Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Hans Beers: ‘Door een goed kapsel kun je iemand máken’

Tien jaar geleden ging bij Hans Beers het licht uit. Een burn-out. Hij viel terug op wat hij vanaf zijn studententijd al deed: haren knippen. Nu sieren zijn collecties de covers van toonaangevende kappersbladen.

Hans Beers (59) is een bescheiden, vriendelijke man. In zijn kapperszaak HANS BEERS HAIR STAGE , op het randje van Amsterdam bij de molen van Sloten, doet hij zijn opmerkelijke verhaal. “Als student al knipte ik het haar van vrienden, ik vond het fascinerend werk en ik kón het gewoon. Maar in die tijd was het not done om met een vwo-diploma op zak naar de kappersschool te gaan. Dus ik ging braaf Rechten studeren, ging daarna naar het Conservatorium en werd achtereenvolgens muziekdocent, directeur van een muziekschool en begon toen mijn impresariaat voor lichte muziek.”

“We werkten met Cor Bakker, Diana Krall, Cleo Laine, Denise Jannah, erg goede artiesten. Het waren mooie, maar stressvolle jaren met veel zorgen. Begin 2005 ging het mis, ik weet het nog precies. We hadden de nieuwjaarsborrel op de zaak en ik nam het woord om iets te zeggen over de nieuwe plannen. Maar het enige dat eruit kwam was ‘jongens…ik kán niet meer’. Het was overduidelijk, ik was óp. Ik ging aan de slag met een coach en die vroeg me wat ik anders zou willen doen. Ik antwoordde ‘kapper worden’. Door de jaren heen was ik altijd blijven knippen en op mijn dertigste had ik nog een knipcursus gedaan in het buurthuis.” Hans lacht. “Daar had ik het hoogst haalbare bereikt, ik mocht de juf knippen, het ultieme bewijs van mijn talent!””

Vidal Sassoon

Op 48-jarige leeftijd gooide Hans het roer om. Hij ging naar de kappersschool “daar leer je dus niks”, ging naar de B Academy van Andy Uffels “daar kreeg ik les van de grootheden uit het vak, zó inspirerend” en besloot toen naar het mekka van de kapperswereld te gaan, naar Londen, waar alle grote kappers als Trevor Sorbie en Toni & Guy zaten. Hij meldde zich aan bij de Sassoon Academy, de kappersschool die gestoeld is op de unieke stijl van Vidal Sassoon, de legendarische kapper die in de jaren zestig – de tijd van krulspelden en watergolven – furore maakte met de strakke boblijn.

“Op de eerste dag van de opleiding vroeg de docent wie er een ronde borstel bij zich had voor het föhnen. Toen wees hij naar de prullenbak en zei ‘die mogen daar in’. Het uitgangspunt van de Vidal Sassoon kniptechniek is de natuurlijke valling van het haar. Als je daar tegenin gaat, win je het nooit. Sassoon wilde eigenlijk architect worden; hij dacht in lijnen, in vlakken en in het opbouwen van constructies. Niemand wil elke dag een half uur eerder opstaan voor zijn haar, dus je moet zorgen dat het vanzelf goed valt, door een goede constructie te maken.”

Lees verder in de nieuwe uitgave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *