Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Het Groentenparadijs: lekker eten uit je eigen tuin

Wat is er leuker en lekkerder dan je eigen groenten verbouwen en er nog heerlijke gerechten van maken ook? Manja Visser doet het al jaren en nu heeft ze er een kookboek over geschreven: Het Groentenparadijs. Het water loopt je in de mond.

“Mijn opa en oma hadden vroeger een volkstuin in Amsterdam, aan de Amstel. Mijn hele jeugd heb ik daar samen met mijn broertje doorgebracht. Weekenden en vakanties logeren in het kleine huisje. En dan vissen in de Amstel, opa helpen in de moestuin en appels plukken met oma,” vertelt Manja Visser. Ze is freelance beeldcoördinator Al ruim twintig jaar werkt Manja voor bekende bladen als Flair, Flow, Esta, Allerhande en Margriet More. Daarnaast is zij fanatiek tuinierster en schrijft ze onder andere voor Roots en de nieuwskrant voor volkstuinhouders. En nu heeft ze haar eigen kookboek geschreven.

Seizoensproducten

De Amsterdamse volkstuin betekende ook: vaak en lekker eten met de familie. Altijd verse seizoensproducten. “Ik zie mijn oma en moeder nog met een oude krant op schoot tuinbonen doppen in de zon. Als klein meisje hielp ik al met makreel schoonmaken, soepkip plukken en snijbonen door de molen draaien. En als echte carnivoor – dat heb ik van mijn vader – genoot ik van suddervlees, gegaard op het petroleumstelletje. Zo heb ik van mijn oma en mijn moeder mijn liefde voor eten en koken meegekregen.”

Volkstuin

Manja heeft alweer sinds een aantal jaren zelf een volkstuin in Amsterdam, aan de Amstel. “Ik kweek er groenten, fruit en kruiden. Het is een paradijs verscholen tussen de A2 en A10. Sinds ik mijn eigen groenten verbouw, ga ik er ook creatiever mee om. Het geeft een enorme kick om met mijn eigen oogst te koken. Met mijn zelf verbouwde ingrediënten kook ik voor mijn dierbaren de gerechten van mijn grootmoeder en mijn moeder, aangevuld met recepten van mezelf. En dan denk ik vaak: als opa en oma me nu eens konden zien…”

Rabarbercrumble

Niet zo gek dus dat het kookboek, dat ze samen met fotograaf Marcel van Driel heeft gemaakt, Het Groentenparadijs heet. Je treft er recepten in aan van drie generaties uit een Amsterdamse moestuin: rabarbercrumble, koude sperziebonensalade, zelfgemaakte appelstroop. Frisse Voorjaarsgroenten, zwoel zomerfruit, rijke herfstgerechten en stevige winterkost: Manja, haar moeder en oma weten de lekkerste gerechten uit eigen tuin te maken. Echt voor liefhebbers van seizoensgroenten en producten van de koude grond.

Tuintips

Het is ook een heel persoonlijk boek met foto’s van Manja’s oma en opa, van haarzelf als kind. Ze geeft tips hoe je een moestuin kunt maken: op een stukje grond in de tuin, in potten op het balkon of zelfs in de vensterbank. Ze geeft de tuintips van haar opa door: zet peterselie en sla nooit naast elkaar, de peterselie wordt dan minder van geur en smaak. En: als je dille in de buurt van de tuinbonen plant, blijven de tuinbonen vrij van luis; dille trekt namelijk luizen aan.

Jonge tuinbonen

En ze vertelt bij elk gerecht wel iets wetenswaardigs: “Mijn moeder had een gouden regel: als je zei dat je iets niet wilde eten, moest je in elk geval een hapje proberen. Zo heb ik bijvoorbeeld champignons en haring leren eten. Dat lukte niet met tuinbonen. Ik hield niet van het taaie velletje als de tuinbonen te lang waren gekookt. Tegenwoordig wordt groente korter bereid en vind ik verse, jonge tuinbonen heerlijk.”

 

 

Het Groentenparadijs

Auteur: Manja Visser en co-auteur: Marcel van Driel (fotograaf)

ISBN 9789021553122

Prijs 19,95 euro

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *