Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

50 jaar Gelderlandplein: ‘Er is weinig dat je hier niet kunt vinden’

Toen in 1968 winkelcentrum Gelderlandplein werd geopend was het vooral bedoeld als buurtcentrum voor de bewoners van Buitenveldert. In de jaren negentig werd Gelderlandplein overdekt en na de ingrijpende transformatie van 2016 kreeg het zijn huidige status: een shoppingwalhalla met internationale allure. De meer dan 90 ondernemers gaan het 50-jarig bestaan dit jaar groots vieren!

De familiebedrijven Modehuis Blok, Bronwasser Woman en schoenenzaak Zwartjes van 1883 zijn alle drie Gelderlandpleinondernemers van het eerste uur. De huidige generatie bestuurders van deze winkels, Frederik Bronwasser van de gelijknamige damesmodezaak, André Sprangers van Zwartjes en Anne Marije Sparnaaij van Blok, het modehuis voor dames en heren, zitten gebroederlijk met elkaar aan tafel, halen herinneringen op en kijken vooruit.

Een prominente lokatie

De vader van Frederik Bronwasser mocht in 1968 als eerste een plek uitkiezen voor zijn winkel. Hij koos voor een prominente locatie, direct bij de ingang. Daar bij de roltrap zit Bronwasser nog steeds, maar de winkel is drie keer zo groot als toen. De collectie varieert van klassieke merken als By Malene Birger en Joseph Ribkoff tot jonge labels als Liu Jo en The Kooples. Frederik winkelt zelf altijd op Gelderlandplein.

“Met mijn zoontjes van 2 en 4 ga ik wel eens naar Petit Bateau. De jongens gaan natuurlijk het liefst naar speelgoedzaken Cedille en Intertoys, of in de draaimolen bij Kiddieland. We eten vaak iets bij Gusto di Casto, de Italiaan. Dat er nu zó veel verschillende horeca zit, maakt Gelderlandplein echt compleet. Met mijn vrienden spreek ik regelmatig af bij Bistro G.P. by George.”

“Het mooie van dit winkelcentrum is de mix van populaire ketens en zelfstandige ondernemers. Echte speciaalzaken waar de eigenaar zelf in de winkel staat. Dat geeft Gelderlandplein een bijzonder karakter. Er is eigenlijk niets wat je hier niet kunt vinden, van je dagelijkse boodschappen tot een bed of zelfs een compleet interieur. Je kunt hier met gemak een hele dag doorbrengen. De samenwerking met de collega’s vinden wij ook prettig, je versterkt elkaar. Als er bij ons een modeshow is, zorgt Blok voor extra medewerkers in hun winkel en andersom werkt het net zo: als Blok een evenement heeft is het bij ons ook drukker.”

Een nieuwe doelgroep 

Anne Marije Sparnaaij vertelt het verhaal over haar oom Gerard, de zoon van Blok-oprichtster Anna Blok die in februari 104 jaar oud werd: “Gerard kreeg van mijn oma de taak om de bouw een beetje in de gaten te houden. Om geen colleges te missen, nam hij een kookwekker mee in zijn jaszak. Ging de wekker af, dan werd hij geacht op zijn fiets te springen naar de universiteit. Maar hij was zo gefascineerd door alles wat met de bouw te maken had, dat hij zijn studie op één vak na niet afgemaakt heeft. Gerard is bij Modehuis Blok nog steeds in charge bij alle verbouwingen.”

Hoewel Anne Marije al haar hele leven insprong bij modeshows, had ze nooit de ambitie om bij Blok te gaan werken, laat staan in de directie te stappen: “Oorspronkelijk ben ik dierenarts en kijk me nu eens zitten in mijn Ted Baker-jurk! In 2018 werd mij gevraagd om in het familiebedrijf te stappen en ik vind het zó ontzettend leuk! Ik ben iemand die structuur aanbrengt, we zijn veel bezig met vernieuwing en ik leer nog elke dag op de winkelvloer.”

“Met Bronwasser hebben we gemeen dat we onze trouwe klanten enorm waarderen en koesteren. Tegelijkertijd spreken we een nieuwe, jongere doelgroep aan. Zo komt op 7 april styliste Manon Meijers en hebben we op 14 april een tattoo artist in de winkel. We hebben een diversiteit aan merken, zoals Marc Cain, Luisa Cerano en Baum und Pferdgarten. Essentiel en Herno hebben we voor dames én heren. Het fijne van Gelderlandplein is dat je hier je hele verlanglijstje kunt afwerken: ik haal sushi, er zijn parfumerieën, er is een Nespressowinkel, al mijn cadeautjes koop ik bij Sissy Boy en Rivièra Maison en er is zoiets bijzonders als N-Ice, daar kun je koudetherapie doen. Als kind vond ik het hier wat donker, nu is het fris, ruim en licht. Gelderplein heeft onlangs een vierde ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen gekregen. Je winkelt hier super ontspannen.”

Voor iedereen èn voor alle leeftijden

Hoewel de grootvader van de huidige eigenaar André Sprangers schoenenzaak Zwartjes van 1883 al in 1917 overnam, bleef de naam Zwartjes altijd behouden. André herinnert zich dat hij als 7-jarige jongen meeging met zijn vader naar de bouwplaats.

“Het was toen één grote zandbak en nog niet overdekt. Als je ziet hoe modern, luxe en schoon het hier nu is, kun je je dat nauwelijks nog voorstellen. Grote pluspunten zijn de gratis shuttlebus vanaf de Zuidas en het gratis parkeren: anderhalf uur in de garage en tweeënhalf uur op P2 en P3. Zelf ben ik hier in 1980 begonnen. We hadden toen nog koffers en tassen en een ski-afdeling. Een werknemer van ons, de heer Brugman, begon voor zichzelf en nam de tassen en koffers mee. Dat is nu nog steeds één van de mooie speciaalzaken: La Valise.”

“Oorspronkelijk is Gelderlandplein gebouwd als winkelcentrum met een buurtfunctie voor Buitenveldert. Nu is het naar een heel ander niveau getild en heeft het een regiofunctie. Het is een luxe shoppingcenter en tegelijkertijd een winkelcentrum voor iedereen en voor alle leeftijden. Mijn dochter van 21 gaat naar Costes en Mango of naar een boetiek als Zohar Fashion en drinkt koffie met vriendinnen bij de Coffee Company. De klanten die wij bij Zwartjes van 1883 ontvangen hebben wat te besteden en hebben niet de tijd om 30 winkels af te lopen. Die kiezen voor kwaliteit en persoonlijke aandacht en kopen schoenen van merken als Santoni, Magnanni, Arche en Crockett & Jones. Het mooie is dat op dit winkelcentrum schoenwinkels in alle segmenten vertegenwoordigd zijn, het aanbod is heel divers.”

Spectaculaire prijzen 

Het jubileum van het 50-jarige Gelderlandplein wordt het hele jaar gevierd met allerlei acties. Van 27 tot en met 31 maart kun je geweldige prijzen winnen. Bij je aankopen krijg je een gouden munt uitgereikt, die je kunt verzilveren in een speciaal gemaakte attractie. André: “Onze Gelderlandpleinverjaardag is best bijzonder. Zoiets moet je ruimhartig vieren zonder allerlei ingewikkelde voorwaarden en met héél veel mooie prijzen!”

 

Openingstijden:

maandag 12.00 – 19.00 uur
dinsdag 09.30 – 19.00 uur
woensdag 09.30 – 19.00 uur
donderdag 09.30 – 19.00 uur
vrijdag 09.30 – 19.00 uur
zaterdag 09.30 – 18.00 uur
zondag 12.00 – 17.00 uur

 

Sommige winkels en restaurants hebben ruimere openingstijden, zie de website.

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *