Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Herbert Raat: ‘Qua kunst en cultuur is er nog een wereld te winnen’

Herbert Raat gaat als wethouder van Amstelveen onder meer over Schiphol, over het Stadshart, maar ook over de culturele voorzieningen. En dat is een heel bewuste keuze. “Ik denk dat er nog een wereld te winnen is.”

Een gespreid bedje, dat denk je bij een job als wethouder kunst en cultuur in Amstelveen. Want waar vind je ten slotte een gemeente met 90.000 inwoners dat over twee musea beschikt, een museumhuis, een schouwburg, een poppodium, een bibliotheek, een kunstuitleen, een bostheater, een muziek- en dansschool, een volksuniversiteit, een poppentheater, noem maar op, en vooral ook een bloeiend amateurkunstleven? En wat kun je als wethouder daar nu nog aan toevoegen? 

“Dat is inderdaad niet zo makkelijk,” zegt Raat . “En het gaat niet alleen om Amstelveen, want je zit ook nog eens vlak naast Amsterdam met een geweldig cultureel aanbod.” En toch heeft hij zorgen en is er reden voor extra aandacht voor kunst en cultuur. 

Gemiddeld

“Amstelveen staat in heel veel lijstjes, het is een gemeente waar je graag wil zijn, dat klopt. De gemeente doet het goed door het vele groen, het internationale  vestigingsklimaat, de bereikbaarheid en inderdaad door de culturele voorzieningen. En toch scoren we een beetje gemiddeld op het gebied van kunst en cultuur. Ondanks dat Amstelveen heel veel mooie dingen te bieden heeft, willen we het nog iets mooier maken dan het nu al is. Het gaat goed, maar het kan nog veel beter.”

 Een goed voorbeeld van wat Raat bedoelt, is de Annakerk, het voormalig rooms-katholiek kerkgebouw dat sinds eind 2017 als ANNA een ontmoetingsplek is met events, muziek en tentoonstellingen. En een proeflokaal waar je van alles kunt eten en drinken.

Uitdaging

“Dat is een ontwikkeling waar Amstelveen heel erg op zit te wachten. Een mix van gezelligheid, horeca en kunst & cultuur. Een paar maanden terug presenteerde Jacobine van den Hoek er haar debuutroman op een zondagmiddag en die kerk heeft nog nooit zo vol gezeten! Er is zoveel vraag naar goede culturele initiatieven. Het is een uitdaging om meer van dit soort plekken te creëren.”

Reden voor Raat om na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zijn zinnen te zetten op  de portefeuille kunst en cultuur, naast onder meer Schiphol, het Stadshart en de A9. “Kunst en cultuur wilde ik absoluut hebben. Ik denk dat er nog een wereld te winnen is. Zo wil ik er vooral voor waken dat het een eilandenrijk is. Jan Verschoor (25 jaar lang directeur van Museum Jan van der Togt-red) zei jaren geleden al dat Museum Jan van der Togt en het Cobra Museum samen moesten werken. Daar werd geloof ik al twintig jaar over gesproken. Begin dit jaar was het binnen een paar weken geregeld. Ze praten nu met elkaar, in plaats van over elkaar. Geweldig!”

Samenwerken

“Vlak voordat ze afscheid nam als directeur van Schouwburg Amstelveen kwam Dominique Deutz met het plan om samen te werken met poppodium P60 en Platform C (Kunstuitleen, Volksuniversiteit en Muziek- en Dansschool-red). Hierdoor ontstaat er onder meer een grotere zaalcapaciteit waarmee een bredere programmering binnengehaald kan worden. Fantastisch!”   

Museum Jan van der Togt krijgt voor het eerst in z’n bestaan gemeentesubsidie. “Jan Verschoor is iemand voor wie ik veel bewondering heb. Hij heeft het museum groot gemaakt. Wil het echter doorgroeien, is er steun van de gemeente nodig, en die is er nu. Ik heb tegen de nieuwe directeur, Marieke Uildriks, gezegd: kom maar met een plan, ga vervolgens aan de slag en over drie jaar maken we de balans op.” 

Roer om

Ingrijpen als iets niet goed gaat, daar deinst Raat niet voor terug. Toen het Cobra Museum vorig jaar de bezoekersaantallen drastisch zag teruglopen, greep hij in. “Ik heb gezegd dat het roer om moest, de situatie was niet houdbaar. En dat is gebeurd. Er is een nieuwe interim-directeur aangesteld, Stefan van Raay, echt een inspirerend iemand, en er waait nu een frisse wind.” Alle zorgen zijn er niet mee verdwenen, beaamt Raat. “Hoe zorg je voor een goede invulling, terwijl het Stedelijk Museum om de hoek zit?” 

Ook is de ruimte vlak voor het museum niet echt uitnodigend en kan het Cobra Café wel een restyling gebruiken. “Je ziet dat daar kansen liggen. We hebben daarom laatst een gesprek gehad met Wim Quist, de architect die het Cobra Museum heeft ontworpen. Vergeet niet, het museum is voor Amstelveen een enorm uithangbord, iedereen kent het. We hebben tegen Quist gezegd: dit speelt er, hoe kijk jij er tegen aan? Hij is meteen gaan tekenen.” 

Effectief

“Weet je, dat vind ik het mooie van mijn werk: je kunt iedereen voor een gesprek uitnodigen om zo te proberen een probleem op te lossen. Ik heb dat geleerd in Amsterdam (Herbert Raat heeft jarenlang bij de gemeente Amsterdam gewerkt-red). Onder Job Cohen en later Eberhard van der Laan (beiden oud-burgemeesters van Amsterdam-red) vonden er ambtswoninggesprekken plaats om uit een patstelling te komen. We nodigden verschillende partijen uit en zeiden tegen elkaar: hoe gaan we dit oplossen? Dat was een veel effectievere manier dan dat je de advocaat belde om een brief te sturen.”

Een ander belangrijk issue voor Amstelveen is de komst van een bioscoop. “’s Avonds is het maar stil in het Stadshart en dat is jammer voor de schouwburg, voor P60, de horeca en noem maar op. Daarom zijn we nu zo druk met de komst van Pathé. Op het moment dat er een bioscoop is, krijg je veel meer mensen in het Stadshart. Als je dan de combinatie kunt maken dat je na de film naar een concert in P60 gaat of een drankje drinkt in een van de horecagelegenheden, dan krijg je een wisselwerking. Dat verdient Amstelveen. Eind van het jaar is duidelijk of de komst van Pathé haalbaar is. Het zou echt een doorbraak voor Amstelveen zijn als we dit voor elkaar kunnen krijgen.”

Amstelveengevoel

En toch is het vooral de kunst met een kleine k waar Raat een lans voor wil breken. “Er zijn zoveel mensen op het amateurvlak bezig met kunst, dat wil ik meer zichtbaar maken. Zoveel vrijwilligers die prachtige dingen doen. Villa Randwijck bijvoorbeeld, een buurtonderneming met hele leuke activiteiten. Dit maakt Amstelveen, al haal je de NRC er nooit mee. Dit soort initiatieven hebben we overal in Amstelveen. Dat is dat Amstelveengevoel. Het Openluchttheater in Elsrijk, dat runnen vrijwilligers bijna zelf, hoe mooi is dat? En het is een van de mooiste plekken van West-Europa als je er rond loopt.”

Raat noemt nog een ander voorbeeld: “De Kunstmarkt voor de deur van Museum Jan van der Togt. Dat was tegelijk met de opening van kunstroute ARTZUID waar Amstelveen dit jaar ook deel van uit maakt, nou, het bruiste als nooit tevoren! Er gebeuren zoveel mooie dingen die veel te weinig aandacht krijgen, vind ik. Laatst zei een gemeenteraadslid: kunst is de ziel van je stad. Dat klopt, het hoort bij de waarden van Amstelveen. En het is niet vanzelfsprekend. We moeten het koesteren, het hoort bij het DNA van Amstelveen.” 

“Opgroeien met kunst vind ik belangrijk. Het Zwijntje, het beeld dat voor de Hema staat, is een icoon voor Amstelveen, iedereen kent het. Voor de supermarkt in Westwijk waar ik woon, staat een olifant. Als je ziet hoe leuk dat is voor kleine kinderen, opgroeien in een omgeving met kunst waar je aan mag komen!”

Aanvullende vragen

 

– welk boek ligt op het nachtkastje

De verdwijning van Stephanie Mailer, van Joël Dicker

 

– welke expositie heeft echt indruk op je gemaakt?

SustainAbility Art in het Centrum voor Beeldende Kunst Amsterdam

 

– naar welk concert ben je het laatst geweest 

Het slotconcert ‘Beethoven en Hummel’ van het Uriël Ensemble in de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel

 

Herbert Raat (52) is getrouwd en heeft 2 kinderen. Hij is persoonlijk medewerker geweest van Stef Blok (toen Tweede Kamerlid) en heeft als voorlichter bij de gemeente Amsterdam gewerkt voor Ahmed Aboutaleb en Lodewijk Asscher. Sinds 2010 is hij  wethouder namens de VVD en locoburgemeester in Amstelveen. 

 

Beeld Rob Kuyper

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *