Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Holland Space Center brengt de ruimte dichterbij

Als jongetje van 12 zat Roland Taams uit Wilnis aan de buis gekluisterd toen Wubbo Ockels als eerste Nederlander zijn ruimtereis maakte. Tegenwoordig haalt hij met zijn bedrijf Holland Space Center de ruimte dichterbij. Roland Taams (37) was 12 jaar toen Wubbo Ockels als eerste Nederlander een ruimtevlucht maakte met spaceshuttle Challenger. Die gebeurtenis was het begin van Rolands passie voor de ruimtevaart.

Enkele maanden later stond de volgende de vlucht van de Challenger gepland, op 28 januari 1986. Op de school van Roland werd een ruimtevaartweek gehouden en alle kinderen zaten vol verwachting voor de televisie. Tot hun ontzetting explodeerde 73 seconden na de lancering de spaceshuttle en kwamen alle inzittenden om het leven, onder wie onderwijzeres Christa McAuliffe.

Sterrenkijken

Nu, 24 jaar later, is Roland Taams de hele dag bezig met de ruimte en met astronomie. Want hoewel hij destijds hevig geshockeerd was over het ongeluk met de Challenger, doofde het niet zijn belangstelling voor alles wat met de ruimte te maken heeft. In 2002 kocht hij een sterrenkijker en organiseerde hij de eerste Sterrenkijkdagen in Wilnis. Het leek hem leuk mensen deelgenoot te maken van wat hem zo mateloos boeide. Vijfenzeventig bezoekers kwamen er op af. De Sterrenkijkdagen werden een traditie en de bezoekersaantallen groeiden gestaag.

In 2009, het Internationale Jaar van de Sterrenkunde, bezochten zo’n 1.000 mensen de Sterrenkijkdagen. Toen Roland in datzelfde jaar door de malaise in de bouw zijn baan als vertegenwoordiger in dakbedekkingen verloor, besloot hij het roer om te gooien en van zijn passie zijn beroep te maken: hij startte zijn bedrijf Holland Space Center in Mijdrecht. Inmiddels reist hij door het hele land voor presentaties, workshops, teambuilding evenementen en kinderpartijtjes. Door goede contacten met de ESA (European Space Agency) en Space Expo in Noordwijk is hij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Waterraketten van flessen

Roland is te gast op scholen, op campings, bij bedrijven en op feestjes bij mensen thuis. “Alles is mogelijk, als het maar in het teken staat van de ruimte”, zegt Roland.

“Ik werk op allerlei locaties, ga naar mensen toe met al mijn apparatuur, maar ook hier op de zaak worden kinderfeestjes gehouden. Met limonade, chips, een ruimtetaart, slingers, noem maar op. We kunnen film kijken, telescopen maken en waterraketten bouwen van limonadeflessen, die we op het Raadhuisplein lanceren. Die vliegen zo’n twintig, dertig meter de lucht in. Zo’n partijtje kan ook inclusief lunch of diner, bij Rendez Vous, waar we mee samenwerken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar het kan ook simpel. Belangrijk is dat het educatief is, dat het héél gezellig is en dat iedereen het kan begrijpen! We kunnen ook ’s avonds een grote telescoop opstellen om naar de maan, planeten, sterrenstelsels en sterrenhopen te kijken.”

Astronautentrainer

Naast indrukwekkende telescopen bezit Roland ook een originele astronautentrainer, die in de jaren vijftig en zestig werd gebruikt om astronauten te trainen op desoriëntatie. “De mogelijkheden zijn legio, mensen kunnen het beste even bellen of kijken of de website. Daar vind je ook onze webwinkel met onder andere ruimtespeelgoed”.

Tot slot vertelt Roland trots dat Stichting Doe een Wens hem heeft benaderd. “Het gaat om een ernstig zieke jongen van twaalf jaar. Net zo oud als ik dus, toen ik op televisie Wubbo Ockels zag! Die jongen heeft twee grote wensen: met dolfijnen zwemmen en een ruimtereis maken. Naar de ruimte kan ik helaas niet met hem, maar ik zal er voor zorgen dat hij hier straks de dag van zijn leven heeft!”

Holland Space Center
Roland Taams
Croonstadlaan 4-J
3641 AL Mijdrecht

T 0297 25 74 35
M 06 10 22 51 88
W www.hollandspacecenter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *