Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Lezing over kampleven tijdens Japanse bezetting Nederlands-Indië

Het is 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië eindigde. Ateliers 2005 in Amstelveen wijdt er een kleine, educatieve tentoonstelling aan.

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan, nadat de Amerikanen de week daarvoor twee atoombommen hadden laten vallen op Hiroshima en Nagasaki. Het maakte een einde aan de Japanse bezetting in het toenmalige Nederlands-Indië.

Tekeningen en banieren vertellen het verhaal van die bezetting, die van 1942 tot 1945 duurde. De tekeningen komen uit de collectie ‘Nederlanders in Japanse kampen’ van het Museon. Tekenen bood de gevangenen afleiding en troost; het was een manier om het zware dagelijkse bestaan nog enigszins dragelijk te maken.

Op zowel 25 als 31 oktober 2020 zullen gastdocenten hun oorlogsverhaal vertellen. Zondag 25 oktober is schrijfster en oud-scheikundedocent Marjan Bruinvels te gast. Zij zat met haar moeder en zuster in de kampen Tideng, Tangerang en Adek.

Bruinvels was 11 jaar toen ze aan boord van de Oranje naar Nederland vertrok. ‘En toen wisten we nog niet eens hoe rot het in Nederland was; hoe lelijk ze hier deden tegen mensen uit Indië.’
Ze vertelt hoe het was om in een kamp te leven. En hoe je leerde lezen en schrijven, zonder pen, papier en school. De lezing begint om drie uur. Volwassenen, met of zonder kinderen van 10 jaar, zijn welkom. In verband met corona is vooraf reserveren noodzakelijk.

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *