Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Jaguar XE: Engelse power

Niet eerder zijn de verwachtingen van een nieuw type Jaguar zo hoog geweest als bij de introductie van de XE, begin deze zomer. Voor 39.990 euro een Jaguar rijden, het kan met dit model, waarmee het automerk frontaal de concurrentie aangaat met de BMW 3-serie, de Mercedes C-klasse en de Audi A4.

Het is alweer zeven jaar geleden dat de Indiase multimagnaat Ratan Tata de Engelse automerken Jaguar en Land Rover kocht. Niet alleen uit nostalgische overwegingen – zijn vader was eind jaren ’40 een van de eerste Indiërs die een Jaguar XK120 reed – maar vooral om de opkomende markten in India en China te bedienen. Miljarden aan research en development zijn er inmiddels ingepompt en met succes. De XF zag het daglicht, de luxueuze XJ, F-type, de sportwagen, en nu dan de XE.

De prijsstelling van de XE – instappen vanaf 39.990 euro – is al een statement op zichzelf. Was een Jaguar ooit zo binnen handbereik? Nee, en dat is ook precies wat het automerk beoogt. Een Jaguar moet geen auto meer zijn voor de happy few, zoals decennia lang het geval was. Met name op de leasemarkt merkt autodealer Kimman het effect al van de ommezwaai: sinds de introductie, vlak voor de zomer, zijn in dit segment al tientallen verkocht van de XE.

R-Sport

Maar hoe rijdt-ie? Daar gaat het toch ook om. We gaan op pad in een knalblauwe R-Sport uitvoering, met een dieselmotor en een automaat. De XE is namelijk verkrijgbaar in 4 diesel- en 3 benzinemotoren, variërend van 163 tot 340 pk, handgeschakeld en automaat, keuze genoeg dus. De R-Sport, voor de autorijder van het sportieve soort, is te herkennen aan onder andere een zwarte grille, een spoiler op kofferdeksel, powervents op de voorspatborden en 18″ Star 5-Spoke lichtmetalen velgen.

Als eerste valt het fraai afgewerkte interieur op, dat doet denken aan dat van de F-type. En niet alleen door dat compacte stuur. De lijn onder de voorruit loopt door in de voordeuren. Het geeft een beetje een cockpitgevoel. Het notenhout in de middenconsole doet denken aan de Engelse grandeur van voorheen. Overzichtelijk, niet teveel toeters en bellen, stijlvol, kortom, wat je verwacht van het interieur van een Jaguar. In de middenconsole bevindt zich het InControl-commandocentrum, dat natuurlijk communiceert met je Apple- of Android-apparaat.

Elektrische stuurbekrachtiging

Goed, de weg op dus. De XE zit lekker compact en stuurt makkelijk en heel direct. En dat goede sturen heeft een reden. De XE is de eerste Jaguar met een elektrisch bekrachtigde stuurinrichting. Dit systeem geeft in snel genomen bochten aan wanneer de grenzen van de beschikbare grip worden genaderd. De elektrische stuurbekrachtiging is alleen actief wanneer dat nodig is en bespaart daarmee zowel vermogen als brandstof. Het maakt een gevoelig afgestemde computerregeling mogelijk om de niveaus van stuurbekrachtiging aan te kunnen passen – of het nu gaat om rijden met hoge snelheid of het sturen met lage snelheid.

Allemaal interessante informatie natuurlijk en toch is eigenlijk alleen van belang of die XE ook echt goed stuurt. En dat doet-ie. Het is een feest om in te rijden! Of je nu op de snelweg zit of in de stad rijdt, het gaat even soepel en makkelijk. Dat heeft zeker ook te maken met de lichtgewicht aluminium constructie van de XE. Het heeft geleid tot een sterke carrosserie, in combinatie met een grote wendbaarheid. En het levert gewichtsbesparing op en het drukt de emissie van de auto, en dat is mooi meegenomen. En die achttrapsautomaat schakelt soepel en snel, niets op aan te merken.

Nu op pad zijn, zijn we eigenlijk wel een beetje jaloers op al die autobladen die die XE een week in Portugal konden uitproberen. We zien ons al in de bergen rijden of off the road de Jaguar eens echt uit proberen. Aan de andere kant: je rijdt hier toch vooral in de stad, op de snelweg of langs de Amstel.

De vraag blijft natuurlijk wel of de verstokte BMW-, Audi- en Mercedesrijders overstappen naar de Jaguar XE, zoals het graag wil. Dat heeft alles te maken met imago, prijsstelling en gevoel natuurlijk. Jaguar staat nog altijd voor ‘Engels’. De XE is in ieder geval een geduchte en serieuze concurrent voor ‘de grote drie’.

De Jaguar XE is verkrijgbaar vanaf 39.990 euro.

www.kimman.nl

Jaguar XE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *