Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Kopen op internet, en dan? HubHub!

De locatie is niet zo bijzonder, want de Amstelveense Legmeer is een bedrijfsterrein als zo vele. Maar de rode bestelauto, die met hartjes is beschilderd, valt wel degelijk op. En hij past goed bij een jong en fris bedrijf als HubHub, waar Friso Feilzer (33) de directeur van is. HubHub is de eerste bezorgservice die alles vervoert dat via internet wordt besteld.

“Voor die hartjes hebben we gekozen omdat we graag willen opvallen als je bijvoorbeeld in de file achter een van onze busjes staat,” legt Friso desgevraagd uit. “Die hartjes, waar een doos omheen getekend is, symboliseren de zorg waarmee we jouw zending behandelen. En de naam HubHub hebben we gekozen, omdat het een gevoel van snelheid geeft. Het is een gekke naam die blijft hangen.”

Ja, hoe kom je op het idee om een bezorgservice op te richten. Friso, die rechten studeerde, maar al vrij snel koos voor de dynamiek van het bedrijfsleven, werkte vier jaar als manager bij TNT. “Bij TNT had ik al gemerkt dat de handel via internet flink toenam en aangezien het altijd een droom van me is geweest om nog eens voor mezelf te beginnen, heb ik die stap na vier jaar ook gezet. Het was me opgevallen dat steeds meer mensen via Marktplaats, eBay of andere veilingsites kopen. Daar zitten soms grote stukken bij, van banken tot speeltoestellen, en daar was TNT niet op ingesteld; dat brengt vooral kleine plakjes rond. Ik zag daar wel een markt in en 2½ jaar geleden heb ik een bezorgservice opgezet.”

Friso besloot niet over één nacht ijs te gaan en trok een jaar voor de voorbereidingen uit. “Een bezorgservice kun je niet met je laptop vanaf je zolder opstarten. Je hebt een bedrijfsplan, auto’s en mensen nodig.” En geld natuurlijk, dat hij deels bij familie en deels bij de bank leende, waarbij de bank overigens sneller over de brug kwam dan zijn familie. “Mijn ouders waren het er niet mee eens dat ik een goedbetaalde baan bij TNT opzegde, maar uiteindelijk hebben ze me wel gesteund.” Inmiddels wordt Friso bijgestaan door zijn twee jaar jongere broer Joris, zodat je gerust van een familiebedrijf mag spreken.

Friso’s eerste stap was het huren van een bedrijfspand. “Dit bedrijventerrein is uitermate geschikt voor een distributiebedrijf, want je zit dicht bij de snelwegen.” Op 1 januari 2009 begon hij met één bestelauto en één chauffeur. “De doorbraak kwam toen we voor een veilingsite in Uithoorn, DaanVeilingen.nl, mochten bezorgen. Daar zijn later nog meer veilingsites bijgekomen, maar het meeste werk krijgen we toch van particulieren die iets op Marktplaats gekocht hebben.”

Om zich van andere transportfirma’s te onderscheiden, probeert Friso vooral een goede service aan te bieden. “Traditionele transportbedrijven zeggen vaak dat ze op een bepaalde dag langskomen, zonder erbij te vermelden wanneer. Wij vragen de klant altijd wanneer het schikt, zodat je niet een dag vrij hoeft te nemen. Als het nodig is, bezorgen we dus ook ’s avonds. Dat kan heel goed, want we hebben veel jonge chauffeurs uit de regio, die best van 11 tot 7 uur willen werken. Als de klant daarentegen flexibel is, dus geen voorkeur heeft voor dag of tijdstip, dan geven we 20% korting.”

Inmiddels staan er bij HubHub 16 mensen op de loonlijst, waarvan 11 chauffeurs, die door heel Nederland en Vlaanderen rijden. “We vervoeren vooral meubilair, zoals banken, kasten en bedden. Dat zijn zaken die je niet in je eigen auto kunt vervoeren en in die gevallen is het meestal goedkoper om ons in te schakelen, dan zelf een busje te huren.”

“Of we wel eens gekke opdrachten krijgen? Jazeker, onlangs kregen we het verzoek om een paar levende koikarpers op te halen, die we ook nog zelf uit de vijver moesten vissen. Dat hebben we maar niet gedaan, want stel dat zo’n zak met water onderweg scheurt. We hebben wèl een konijnenflat vervoerd, want konijnen kunnen best even stilzitten.”

Alhoewel Friso van buitenlandse avonturen droomt, concentreert hij zich voorlopig op Nederland. “De klanten zijn supertevreden, maar we willen graag dat zoveel mogelijk mensen weten dat we bestaan. Daarom adverteren we vooral op het internet. Ons sterke punt is dat we het enige bedrijf in Nederland zijn dat zich louter richt op inkopen die via internet worden gedaan.”

Als we hem tenslotte vragen waar hij de meeste bevrediging uit put, zegt hij: “Ik vind het leuk om oplossingen te verzinnen voor vervoersproblemen. En om complimentjes te krijgen, want ik heb geen baas, dus moet de waardering van de klanten komen.” En die klanten zijn meestal dik tevreden, zo blijkt uit de beoordelingen die op de website staan. “Overigens laten we de slechte recensies ook staan, want we willen een eerlijk beeld van het bedrijf geven. Volgens mij zijn we daarin wel uniek.”

Voor informatie: www.hubhub.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *