij de les blijven dus. Ook op oneffen wegen, of als de auto zwaar beladen is, blijft hij comfortabel rijden door de zelf nivellerende luchtvering achter.

Erg onder de indruk waren wij ook van de geluidsinstallatie. Het Meridian Sound System voorzien van DAB Radio (Digital Audio Broadcasting) deed zelfs de meest gruwelijke muziek klinken als een klok. Met zo’n geluid op de speakers zou je bijna samen thuis voor de deur in de auto gaan zitten om naar muziek te luisteren, een lekker drankje onder handbereik in de bekerhouders van de middenconsole en met de bijzondere blauwe binnenverlichting aan. De comfortabele stoelen lenen zich er in elk geval prima voor.

De Jaguar XF Sportbrake is verkrijgbaar vanaf € 54.780,-. De testauto, een Rhodium Silver Jaguar XF 2.2D Sportbrake Business ED met Aero Pack kost in deze uitvoering € 75.880,-

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *