Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Een hond luistert niet vanzelf naar z’n baasje

Niets zo schattig als een puppy. Maar voordat het vertederende babyhondje is uitgegroeid tot een evenwichtige hond, die luistert naar de baas en die overweg kan met andere honden, mensen en allerlei situaties, moet er heel wat geleerd worden. De basis voor een zorgeloos en stabiel hondenleven wordt gelegd in de eerste paar weken en maanden.

“We blijven rustig staan. Even laten kennismaken. Zie je, Luna doet het keurig, ze likt beide mondhoeken van de andere hond, ze laat zien dat ze haar plaats weet. De andere hond vindt het goed, hij kwispelt. Even snuffelen, oké, we gaan verder. Bij de volgende splitsing lopen wij de andere kant op dan Luna. Niet roepen, niks doen, zij moet op jou letten en niet andersom. Op deze leeftijd volgt ze je nog. Dat moet je benutten.”

Arnoud Busscher (45) loopt met Luna, een vrolijke Labrador van 4 maanden en haar baas door het Amsterdamse Bos. Een ogenschijnlijk wildvreemde hond komt Arnoud enthousiast begroeten. “Dit is Morris, heb ik een paar jaar geleden mee gewerkt. Hij kon niet alleen thuis zijn, hij blafte de hele straat bij elkaar. Het gaat nu prima, hij zal nu 9 jaar zijn, geweldige hond”.

Gedragsproblemen

Arnoud is de Hondenspecialist. Een gediplomeerd gedragstherapeut die bazen adviseert bij het oplossen van gedragsproblemen bij hun hond. Trekken aan de riem, onzindelijk zijn, verlatingsangst, agressie, het najagen van joggers en fietsers of angst voor geluiden, het is maar een greep uit de problemen waar je als hondeneigenaar mee te maken kunt krijgen. Arnoud doet dit werk al 15 jaar. Hij volgde zo’n beetje alle interessante opleidingen die er zijn, combineerde deze kennis met zijn eigen ervaringen en ontwikkelde een eigen methode. Een methode waarbij iedere baas-hond combinatie individueel wordt geanalyseerd en geadviseerd.

Arnoud: “Dit is een vrij beroep en ik moet helaas zeggen dat er vrij veel kwakzalvers zijn. Goedbedoelende amateurs, maar ook mensen die snel hun zakken willen vullen. Veel problemen worden afgedaan als rangordeprobleem. Dat is veel te kort door de bocht, er wordt een hoop onzin uitgekraamd. Check altijd de opleiding, achtergrond en de ervaringen van andere hondeneigenaren!”

Puppytraining

“Bij normale puppytraining op een hondenschool sta je wekelijks met een groep op een veld vooral veel te wachten. Alle vragen die je had over je hondje komen niet aan bod en zo gaat veel kostbare tijd verloren. Kostbaar omdat de eerste weken en maanden in een hondenleven cruciaal zijn voor later. Mijn aanpak als puppycoach is dat je 5 privélessen volgt, over een langere tijd.”

“De eerste les is altijd bij de mensen thuis. Voor mij is het belangrijk dat ik de hele context ken – dat geldt natuurlijk ook voor de gedragstherapieklanten. De klant krijgt een puppyhandleiding, we beginnen met zindelijkheids- en benchtraining en de klant krijgt een persoonlijk advies met aandachtspunten die voor zijn pup van belang zijn. Iedere hond is anders! Daarna gaan we vier lessen één op één wandelen en laat ik zien wat socialiseren is, ik vertel over de lichaamstaal van honden, over hoe honden denken, hoe ze onderling communiceren en hoe je probleemgedrag kunt voorkomen. Heel intensief, maar ook leuk en zeer effectief!”

Eigen opleiding

Arnoud: “Ik heb maar twee armen en benen en krijg meer aanvragen dan ik aankan. Daarom ben ik zelf een opleiding tot Hondenspecialist begonnen. Vorig jaar heb ik de eerste lichting van 9 gediplomeerde Hondenspecialisten afgeleverd. Mijn werk geeft nog steeds veel voldoening. Twee weken geleden kreeg ik een ontroerende mail van een klant die op het punt had gestaan zijn hond in te laten slapen. Hij was radeloos omdat het dier erg agressief was. De dierenarts adviseerde om toch eerst mij nog te consulteren. Dat gebeurt vaker, ik werk samen met zo’n 120 dierenartsen. De therapie is succesvol verlopen en baas en hond leven hopelijk nog lang en gelukkig…Dit soort dingen zijn voor mij de kers op de taart.”

Hondenspecialist Arnoud Busscher
Auteur van het boek ‘Red mijn baas’
T 036 844 877 4
M 06 24709118
W www.hondenspecialist.nl
Lid van IACP

Hondengedragstherapeut-&-puppy-coach-Arnoud-Busscher

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *