Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Dineke Helsloot geeft sieraden een tweede leven

Dineke Helsloot is gespecialiseerd in het veranderen van ongedragen sieraden. In het pittoreske Muiden zoekt zij in haar atelier in Muiden naar de verhalen achter de juwelen, om ze vervolgens nieuw leven in te blazen. 

Op tafel ligt een hoopje goud met edelstenen. Oude armbanden, ringen en kettingen… Voor de één misschien vergane glorie, maar Dineke Helsloot bestudeert de sieraden zorgvuldig, op zoek naar de verborgen potentie. In Dineke’s atelier aan Muidense Herengracht laat ze sieraden als een fenix uit de as herrijzen tot nieuwe juwelen met een uniek verhaal. Vaak ook emotionele verhalen, vertelt Dineke aan tafel in Atelier Helsloot. 

“Ik had een klant die met een oude broche van haar overleden moeder kwam, die droeg ze echt niet meer. Daar hebben we een prachtige ring van gemaakt waarmee ze gelijk naar haar vader is gegaan. De man woont in een verpleeghuis en is dementerend. Hij herkent het gelijk, pakt de ring en begint hem meteen te kussen.” Met een ontroerende lach zegt Dineke: “Die klant heeft gehuild… Ik krijg er nog steeds kippenvel van. Hij vertelde gelijk hoe zijn vrouw het droeg, op welk mantelpakje en met welke gelegenheden. Toen dacht ik: dit is waar ik het voor doe.” 

Reïncarnatieproces

Dagelijks ontvangt Dineke klanten met dit soort verhalen. Over sieraden van ouders, grootouders, maar bijvoorbeeld ook trouwringen van ex-partners. “Ik ben gespecialiseerd in het veranderen van sieraden, op een hoog niveau. Eigenlijk van alles wat ik zie, kan ik iets nieuws maken. Alle stukken kunnen als basis of als onderdeel van een nieuw sieraad dienen.” Voor het proces in zijn werking gaat, vraagt Dineke om zoveel mogelijk sieraden, gedragen en ongedragen, mee te nemen. “In het eerste gesprek moet ik al snel aanvoelen wie jij bent en wat je doet. Houd je bijvoorbeeld van sport of werk je veel? Dat moet ik uitvinden. Dan gaan we kijken: wat kunnen we ermee?” 

Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt gekeken naar wat de mogelijkheden zijn. Ter plekke maakt Dineke de eerste schetsen. “Iedereen heeft wat anders en dat vind ik heel boeiend. Ieder persoon is ook heel anders. Bloedkralen schijnt bijna iedere familie wel te hebben. Toch is het leuk om steeds weer iets anders te ontwerpen.” Soms worden sieraden omgesmolten, maar in veel gevallen komt het daar niet van, legt Dineke uit. 

“Zo heb ik wel eens trouwringen van meerdere generaties samengevoegd tot één dynamisch stuk met extra witgouden ringetjes. Die kon je vervolgens ook helemaal loshalen tot een ketting. Als zo’n stukje engineering dan gelukt is, kan ik zo trots zijn. Het is de samenwerking tussen handen, de creatieveling, ik dus, en de toelaatbaarheid van het materiaal wat ik zo leuk vind. Dat alles tot één geheel komt.”

Vaak kan er na een eerste sessie al een concreet plan ontstaan, waar haalbaarheid en kosten aan de orde komen, waarna de schetsen worden uitgewerkt en de sieraden gefotografeerd. “Soms komen mensen nog even terug, maar als we gaan beginnen, dan gaan we ook echt beginnen.” 

Zilversmeden

Een knap staaltje engineering dus, maar Dineke opereert niet alleen. Voordat een sieraad het nieuwe levenslicht ziet, maakt het nog een lange reis langs de handen van verschillende specialisten. Het is Dineke’s expertise om te weten wie ze voor welke klus het beste kan inschakelen. Een vakbekwaamheid die iemand niet zomaar krijgt zonder een leven lang in dit beroep te hebben gewerkt. 

“Mijn oom en tante hadden een juwelierszaak in Schoonhoven. Ik bleef dan bij m’n nichtje slapen, maar ik vond de winkel veel leuker. Mijn tante zag dat en gaf me twee tangen en wat draad: ‘Ga maar wat maken’, zei ze dan. Daar is mijn liefde voor het maken ontstaan.” In Schoonhoven keek ze mee over de schouders van de makers van uiteenlopende ambachten. “Er zaten veel zilver- en goudsmeden, mallenmakers, lepelmakers, mensen die dienbladen sloegen… Alles waarvan je nu zegt: wat een onzin, dat heb ik daar gezien. Dáár heb ik het oude vakwerk geleerd.”

Passie en toewijding

Voor Dineke is er geen twijfel over mogelijk: haar werk is haar levenswater. “Ik heb nog kort bij de Modevakschool gekeken, maar ik was veel meer begeistert door het ambachtelijke leven.” De finesse van juwelen pikte ze op bij Schaap en Citroen, waar ze een schat aan kennis heeft opgedaan. De wetenschap over materialen leerde ze tijdens haar studie voor taxateur en zilverwerk. “Welke kleur smaragd is bijvoorbeeld nou dé kleur van een smaragd? Zo leerde ik het waarderen. Dit is voor mij de grootste voedingsbodem geweest om te begrijpen hoe ik met die materialen kan werken.” Met de wil om hier nu zelf invulling aan te geven, is Dineke haar eigen pad ingeslagen.

En werken met vernieuwende materialen is wat Atelier Helsloot onderscheidt. Zo worden er in collecties en ontwerpen veel gewerkt met carbon, wat een klassiek sieraad met parels ineens een stoere uitstraling kan geven. “Ik ga graag naar beurzen om nieuwe dingen te ontdekken. Wat zie ik? Wat kan ik daarmee? Zo zijn we ook op hout gekomen. Door altijd te werken met verandering, leer je om meerdere materialen met elkaar te vereeuwigen. Ik hoef ook nooit te kijken naar andere merken voor inspiratie. Mijn inspiratie komt voort uit wat er op tafel ligt. En degene die tegenover mij zit, want ieder verhaal is zo ontzettend mooi.”

 

Atelier Helsloot
Herengracht 37
MUIDEN

T 0294 820 210

W www.atelierhelsloot.com

 

Portret Dineke: Yvonne Verburg

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *