Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Eeuwenlange Gijsbreght-traditie wordt nieuw leven ingeblazen

Op dezelfde plek waar 382 jaar geleden de Gijsbreght van Aemstel in premiere ging wordt het stuk weer opgevoerd door Theater Kwast.

Hiermee wordt een mooie traditie in ere hersteld. Tussen 1641 en 1968 werd Joost van den Vondels stuk over de mythische heer van Amsterdam, die op Kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders, rond nieuwjaarsdag in de stadsschouwburg opgevoerd. Een record waar geen enkele WestEnd-productie aan kan tippen.

Van 3 tot en met 5 januari 2020 keert Theater Kwast voor het derde jaar op rij met de Gijsbreght terug. Niet in de stadsschouwburg aan het Leidseplein, maar in hotel The Dylan aan de Keizersgracht, dat op de plek is gebouwd waar het stuk op 3 januari 1638 in première ging.

Op 3 januari opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht zijn poorten. Rembrandt van Rijn was er bij en legde in vlugge schetsen enkele scènes vast voor het nageslacht. Schetsen die Theater Kwast later zou gebruiken om de originele kostuums na te maken.

Sinds het begin van de 18e eeuw werd een Gijsbreght-opvoering altijd gevolgd door het ludieke naspel De Bruiloft van Kloris en Roosje, een soort mini-operaatje dat bol stond van de gekke tradities. Ook dat naspel wordt weer opgevoerd. Anno 2020 tekenen Ivo de Wijs en Pieter Niewint voor de Nieuwsjaarswensch waarin 2019 door de mangel zal worden gehaald.

De voorstelling wordt van 3 tot en met 5 januari 2020 gespeeld. Kaarten à  € 32,50 kunnen via www.dylanamsterdam.com of https://store.dylanamsterdam.com/nl/gijsbreght/ worden besteld.

 

 

Bij de foto’s:

De oude schouwburg aan de Amsterdamse Keizersgracht 384, gezien vanaf het toneel, circa 1658

Voormalige Schouwburgpoort

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *