Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Michel Pais: ik ben een netwerker

Michel Pais is met zijn compagnons Bram van Es en Philippe Verhaaren verantwoordelijk voor inmiddels zes trendy horecagelegenheden, waaronder BarRestaurant, Strandzuid en Caffe Esprit. In Ouderkerk heeft hij net De Italiaan aan de Amstel geopend.

– Diemen

Daar ben ik opgegroeid. Een prima plek, zo vlak bij Amsterdam. Ik was er onder meer pizzabezorger, en dat was geen straf; ik ben dol op pizza.

– Ron van Roekel

Ik heb na de mavo de middelbare hotelschool in Amsterdam gedaan en stage gelopen bij De Beiaard; hier merkte Ron van Roekel mij op, een van de grote horecaondernemers in Amsterdam. Hij vroeg me of ik niet bij hem wilde werken. Dat was in Dantzig, naast de Stopera. Ik ben achter de koffiemachine begonnen, heb er 3,5 jaar gewerkt en was er uiteindelijk floormanager.

– Caffe Esprit

Ron van Roekel nam Caffe Esprit in 2000 over van Esprit en vroeg mij als bedrijfsleider. Ik was toen 22 jaar. Het was geen makkelijke start. Ik was heel jong, het personeel wist niet dat Caffe Esprit overgenomen was. Ik moest eerst respect winnen, me niet aan de kant laten zetten.

– Eigen baas

Ik was 23 jaar toen Ron tegen me zei: zou je niet voor jezelf willen beginnen? Zo’n aanbod krijg je niet elke dag. Ik woonde nog thuis en heb met mijn moeder overlegd. Caffe Esprit was toen een van de meest toonaangevende zaken van Amsterdam, samen met Morlang. Voor jong en hip, er kwamen veel BN-ers, mooie mensen. Daar kan ik mij mee identificeren. Nu is Caffe Esprit een zaak voor een breed publiek: warm, toegankelijk, gezellig.

– Gastheer

Ik heb altijd wat met horeca gehad en het mensen naar de zin maken. Ik ben geen studiebol, meer een doener.

– Ouderkerk aan de Amstel

Ligt tussen Amsterdam en Amstelveen, heeft een unieke uitstraling en goede horeca. Vijf tot tien minuten van Amsterdam en toch en hele andere sfeer. Met veel bedrijven in de omgeving. Toen de mogelijkheid zich aandiende om er iets te beginnen, hebben we BarRestaurant geopend. Boven het restaurant hebben we twee zalen voor private dinners en evenementen voor bedrijven. Ouderkerk is een veilige basis waar we nog lang kunnen ondernemen. Amsterdam is veel lastiger als je geen A1 locatie hebt. Als je er iets opent, is het eerst heel druk en daarna zakt het in. Er komen ook steeds nieuwe zaken bij.

– De Italiaan aan de Amstel

In BarRestaurant gingen gasten vooral aan de bar zitten en bleven de tafels aan de straatkant leeg. Dat wil je niet. Omdat we hoorden dat pizza’s en pasta in Ouderkerk gemist werd, hebben we het deel aan de Amstelzijde afgescheiden van BarRestaurant en er een apart restaurant van gemaakt met een eigen keuken: De Italiaan aan de Amstel. Het heeft een andere doelgroep dan BarRestaurant en toch eet de man in pak er ook.

– Crisis

Je merkt dat de gemiddelde besteding omlaag is gegaan. Gasten kiezen voor een Chardonnay in plaats van een Chablis. Laten het dessert schieten en nemen koffie. Willen waar voor je geld.

– Strandzuid

Het was voorheen de oude parkeerplaats van Amsterdam RAI. Zij wilden er wel wat mee doen, bleek uit een gesprek met een van mijn compagnons. In zes weken tijd hebben we een plan gemaakt voor een stadsstrand en met gehuurde tafels en stoelen zijn we gewoon open gegaan. We hebben toen heel goed gedraaid. Sindsdien zijn er verschillende paviljoens bijgekomen. Er blijkt een enorme vraag vanuit de zakelijke markt om relaties in een andere omgeving te ontvangen. We hebben jaarlijks zo’n 220 evenementen voor gezelschappen van 50 tot 2.500 mensen.

– Caffepc

Dat was een opportunity die langs kwam. Ron van Roekel tipte me. Een unieke locatie, in de PC Hooftstraat loopt altijd publiek. Maar de uiteindelijke opening was net na de aanslagen in New York. De beursjongens kwamen niet meer, toeristen bleven weg. We hadden een zware aanloop. Door andere broodjes te verkopen en mooie salades hebben we de loop erin gekregen. Van de vijf horecagelegenheden in de PC zijn er nu nog twee over.

– Ondernemen

Dingen ontstaan. Mogelijkheden dienen zich aan. Caffe Esprit kan niet op de plek van Strandzuid, elke locatie is weer anders. Continuïteit is heel belangrijk. Veel van mijn personeel werkt er al jaren. We gaan voor de lange termijn, dat vinden we leuk.

En ik werk samen met vrienden. Je kunt elkaar vertrouwen, je gunt elkaar iets en het is makkelijker om problemen op te lossen.

– Vespa

Je doelt op de foto op Facebook, waar ik op een Vespa in de PC Hooftstraat zit? Dat is een hele oude foto, toen had ik nog geen grijze lokken. Ik lijk misschien zo’n glamourboy, maar dat ben ik niet. Ik ben een netwerker, ken heel veel mensen en maak geen onderscheid. Ik probeer er altijd een feestje van te maken. Ik ben ook heel toegankelijk. Dat heeft wel tot gevolg dat vrienden me nog wel eens bellen of ik voor ze wil reserveren. En dat doe ik dan ook.

– Over 10 jaar

Geen idee, we leven dan in zo’n andere tijd. Vijf jaar geleden hebben we ons ook afgevraagd waar we nu zouden staan. Daar is niets van terechtgekomen, haha. Nee, je doet het samen met je compagnons en je personeel en je speelt in op wat er op je pad komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *