Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Op de cover van Men’sHealth in 100 dagen

Hoe stoom je een druk bezet soapacteur met een onregelmatige levensstijl en bijbehorend buikje in 100 dagen klaar voor de cover van Men’s Health? Guy van der Reijden, gevierd personal trainer die onder andere Lieke van Lexmond en Kim Feenstra helpt in vorm te blijven, ging de uitdaging aan en schreef er een boek over. Lijdend voorwerp: Mark van Eeuwen, alias Jack van Houten in Goede Tijden, Slechte Tijden.

Het is gelukt. Guy’s boek ligt voor ons met op de omslag een afgetrainde Mark van Eeuwen. Gespierde armen, stevige borstpartij én het vereiste wasbordje. Want zonder dat sixpack kun je de cover van Men’s Health wel vergeten. Voorin het boek een foto van Mark van vóór de ‘behandeling’: zeker geen dikkerd, maar een niet al te sportief ogende jongen van 34 met vrij dunne armen en een duidelijk buikje.

Op de vraag of Mark niet een héél klein ietsiepietsie beetje is geholpen door Photoshop, pakt Guy (34) onmiddellijk zijn iPhone erbij. “Nee, kijk maar”, zegt hij, “ik heb tijdens de shoot zelf ook wat foto’s gemaakt”. We zien een paar behind the scenes foto’s van Mark met inderdaad exact dezelfde strakke contouren. Op de laatste foto staan een breed lachende Guy en Mark met allebei een flesje bier in hun hand. “Die had ik voor ‘m meegenomen om het moment te vieren en omdat hij al die tijd geen bier mocht drinken. Voor iemand die, zoals hij zelf zegt, een soort studentenleven leidt, best een zware opgave”, lacht Guy.

Het boek “Op de cover van Men’s Health in 100 dagen” beschrijft dan wel het strenge regime van trainen, rusten, voeding en de mentale omslag die nodig was om dit doel te bereiken, Guy heeft er niet een ‘oefeningenboek’ van willen maken. “Mijn boek bevat geen zaligmakende methode met een voorgeschreven dieet, maar is bedoeld om mensen de principes te laten begrijpen en om ze te motiveren. In onze maatschappij ontleent een man zijn sociale status en zijn zelfverzekerdheid niet aan zijn vitaliteit en een sterk lichaam, maar aan zijn positie op de maatschappelijke ladder. Een kippenborstje en een bierbuik kun je blijkbaar compenseren met een goede baan en een dikke auto voor de deur. Maar er is geen man die niet een goed, slank en gespierd lichaam wil hebben. In het boek laat ik zien dat het mogelijk is en leg ik uit wat je moet veranderen en waarom.”

Het boek is een lekker leesbaar verhaal dat – zonder heel wetenschappelijk te worden – uitlegt hoe je lichaam werkt, wat er gebeurt als je traint, wat hormonen doen, hoe je zo effectief mogelijk traint, wat je moet eten en drinken en wat vooral niet. Leuk zijn de notities van Mark die vertelt hoe het hem vergaat en dat valt niet altijd mee. Want trainen met het hoog gegrepen doel dat hij zich heeft gesteld vergt nogal wat pijn en ontberingen. No pain, no gain. Zo wordt hij na een partijtje sparren met Guy kermend afgevoerd na een rake klap op zijn lever en wordt hij ernstig dronken, nadat hij een hele avond in de kroeg aan de wodka heeft gezeten, omdat Guy heeft gezegd dat bier een doodzonde is. De voedingssupplementen komen zijn neus uit en hij beklaagt zich over het feit dat het sporten zoveel tijd kost. Reizen, omkleden, sporten, douchen, het kost hem al twee uur ‘en vervolgens ben ik zo blij met mezelf, dat ik mezelf trakteer op een eiwitshake en een beetje tof doen aan de bar’.

Het boek bevat een paar opmerkelijke eyeopeners. Wat te denken van de uitspraak ‘cardiotraining is zwaar overschat’? Beulen hele volksstammen zich dan voor niks af op de crosstrainer en de loopband? “Het hangt er helemaal vanaf wat je doel is met trainen”, zegt Guy. “Wil je lekker een uurtje stoom afblazen en een beetje aan je conditie werken, dan is cardio prima. Maar als je wilt afvallen en sterkere spieren wilt krijgen, dan is krachttraining onontbeerlijk. Het gaat er niet alleen om hoeveel energie je verbruikt tijdens het trainen, maar ook tijdens de herstelfase ná het sporten verbruikt spierweefsel veel energie. Dat noem je afterburn. Hoe meer spierweefsel, hoe hoger je verbranding én spiermassa geeft je vormen”.

In het stresshormoon cortisol ziet Guy een grote boosdoener. “Cortisol maak je aan door stress, door te weinig slaap en door slecht eten. Het werkt averechts bij spieropbouw, veroorzaakt vetopslag en zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt. Alles wat je niet wilt dus! En let op: cardiotraining verhoogt je cortisolgehalte. In Amerika noemen ze dit het Fat Ass Cardio Syndrome”.

Het goede nieuws is dat het helemaal niet nodig is om druipend van het zweet, met je tong op je schoenen de sportzaal uit te strompelen. “Bij deze specifieke krachttraining is het essentieel dat je de oefening zo correct mogelijk uitvoert, met een hoge belasting en dat je daarbij steeds je grenzen verlegt. Drie kwartier tot een uur is genoeg, langer is zinloos en leidt alleen maar tot de aanmaak van meer cortisol”.

Veel aandacht is er in het boek voor voeding. Guy pleit voor het gebruik van minder koolhydraten en meer eiwitten. Ook vindt hij het gebruik van multivitamines geen overbodige luxe, ook al denk je gevarieerd te eten. “De ADH-richtlijnen (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) voor vitamines en mineralen zijn vastgesteld in de jaren dertig, toen de grond nog niet was uitgeput door snelteelt en massaproductie. Mijn advies is om voldoende groenten te eten en een goed vitaminesupplement te nemen. En elke dag een lepel visolie”, zegt hij hierover.

Guy oogt fit en gespierd, maar is absoluut geen kleerkast die elk moment uit zijn T-shirt dreigt te scheuren. Is hij zelf altijd bezig met zijn gezondheid en zijn vorm? “Ik zeg altijd ‘practice what you preach’, maar ik ben geen freak. Daar zit ‘m ook de crux: het moet wel leefbaar blijven. Af en toe een glas wijn of junkfood moet kunnen, als je de principes maar begrijpt. Mark is nu twee maanden verder en wil natuurlijk zijn vorm behouden. Hij is lekker op vakantie geweest en we trainen nu twee keer in de week samen”.

Het boek van Guy is een inspirerend verhaal, dat je kun gebruiken als leidraad naar een gezonder, fitter en strakker bestaan. Een ding is zeker: Mark’s personage Jack van Houten kan zonder schaamte uit de kleren als hij in ‘De Rozenboom’ weer eens een nieuwe lover tegen het lijf loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *